Вучић: Отворени Балкан вин-вин ситуација за све

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је иницијатива "отворени Балкан" између Србије, Северне Македоније и Албаније вин-вин ситуација за све, као и да ће грађани видети корист за себе.
2
Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Треба бар годину и по дана усаглашавања, напети су рокови, али онда ће се до Солуна стизати за пет сати", рекао је Вучић у Скопљу коментаришући то што грађани на пример за "мини Шенген" кажу да им је омогућио бесплатни пролаз аутопутем кроз Северну Македонију.

Он је напоменуо да је бесплатни пролаз кроз ту земљу сада због вакцина, али је указао да је суштина заједничке иницијативе да грађани имају корист.

Вучић је навео да ће отворени Балкан омогућити договоре о попустима за путарине, хотеле, ресторане, пет до десет одсто, и тиме ће више људи бити привучено да путује.

"Када осете да је корисно за њих, а ми ћемо привлачити инвеститоре више, казаће па то је добро", приметио је Вучић додајући да ће питати неке друге зашто не учествују када буде до Грчке пут без задржавања.

Када су у питању привредници, каже да само из Србије 5 500 команија ради са Северном Македонијом и Албанијом.

Одбацио је оцене да се ово ради због увоза албанског парадајза , наводећи да Србија има огроман суфицит у односу обе земље, и да смо у поредности, али да ће и они увећати извоз и привлачење инвестиција.

"Ово је вин-вин ситуација за све, хвала на томе, хвала домаћинима", рекао је Вуцић.

Указао је да је сустина у повезивсању са другима и да не вреди повезати само Београд и Нови Сад ако пут не иде и даље на север или југ.

"Зато смо зурили са аутпопутм да бисмо покупили путнике, а белезимо сваки дан рекорде. Успели смо у томе имамо чист аутопут до Бугарске и Северне Македоније", рекао је Вучић додајући да је важно и што су они увезани у европске и регионалне коридоре.

Напоменуо је и значај споразума у томе што предвиђа међусобну помоћ у ванредним ситуацијама тако што ће на пример у случају пожара Србија послати хеликоптере у Велес, а Северна Македонија у Трговиште.

На питање да ли је лакше или тезе без представника ЕУ постићи договор, Вуцић је казао да се данас "одлично разумемо са ЕУ, имамо огромно поврење и лако доносимо закључке".

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести