ВУЧИЋ: ПЛАШИМ СЕ ДА ЈЕ СВЕ ОТИШЛО ПРЕДАЛЕКО, не видим кључ за решење ситуације

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић је, одговарајући на питање после састанка у Бриселу, да ли неко има кључ за решење тренутне ситуације на Косову и Метохији, рекао да нема, и да се плаши да је све отишло предалеко и да се плаши да људи нису разумели све оно што је говорио још пре две године и годину дана.
vucic youtube
Фото: Youtube Printscreen

„Многи то виде сада, али се и даље плаше чувара колевке и непослушних тинејџера, тако да то је оно што је политички проблем, али шта да радимо. Знате, да вам кажем, у животу није све умешано – помешано, нешто можете да разумете нешто не можете, нешто како год да је, морате да се суочите са последицама нечега и што вам се не свиђа увек. Морамо да будемо уз свој народ на КиМ, али морамо да будемо и уз поштовање међународно јавног права, уз поштовање Повеље УН и Резолуције 1244 на коју се и они позивају када им одговара, а када им не одговара онда их брига и за Резолуцију 1244 и за Повељу УН“, рекао је председник у свом обраћању након састанка са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом.

Вучић је на питање новинара шта би могао да поручи народу на КиМ из Брисела, рекао да му је много тешко да им се обрати и да не зна шта би рекао људима у Грачаници, супрузи Драгише Миленковића ког су ухапсили, за ког су, како је рекао, све измислили – за ког сви људи кажу да је један од најбољих људи.

„Јел' ви мислите да је могуће да у Грачаници и Ранилугу окупите онолико људи? А знате да су у потпуно албанском окружењу. Да се окупе и протестују. То значи да се ти људи плаше за свој живот и своју децу. Могу само да им кажем да смо заједно са њима и да знам колико им је теже него нама који живимо у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и сваком другом месту у Србији. Да ћемо дати све да им помогнемо да се сачува мир и да те људе вратимо кући њиховим породицама“, рекао је председник. Вучић је Србима на КиМ поручио да се држе храбро, онако како су се Срби на КиМ увек држали.

Не могу да кажем да ли је направљен корак ка деескалацији

Председник Вучић рекао је вечерас да не може да каже да ли је на састанцима у Бриселу направљен корак ка деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије јер није присуствовао састанку који је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одржао са премијером привремених приоштинскиух институција Аљбином Куртијем, али да му се чини да Брисел чини све што је у њиховој моћи како би дошло до решења и да разуме ситуацију на терену.

"Шта ће се збивати даље чини ми се и у много мањој мери зависи и од Бореља и од нас, а много више од оних који нису били заинтересовани ни за мир ни за стабиолност него су свакодневним провокацијама покушавали да изазову нереде. Увек је добро кад некога можете да чујете и разјасните. Тако да никакву штету не видим од састанака. Ако буде нешто добро - супер. Ако не - шта да радим", навео је председник Србије након састанка са Борељом.

Нагласио је да је веома отворен и спеман за разговоре са предсавницима ЕУ што су показали последњи разговори које је водио претходне ноћи после поноћи.

 Рекао је да је у раговору било речи "о неким важним стварима, које су незибежне, а које су верујем корисне" и нагласио да је тешко рећи шта ће се десити сутра на терену.

"Имамо километре српских камиона који чекају на аминситративној линии, да би неки рекли да то није због српских ствари већ је ствар безбедности. Слична је и прича о ухапшеним Србима, без разлога, који су веома озбиљно претучени, неки би рекли да су они хулигани, а када се погледају снимци јасно је да то није тачно", поручио је Вучић.

Додао је да на неке ствари не може да утиче.

"У животу не можете на све да утичете. Нешто можете да промените нешто не можете. Наше је да урадимо све што је у нашој моћи да се потрудимо и разумемо колико је то важно, а они који то не разумеју, јасно је мени да то не могу", навео је Вучић.

Председник је нагласио да Србија бележи одличне економске резултате, да је 63 одсто укупних страних инвестиција у региону управо у Србији и да су нам зато важни стабилност и мир.

    "Од мене не можете да чујете тешке речи желимо да нађемо добра решења за људе, јер мормо да живимо заједно или једни поред других. Многи морају да разумеју да су многи незадовољни, људи више не могу да издрже такав терор,  желе само да живе мирно, то је потребно да разумемо боље данас него сутра, али то није на мени", рекао је председник.

Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти дошли су у Брисел на позив Бореља како би разговарали о ситуацији на КиМ.

На одвојеним састанцима, Борељ је најпре разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Састанцима је присуствовао и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести