Вучић: Разговори с ЕУ о великим инфраструктурним пројектима у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да су са ЕУ започети разговори о веома великим инфраструктурним пројектима који ће потпуно променити Србију.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је рекао не може да сакрије узбуђење због те, како је рекао, веома важне теме о којој ће сутра разговарати са европским званичницима у Бриселу.

"Узбуђен сам и не могу да сакријем осмех, већ смо почели одређене разговоре са европском делегацијом и ЕК, и ако Урсула Фон Дер Лајен буде одоборила, рећи ћу вам сутра да смо уговорили са Европљанима један од највећих инфраструктурних пројеката икада за Србију.

Тако да само 24 сата нас дели да кажем јесмо ли успели или не", нагласио је Вучић.

Истиче да ће онда моћи да каже да је учествовао у нечему што је било много добро и значајно за нашу земљу.

"Буквално нећемо бити иста земља, не могу више од овога да кажем, али рече је о великим инфраструктурним пројектима, највећим које можемо да замислимо", нагласио је Вучић.

Додаје да би тако уз подршку ЕУ за већ за три и по или највише четири године Србија била земља која не би личина на Србију пре 10 или 15 година.

То ће бити фантастична вест, не само за Београд, већ и југ и централну Србију и Поморавље, нагласио је Вучић и додао да ће сутра моћи да изнесе детаље.

Спремни на дијалог и конструктиван разговор

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас у Бриселу да очекује средином маја позив за наставак дијалога и додао да је Београд спреман да се одазове позиву и да ће учествовати у свакој врсти дијалога, да би желели да буде конструктиван, да се разговара о решавању проблема.

Он је, у изјави Танјугу истакао, да постоје многи проблеми, пре свега у енергетици, и да су то ствари које морају промптно да се ресавају, због различитх тумачења и жеље неких да показују, какао је рекао, мишиће на северу Косова.

“Оно на шта сам данас указао Мирославу Лајчаку је чињенице да се Аљбин Курти хвали тиме да је гласао у Албанији, чиме де факто каже да је свеједно да ли сте у Тирани или Приштини, да је то иста земља. Замислите, иако је Косово по Уставу Србија, да сам ја гласао у Грачаници, или неком другом месту на Косову. То би био скандал светских размера, иако те две ствари нису за поређење и по Уставу и Резолуцији 1244 је Косово део Србије“, нагласио је он.

Вучић је истакао да ако неко то уради без позивања на било који правни акт и јавно говори да иду ка уједињењу, добија благе реакције и чуђење.

Разумели смо Куртијеве поруке

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да разуме све поруке које својим изјавама и делима шаље Аљбин Курти, од гласања на изборима у Албанији, до захтева о ратној одштети од Србије, али да то никако није конструктиван приступ, као и да тим порукама није фасциниран.

Вучић је, на питање које су његове позиције и циљ Аљина Куртија, одговорио да не мора он ништа да објашњава и да напада Куртија или било кога, јер је довољно да се све речи и дела ставе на папир.

“Гласате у Албанији. Добар сигнал. Јасно је свима, И нама и у свету, шта желите да кажете. Кажете да желите ратну одштету од Србије, разумели смо шта желите да кажете. Кажете да ћете поднети тужбу за геноцид, иако не можете јер нисте суверена држава, можда преко Албаније, или неке треће земље, јасна нам је и та порука”, рекао је Вучић за Танјуг у Бриселу.

Према његовим речима, ако неко жели да каже да је то конструктиван приступ - није, али додаје да ипак због тога не би требало да се превисе секирамо.

“Имамо много да радимо, да урадимо за земљу. Осим енергетике, не видим да имамо озбиљнијих проблема, И по питању безбедности нашег народа и других ствари”, рекао је Вучић и додао:

“А, те њихове политичке вратоломије, за унутрашњу политичку употребу… Нико тиме није нарочито фасциниран”.

Казао је да је то доказ двоструких стандарда целе међународне заједнице, на шта смо научили.

“Оно што је за нас важно јесте да гарантујемо сигурност И безбедност наших људи. Инсистирао сам овде на испуњавање обавеза из Бриселског споразума, на ЗСО, и слободу кретања, протока роба И услуга, све што потписали у Вашингтону, јер је то добро за Београд, Приштину и цео регион“, рекао је он.

Вучић је, који је вечерас у Бриселу вечерао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, поновио је да ће делегација Београда доћи на дијалог када год буде заказан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести