ВУЧИЋ У ОБИЛАСКУ РАДОВА НА ОБНОВИ ЛОЖИОНИЦЕ До краја године биће готови и водоторањ и пасарела

БЕОГРАД Председник Александар Вучић изјавио је данас током обиласка радова на обнови креативно - иновативног мултифункционалног центра Ложионица да ће све бити готово, заједно са водоторњем и пасарелом, до краја године и истакао да ће то бити једно од најбољих места у граду.
1
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

-Све завршавамо до краја године, укључујући и водоторањ - рекао је Вучић обилазећи радове на комплексу Ложионице која се налази код некадашње окретнице парне локомотиве испод Мостарске петље у Београду.

Извођачи су потврдили председнику да ће до краја године бити готова заједно са водоторњем и пасарела.

Вучић је показао новинарима како је тај простор изгледао пре него што су почели радови - све је било запуштено и зарасло.

-Ово ће да буде једно од најбољих места у граду, најтраженијих у сваком смислу - нагласио је Вучић.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Премијерка Ана Брнабић је истакла да ће то бити уникатан центар у Европи, пошто такав, како ће бити изграђен, постоји само у САД и у Шангају.

На том месту је кренула 1884. кренула и прва пруга Београдских уских шина. Вучићу је током обиласка радова речено да је у припреми тендер и да је добијена дозвола за реконструкцију водоторња са чувеним изгледом. Водоторањ ће бити осветљен, као и цела Ложионица. Грађани ће моћи да се попну пасарелом на прву трећину водоторња, као и да уђу унутра, где ће бити дигиталне изложбе из резличитих области. Испод ће бити изграђена гаража са 150 паркинг места.

Зграда Ложионице изграђена је пре 95 година, а комплекс има пет целина: објекат Ложионице, анекс, водоторањ са пасарелом, подземну гаражу и спољашњи простор. Водоторањ је већ једном рушен током Другог светског рата, а постоје тврдње да га је пројектовао српски научник Милутин Миланковић.

Поред премијерке Ане Брнабић, обиласку присуствују и председник привременог органа Града Београда Александар Шапић, министар информиснања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и представници компаније М Ентеријер који изводе радове.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

 Министар Јовановић је раније изјавио Тан‌југу да је планирано да до краја године буде завршена изградња иновационог центра у Београду - комплекса Ложионица, који ће бити специфичан центар намењен креативној индустрији, дигитализацији, иновацијама, али и уметности и култури. Јовановић је рекао да ће то бити јединствена тачка спајања науке и уметности, културе и дигитализације од које се очекује да буде једна од атракција Београда.

Радови обухватају реконструкцију "Ложионице" на свих 4. 800 квадратних метара уз очување препознатљивог изгледа, као и водоторња и окретнице, а предвиђена је и изградња нове зграде анекса од 11. 000 квадратних метара, уз подземну гаражу и велики парк. Комплетан комплекс простираће се на више од 23. 000 квадратних метара. У Ложионици је планирана и сала за догађаје и окупљања, као и бројни простори за разне активности креативаца. Радови на обнови Ложионице започети су пре око годину дана, а циљ реконструкције је очување културно-историјског наслеђа са додавањем модерних елемената.

 

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести