Пуштена у саобраћај пруга Винарце-Ђорђево

ЛЕСКОВАЦ: Реконструисана  пруга Винарце-Ђорђево, на којој је брзина за возове повећана са 50 на 120 километара на сат, свечано је данас пуштена у саобраћај у присуству премијера Александра Вучића, у железничкој станици Лесковац.
vucic pruga, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

Модернизацијом и реконструкцијом тог дела пруге у дужини од 15 километара завршене су све три "јужне" деонице, укупне дужине 46,5 километара, на међународном железничком Коридору 10 између Ниша и Прешева, уз финансирање из руског кредита.
Радови на на деоници Винарце-Ђорђево завршени су пре превиђеног рока, а њихова вредност је око 9,5 милиона долара, а радове, у вредности од 30,4 милиона долара на све три деонице, изводила је компанија Руских државних железница "РЖД Интернешнл", са домаћим подизвођачима. 

Отварању пруге је присуствовала и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, в.д. генералног директора Инфраструктуре Железнице Србије Душан Гарибовић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић и отправник послова руске амбасаде Денис Кузнедељев.

Почетак радова на три "јужне" деонице на Коридору 10 почели су 18. априла 2016, а укупна вредност радова је 30,4 милиона долара.
 Последња реконструкција деонице Винарце-Ђорђево је обављена 1965. године. 
У оквиру пројекта, реконструисано је 11 путних прелаза, од чега су четири у самом граду и само за уређивање тих прелаза је утрошено 400.000 долара.
Деоница Винарце-Ђорђево налази се на прузи Ниш -Прешево-државна граница, укупне дужине 161 км.

Реконструкција "три јужне деонице" из руског кредита је прва велика реконструкција на овом делу железничког коридора 10 после пола века, пошто је последњи генерални ремонт пруге од Ниша до Прешева рађен 60-их година прошлог века.
На делу пруге Ниш - Прешево - Ниш планиран је саобраћај возова на линијама Београд - Солун – Београд (међународни), Ниш - Прешево и Ниш – Лесковац.
Друге две "јужне" деонице су Бујановац-Букаревац, дужине 13,7 километара и Врањска Бања – Ристовац од 17,7 километара.

Реконструкција три "северне" деонице је раније завршена и то су: Сопот Космајски - Ковачевац 18 км, Мала Крсна - Велика Плана 29 км и Рума – Голубинци 18 км.
Руски кредит намењен модернизацији српских железница је вредан 800 милиона долара, а заједно са учешћем Србије пројекти су укупно вредни 940 милиона долара.

Thumbnail

То су реконструкција шест деоница Коридора 10 укупне дужине 112 км, модернизација пруге Београд-Панчево и Стара Пазова-Нови Сад, обнова барске пруге од Ресника до Ваљева и набавка 27 нових руских дизелмоторних возова.
Вучић ће данас обићи и радове на изградњи путног  Коридора 10, аутопут Е-75, на деоници тунел Манајле-Владичин Хан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести