Вучић: Пут Рашка - Нови Пазар као писта, завршен три месеца пре рока

РАШКА/НОВИ ПАЗАР: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током обиласка реконструисаног пут од Рашке до Новог Пазара да су грађани добили пут добар као писту, као и да је реконструкција завршена чак три месеца пре рока.
d
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

"Људи су задовољни новим путем и квалитетом нове саобраћајнице, видим да су банкине проширене, урађени мостови, пропусти и друго и то три месеца пре рока. Ово изгледа као писта, урађено је 10 мостова, око 70 пропуста...", рекао је Вучић.

Из предузећа Нови Пазар пут су му рекли да би завршили реконструкцију пута и месец дана раније да се није на једном месту појавило клизиште.

Вучић је рекао да су урађено готово сви путни правци у Рашкој области, од Рашке до Новог Пазара, затим до Тутина, према Рибарићу, од Дуге Пољане ка Сјеници.

Додао је да треба да се уради и стари пут од Сјенице преко Кушића до Ивањице, како би се и тај део повезао добим путем.

Вућић је упитао шта је још било потребно да се уради од локалних и регионалних путева.

"Нама остаје да урадимо брзу саобраћајницу. То је  83 и по километра брзе саобраћајнице од Адрана преко Драгчића, Матарушке, Богутовачке Бање, до Биљановаца, Дрвеника и Рашке и онда до Пазара. Али то ће бити најмање милијарду ипо евра. И то ће бити тешко за рад", рекао је Вучич

Додао је да је уз пут од Пожеге до Бољара завршен важан пројекат за све људе у околини Новог Пазара и повезан тај крај са престоницом Србије.

 "Тиме везујемо Нови Пазар са Београдом на два сата и пет минута. Ја сам срећан јер највећи број људи из Пазара све више узимају станове у Београду и посебно сам срећан због тога. Јер Београд виде као космополитски град у коме се добро живи", истакао је Вучић.


„Одлични резултати Ер Србије, превезла ове године 2,76 милиона путника“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је национална авиокомпанија Ер Србија остварила одличне резултате ове године и превезла до данас 2,76 милиона путника.

"Ер Србија је данас прешла 2,76 милиона путника, дакле за недељу дана ће прећи рекорд из 2019. за целу годину. То је огроман напредак нашег националног авиопревозника", рекао је Вучић током обиласка реконструисаног пута Рашка - Нови Пазар.

Истакао је да ће се, поред улагања у аеродром у Нишу, где се повећавају и управна и пријемна зграду, морати да се улаже више и у аеродром Лађевци, али и да градимо нове аеродорме у Србији.

"Морамо да размишљамо о даљем јачању инфраструктуре због довођења инвеститора и раста животног стандарда грађана, који све више користе и бизнис авијацију", рекао је Вучић.

Српска авиокомпанија Ер Србија је од почетка ове године до данас превезла 2,76 милиона путника и на тај начин, већ крајем августа, премашила укупан број путника превезених током 2022. године.

Ер Србија очекује да ће у првој недељи септембра бити надмашен и резултат од 2,81 милиона путника, остварен у до сада најуспешнијој 2019. години.


Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Председник је истакао и да је важно направити тунел испод Кадињаче и да ће покушати да тај пројекат убрза.

"Да Бајину Башту вратимо у живот. Да се убрза обилазница око Ужица и да Башту и Тару вратимо у живот", рекао је Вучић.

Вучић је најавио и да ће и један део пута од манастира Сопоћани бити урађен, а истакао је да су тај захтев за изградњу поднели заједно и Бошњаци и Срби.

"Срећан сам и због пута који смо урадили до Угла. То је место које је уклињено у Црну Гору. Где махом живе Бошњаци - 99 одсто. И никада нико није бринуо о њима. Сада су добили добар пут. То је баш добар, захвалан народ који кад мало добије од државе је захвалан", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је потребно урадити и деоницу до Тутина дужине око осам километара, где тренутно пролази макадамски пут.

Вучић се интересовао и за могућу реконструкцију рута од Новог Пазара до Дуге Пољана и упитао раднике да ли је могуће продужити тај пут, на шта је добио одговор да пројектно решење постоји, али да су проблем серпентине.

Обиласку радова присуствују министар грађевинарства Горан Весић, Расим Љајић,  државни секретар Мирсад Ђерлек, представници Европске инвестиционе банке, локалних самоуправа и извођача радова.

Радови су завршени 25. августа, а уговорени рок је био 25. новембар.

На реконструкцији, која је почела у септембру 2022. године, било је ангажовано око 200 радника радника предузећа Нови Пазар пут, а радови су вредни преко 1,55 милијарди динара.

У току извођења радова просечно је било ангажовано 150 радника и 80 радних машина.

Пута од Рашке до Новог Пазара, дужине 18 километара, изграђен је пре више од 40 година.

Радови су обухватили реконструкцију мостова, постављање нове расвете,  система за одводњавање, изградњу потпорних зидова и друго.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести