Вучић: Само је компромис решење за КиМ, народ одлучује

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је за решење питања КиМ потребан рационалан, прагматичан приступ, као и спремност за разговор, како би се нашло компромисно решење.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Потребан је прагматичан приступ, отворена врата за разговор за проналажење решења, потребно је стварање поверења, за шта је потребно време, као и одлучност међународне заједнице да подржи Београд и Приштину на различите начине да дођу до решења, рекао је Вучић вечерас за Јуроњуз Србија.

На питање шта је косовски мит, Вучић је рекао да је мит - ако не видимо да се стварност свакодневно мења и да ми нисмо у идеалној позицији, као што неретко желимо себи да представимо, али да, са друге стране постоји други део косовског епа, без кога се не може, а то је вредност свега што су наши преци урадили.

На питање да ли је мит да Србија полаже право на КиМ, да нико други не полаже то право, Вучић је рекао да је решење негде између.

Мит је да је све лако и једноставно и да треба само свету да кажемо - склоните се одавде, то је само наше и не треба да разговарамо ни о чему. А, то није лако спојити са реалношћу. Али је мит и да српски народ не полаже никакво право на КиМ. А, негде између треба пронаћи рационално и компромисно решење, рекао је Вучић.

Србија је спремна за компромис, да разговара о компромису, а народ је тај који ће да одлучи, поручио је Вучић став ве дијалога са Приштином.

Вучић је на питање шта је компромис, рекао да чак и да зна не би рекао, јер до компромисног решења треба да се дође на начин да једна и друга стране попуштају.

Упитан да прокоментарише поруку патријарха Профирија на Газиместану да је косовски завет темељ слободе и стварања српског народа, а да је свака посета Косову и Метохији повратак очевини, подсетио да је то говорио у више наврата не само актуелни, већ и претходни патријарх Иринеј.

Говорио је о духовним вредностима, косовском завету који се тиче нашег стања духа и шта би требало да радимо у будућности. Не улазећи у то шта је желео, а знам да се залаже за очување КиМ унуатр Србије, он је мислио на то да ли ћемо моћи да обезбедимо нашој деци на КиМ безбедност и сигурност, свим људима боље плате и пензије, објаснио је Вучић.

Истакао је да морамо да рачунамо да без компромисног решавања косовско-метохијског чвора неко тај конфликт некада може да одмрзне.

Одмрзавање, иако се многима чини привлачним замрзнути конфликт, води у катастрофу немире, сукобе, што никоме није потребно, посебно Србији, која најбрже иде напред, рекао је он.

На констатацију бивше косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку да време иде на руку Србије, одоворио је да, ако се гледа из њеног угла да Србија јача, јесте тачно, али је зато и улог већи.

Можете да јачате када имате више инвестиција, већи међународни углед, али то све губите прекидом преговора, инцидентима, нагласио је он.

Став Србије - Косово никад неће добити столицу у УН

Вучић је поручио да Србија никада неће признати независност Косова нити да добије столицу у УН.

Он је рекао да је недавно у Бриселу други пут у животу видео Аљбина Куртијха, који се тада изненадио одговору који је добио - да Србија никад неће признати Косово.

Мислио је да може да провоцира и да има право да оптужује Србију за све што му падне напамет. Последњи пут када смо се видели (у Бриселу) када смо ушли у просторију почео је тако што је рекао да смо ту само због једног питања и питао хоћес ли ти Вучићу да признаш Косово или не. Ја ћутим, он опет пита и тако десет пута и онда сам му рекао - никада, рекао је Вучић.


Очекујем парламентарне изборе наредне године

Председник Александар Вучић изјавио је да очекује одржавање парламентарних избора наредне године.

Упитан да ли ће се кандидовати поново за председника Србије, Вучић је рекао да то у овом тренутку не може да каже.

Прво, додао је, жели да види ко ће бити противкандидати.


Председник Србије каже да добијање столице у УН за Косово не зависи само од нас јер, како је рекао, неки други могу да одлуче и другачије за 10, 20 или 30 година, али да што се тиче Србије Косово никада неће добити чланство у УН.

Иницијативи мини Шенген мењамо име на самиту у Скопљу

Вучић је најавио да ће се иницијативи "мини Шенген", у којој је Србија са Северном Македонијом и Албанијом, променити име на самиту у Скопљу који ће бити одржан 28. и 29. јула.

Додаје да ће три земље да наставе да раде са поверењем једни у друге.

Према његовим речима, сви који су се залагали за Балкан Балканцима страдали су јер су их свађали сви како би могли да користе потенцијале Балкана.

Када разумемо да смо на европском путу, али да сами можемо тренутно да урадимо више, да стварамо поверење и ако успемо до 29. јула да направимо три договора, сви наши капацитети биће већи, навео је председник додајући да то није замена за евроинтеграције било које земље.

Оценио је да је овај пројекат је веома важан и то као идеја за будућност, као и зато што ће омогућити капацитете свих који учествују у томе.

Пред крај свачијег мандата политичари којима није стало до личног богаћења анализирају шта су радили и шта су сем путева, пруга, музеја, фабрика, свега осталог, од идеја оставили и за будућност. Та иницијатива је веома важна, казао је Вучић на ТВ Јуроњуз.

У ЕУ постоји засићење од проширења

Председник Србије изјавио је да улазак Србије у Европску унију не зависи само од нас додајући да у самој Унији постоји засићење од проширења.

У ЕУ не постоји жеља за прошрењем. Ми ћемо све да урадимо, направили смо напредак у владавини права, били смо конструктивни у разговорима са Приштином, јесмо ли нешто добили - нисмо. Постоји политичко засићење проширењем у ЕУ, казао је Вучић.


Одговорићу на свако питање канцеларке

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће током сутрашњег разговора са канцеларком Ангелом Меркел одговорити на свако њено питање.

Упитан да ли ће са њом разговарати и о противљењу Немачке да Србија отвори нова поглавља, Вучић је рекао да Меркелову веома поштује.

Саслушаћу канцеларку, изузетно је поштујем и одговорићу на свако њено питање, рекао је Вучић.


Наводећи да у последњем Извештају Европске комисије постоји констатација да је Србија напредовала, Вучић каже да има и замерки, као и да држава не бежи од своје одговорности.

Не бежим од наше одговорности, морали смо милион ствари у владавини права да урадимо брже, казао је Вучић.

Додаје да је ипак Србија спремна за два кластера, да је у брзом року успела да уради ствари које су од ње тражене, али да ни на један начин није награђена.

Без обзира на неотварање поглавља, Вучић каже да ће наша земља наставити да ради и додаје да Србија економски пристиже земље чланице, као и да се много брже развија у том смислу.

На питање о проблему који ЕУ замера Србији, а тиче се корупције, председник каже да је доста завршено по том питању, али да доста и није.

Део кривице је несумњиво на нашој страни, али није само до нас и сви то знају, казао је и указао да је Северна Македонија завршила оно што се од ње очекивало, односно да је променила име, као и имена аутопутева, аеродрома, споменика.

Па што им нису отворили ниједно поглавље, упитао је Вучић и нагласио да су приче о томе како Бугарска или Хрватска не дају, су "приче за малу децу".

Нећемо сменити Одаловића ни да тражи САД

Вучић је изјавио да Србија не би сменила Вељка Одаловића са чела комисије за нестале на КиМ ни да то тражи САД, а не Приштина, јер нико нема право да условљава суверену земљу на тај начин.

То што је тражила Приштина у Бриселу не бих да коментаришем. Да нам то траже САД, ми то као суверена и независна држава не смемо да прихватимо, а не да нам то тражи Приштина и то из много разлога. Са тим порукама понижења у којима ће неко да нам држи предавања ко сме да буде на ком месту... Па онда нико од њих не би смео да буде ни на једном од својих места, навео је Вучић.

Он је рекао да Приштина нема право да условљава суверену земљу ко ће да буду на челу њених комисија.

Они нису суверена земља, а ми јесмо, немају право било кога да условаљвају. Причамо о несталима, а не о кадровским решењима. Ми смо ископали 21 место и на четири смо пронашли сахрањене Албанце, рекао је Вучић.

Додао је да смо ми тражили да се на десет места провери да ли има убијених Срба и да су пристали за само једно, где су пронађени чланови породица Шутаковић и Петровић. Какве везе има то са кадровиским решењима, запитао је Вучић.

Хотијева влада је парафирала спораузме који смо ми прихватили са њима заједно у Бриселу, али нису хтели да прихвате на терену. Али, Курти неће ни тај спораузм који је Хоти потписао да прихвати . Рекао је да је само важно оно од 14. фебруара када је Курти победио, рекао је председник Србије и додао је да је Курти инсистирао на том датуму као да је тада рођен Исус Христ.

Важна и екологија, али и енергетска безбедност земље

Вучић је изјавио да не мисли да било ко воли Србију, њене реке, планине, више од њега, али да он мора да води рачуна и о енергетској безбедности земље и да се мора направити баланс, због чега је и направљен план “Србија 2025”.

На питање да ли ће Србија бити земља чистих река, Вучић је узвратио питањем - не брине вас да ли ће земља да има струје.

Не мислим да је добро да се било која река уништи, нити да (еколошки активиста Александар Јовановић) Ћута воли Србију, реке, планине, више него што их волим ја. Али сам рационалан човек и морам да знам шта је енергетска безбедност. Ако је не будемо имали довољно, а нећете да дозволите да се отварају термоелектране, нећете да се ради енергија на ветар, јер тиме убијамо птице, нећемо да имамо хидроцентрале…, како онда, упитао је, да имамо струју, док потрошња расте.

Хоћете ли да плаћамо милијарду годишње за балансирање елекртичном енергијом? А, то ће да плаћају грађани, само што им то не кажете, рекао је Вучић.

Он је навео да Аустрија има 45 пута више хидроцентрала него Србија, на сличној величини територије, додајући да је Јовановић признао да “добија новац од једне аустријске агенције”.

Како су Аустријанци паметни за себе, па их изградише толике, а за Србију су забринути, констатовао је Вучић.

Он је указао да мора да се пронађе баланс, и да је управо зато утврђен план “Србија 2025”, који предвиђа изградњу недостајуће канализације, постројења за пречишћавање отпадних вода, водовода…

И то радимо највише у историји, Али, да треба да уништимо све и да нико нема посао, да бисмо се додворавали некоме или зато што је нешто популарно, ја у томе нећу да учествујем, категоричан је председник.

Подсећа да је већ доносио тешке одлуке, у вези са платама, пензијама, Законом о раду, које су на крају показале позитиван резултат, те да не жели да лаже људе како ће да теку мед и млеко, а да они ни не морају да иду на посао…

На питање у вези са Рио Тинтом, Вучић је рекао да надлежни још нису добили ни анализе те компаније, нити њихове предлоге, али да је добио анализу САНУ, која има више позитивних него негативних ствари

Одговарајући на апострофирање негативних оцена из те анализе Вучић је рекао: Ето, убедили сте ме. Само не знам ко ће да остане да живи у том делу Србије.

Само реците чиме ћемо да нахранимо народ, како ће тај део Србије, западни, да напредује, упитао је Вучић.

Додао је да није у стању да одговара на политику додворавања људима и политику “све нам је лепо што нам је лако”, јер то није озбиљно.

По питању рудника литијума Рио Тинта, поновио је да ће се на крају изаћи са предлогом, а грађани ће да одлуче.

Поштујем вољу оних који са мном не желе да разговарају

Вучић је изјавио да нема намеру да позива оне политичке партије на дијалог, које су много пута до сада рекле да не желе да разговарају са њим, већ желе међустраначки дијалог само уз посредовање странаца.

С непарламентарним странкама које не желе дијалог уз посредовање странаца, Вучих каже да су имали веома добар дијалог прошле седмице и да очекује велике резултате.

Према његовим речима, суштина је да неко каже да је спреман на цивилизован дијалог.

Додао је да им је рекао да са бирачким списком могу да раде шта хоће о да прихвата да финасирање странака буде транспарентно.

Грађанима, казао је, може да обећа да ће Србија имати фер и поштене изборе.

На инсистирање новинара Јуроњуза да каже зашто на дијалог, где је било речи о Косову, није позвао и онај други део опозиционих странака, Вучић је био изричит:

“Нису заинтересовани за тај разговор са мном. Рекли су много пута до сада да неће да разговарају пошто сам издајник, кретен криминалац и све друго и да они желе да разговарају само са странцима".

Председник је истакао да он није странац и да не жели да понижава своју земљу, као и да му, како је рекао, не пада на памет да му странци одређују како ће да се понаша.

На опаску да је председник свих грађана Србије, па и оних који гласају за Јеремића, Ђиласа и друге, Вучић је поновио да он само постује њихову вољу пошто су рекли да не желе да разговарају са "издајником и кртеном".

О доласку Јеремић и још четворице опозиционара у Председништво прошле недеље који су му дошли на радно место да га, како каже, линчују, Вучић је рекао да девет година слуша највеће неистине о себи, својим сарадницима и члановима своје породице, а да до данас није тужио ниједног новинара, ниједан медиј и ниједног политичког противника.

За њега је, истиче, демократија да онај ко је на власти мора да трпи и да прима ударце.

Оптуживали су ме за бестијалне лажи, посредно су ме оптуживали за убиство Оливера Ивановића, за учешће у убиству Цвијана...То није питање политичког дијалога, рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је оптуживао припаднике опозиције за крађу и криминал, Вучић је рекао да је само говорио оно што зна, а да је то пре свега питање за Тужилаштво.

Тужилаштво и судство је у Србији независно, додао је и подсетио да је претходна власт променила законе и од тада судијска функција је стална, нема мењате судија, а тужилац изабран 2009. и данас је на том месту.

На питање да ли сукоб са опозицијом треба да изгледа као у петак у председништву, Вучић је одговарио потврдно јер, како је рекао, када вам, , неко сваког дана прети и када понове да је Ана Бнабић глупача и кокошка, њега то занима иако је свестан да један део јавности то уопште не занима.

Приметио је и да он, како каже, никога није никога слао да одлази у нечије куће.

На опаску да су се провокације дешавале испред зграде у којој станује Ђилас, Вучић је био јасан:

"Шта је било испред зграде Ђиласа. Узвикивали су Ђиласе лопове, а то што сте оптужили мог сина да је део кавачког кана то је ситница, извините што нисам плакао ни тада ни када сте оптужили мог брата да је власник Франша, приметио је иронично.

Невероватно је како имате различите аршине, кроз интерес ваших медија, приметио је Вучић и упитао:

Шта очекујете од мене? Да радим за Србију у привлачењу инвеститора или хоћете да се цео живот додворавам некоме ко прети насиљем и ко понекад пимењује то насиље? Ми то нисмо радили никада када смо били опозиција. Они то раде, а имају подршку од само три или четири посто, рекао је.

Истакао је и да Србија није одељена пола-пола или 55-45 одсто, већ је, рекао је, овде реч о подели у односу 70 према 30.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести