Вучић се састао са амбасадорима земаља чланица ЕУ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас пре подне са амбасадорима земаља чланица Европске уније.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

На састанку са председником Србије, у Палати Србија, су шеф Делагције ЕУ у Србији Сем Фабрици и дипломатски представници Кипра, Мађарске, Шведске, Бугарске, Аустрије, Шпаније, Словачке, Грчке, Финске, Португалије, Холандније, Хрватске, Словеније, Белгије, Рмуније, Немачке, Француске, Чешке, Италије.

Састанку, према најави, присуствују и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, те министри здравља, Златибор Лончар и финансија, Синиша Мали. 

Састанак са амбасадорима земаља ЕУ председник је сам јуче најавио, када је говорио о финансијској помоћи Уније Србији.

Он је указао да су се за помоћ ЕУ, преко ММФ, пријавиле земље које имају значајне поремећаје у платно билансном систему, у које Србија не спада.

Чињеница да Србија није тражила помоћ из тог пакета ЕУ од 3 милијарде евра у виду краткорочних позајмица преко ММФ у делу јавности је створила утисак да су односи Србије и ЕУ затегнути, у околностима у којима у Бриселу није добро примљено експлицитно указивање председника Србије на чињеницу да је ЕУ каснила у помоћи по избијању пандеммије вируса корона, иако су са таквим ставом изашле и неке земље чланице Европске уније.

Председник Вучић је јуче поново да Србија стратешки остаје на ЕУ путу.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести