Вучић: После деценија ћутања У ОДНОСИМА СРБИЈЕ И АЛБАНИЈЕ ПОЧЕЛИ ДА МЕЊАМО СТВАРИ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас, после састанка са премијером Албаније Едијем Рамом, да су њих двојица после деценија ћутања у односима Србије и Албанија, па и Срба и Албанаца, почели да мењају лоше политичко наслеђе, и нагласио да иницијативе Отворени Балкан даје резултате.
д
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

"То смо у претходним годинама показали конкретним резултатима да наше земље и наши народи могу много брже да иду напред и много боље да сарађују", истакао је Вучић на заједничкој конференцији.

Он је пренео да су разговарали о свим регионалним питањима, као и о Берлинском процесу.

"Поздрављамо ангажовање Раме и његов лични допринос у оквиру Берлинског процеса, рекао је Вучић и истакао да је Берлински процес користан регионални формат, који ће допринети унапређењу процеса помирања и превазилажењу наслеђених проблема из прошлости.

Вучић је рекао да бројеви о трговинској размени од 2019. до краја 2022. године показују да је значајно увећана размена, и увоз и извоз обе земље.


„Србија жели мир, испунили најважније из плана за деескалацију“

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија жели мир и ради на томе, као и да је српска страна испунила најважније тачке међународне заједнице за деескалацију ситуације на Косову и Метохији.

 "План о деескалацији знам напамет, све тачке које се тичу Београда и Приштине и међународне заједнице. Србија је већ учинила две, а трећу не може без Приштине, јер је реч о симултаном повлачењу градоначелника који су добили три посто гласова и људи из околине општинских зграда. Све остало Србија и српска страна су испунили", истакао је Вучић на конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом, одговарајући на питање новинара албанског Топ ченела о ситуацији на северу КиМ.

Вучић је истакао да не мисли да се било нормалан радује новим националним рововима и могућности сукоба.

"Ми хоћемо и желимо мир, на томе радимо, ма колико било тешко за нас. И у Тирани и у Приштини ће увек да постоје они који Србију виде као зло и кривца", рекао је Вучић.

Он је рекао и да је у Србији веома тешка ситуација по питању КиМ.

"Нећу да говорим колика је тежина проблема, каква је реакција српског народа на северу и у дугим деловима КиМ. Оно што остаје је да учинимо све да сачувамо мир", нагласио је Вучић.

На питање да ли постоје шансе да се врати дијалогу са Аљбином Куртијем, рекао је да никада није имао проблем да разговара са Куртијем и да је у свим разговорима учествовао 11 година.

"Питате када ћу ја са Куртијем да се видим, а не знате ни када ће они који су му много ближи да се виде са њим", рекао је Вучић.

Он је истакао да се труди да се нађе мирно ресење и да наши народи могу да живе боље и имају бољи стандард.

"За мене је најважније да сачувамо мир и радимо на економском расту", истакао је Вучић.


"Поклапа се и са Отвореним Балканом и са бољим политичким односима", нагласио је Вучић.

Казао је да је Србија увек подржавала активности Берлинског процеса и да је Србија опредљена да активно допринесе реализацији циљева из акционог плана за заједничко регионално тржисте.

Подсетио је да је Скпштина Србије ратификовала регионалне споразуме о кретању на Западом Балкану са личним картама и признавану акамдемски и професионалних  квалификација, што је ступило на снагу 21. јуна 2023. године.

Знамо да ће Рама уложити огромну енергију да се дође до нових важних резултата  у наредно периоду, додао је Вучић.

Вучић је рекао да ће о Отвореном Балкану наставити вечерас плодотворне разговоре.

"Ми смо са Албанијом и Северним Македонијом заједно покренули иницијативу Отворени Балкан која је донела  огромне користи за сваког од нас и за наше грађане и мислим да још много тога у будућности та иницијатива може да допринесе даљем зближавању народа и бољем животу свих наших грађана. Ми ћемо и у наредном периоду имати заједничке састанке у оквиру иницијативе ОБ. Припремамо се за сајам, који ће бити можда трећи сајам по величини у Европи ове године, причамо о Вајн вижну за новембар који ћемо у оквиру ОБ организовати у Београду, а верујем да ће бити и међу првих неколико у свету", навео је Вучић.

Казао је да је са Рамом разговарао и о свим регионалним питањима и о  нашим неретко различитим погледима на ситауцију на КиМ.

"Али, не мислим да би било фер и ни кореткно да износим  било шта пред Рамом када је реч о нашим разликама у виђењу како да се проблеми решавају, као што верујем да то неће ни он да чини. То ћемо оставити за наше земље и за даљи ток наших разговора вечерас", истакао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да жели пуну добродошлицу Рами који је увек добродошао у нашу земљу, упркос различитим ставовима које понекад имају по појединим питањима.

Србија ће дати све од себе да настави да развија искрене и пријатељске односе са Албалнијом, поручио је Вучић.

Албански премијер посетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини.

Рама се налази у посети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.

Фото: Танјуг/Димитрије Голл

Рама: Наша дужност је да мир учинимо неповратним

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је са њим разговарао о ситуацији на северу КиМ, али да о томе не треба причати јавно, како се не би даље погоршала ситуација, и да је њихова дужност да се ''мир учини неповратним''.

''Стекли смо навику да причамо на отворен начин, и да се сложимо да се не слажемо, и да упркос томе причамо о циљевима који морају бити заједнички свима у региону, како бисмо унапредили процес мира. Наша дужност је да мир учинимо неповратним'', рекао је Рама током заједничке конференције за медије са Вучићем, и додао да су потребни ''специфични тренуци попут ових'', пошто се тада, како је оценио могу постићи опипљиви резултати.

Рама је истакао да су он и Вучић разговарали и о предстојећем самиту Берлинског процеса у Тирани у октобру, и да је то тема која је од заједничког интереса.

''Имали смо времена да на састанку, који је трајао нешто дуже, да разговарамо опсежно о кључним темама, као што је Берлински процес. Заиста је неизоставно да се на њега фокусирамо и да он прође успешно. Сматрам да бисмо могли да направимо некакав нови план, како би и Европска комисија могла да на папир стави финансије за Западни Балкан, да бисмо могли да отворимо нове путеве за интеграцију наших земаља у тржиште ЕУ, али и да сукобимо мишљења'', рекао је албански премијер.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести