Вучић: Спајамо Србију, цена брзог пута 337 милиона евра

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас са делегацијом кинеске компаније "Shandong Hi-Speed Group".
vucic kinezi
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић потписали су уговор са представницима кинеске компаније "Shandong Hi-Speed Group" о изградњи деонице брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд-Ниш (петља Пожаревац) до Голупца.

Укупна дужина будуће брзе саобраћајнице је 67,94 километра.

Уговор је потписан у згради Председништва у присуству председника Србије Александра Вучића и кинеске амбасадорке Чен Бо.

У име кинеске компаније уговор је потписао генерални директор огранка "Shandong Hi-Speed Group" Џанг Ђианчао.

Уговор се односи на пројектовање и извођење радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд-Ниш (петља „Пожаревац") - Пожаревац (обилазница) - Велико Градиште - Голубац.

Састанку, у згради Генералног секретаријата председника Републике, присустовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

„Изградњом брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд - Ниш до Голупца спајамо Србију са најлепшим делом Дунава и једним од најлепших делова земље и подижемо тај крај Србије“, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је након потписивања уговора о изгадњи те саобраћајнице, истакао да је вредност радова 337 милиона евра, а да ће радови бити окончани у новембру 2024. године.

“За три године ићи ћемо од Београда до Градишта за сат времена, до Голупца за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је данас важан дан, јер је уговор потписан после много месеци израде идејног пројекта и борбе за што је могуће нижу цену изградње пута дугог готово 70 километара.

“Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава, и са једним од најлепших делова земље, са дивним народом на истоку, који смо запоствљали не само 80 година, већ више од века”, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да је понуда кинеске компаније “Шангдонг” била 337 милиона, а прва следећа чак 407 милиона евра, захваливши кинеским партенрима на доброј, коректној понуди.

“Ми овим градимо будућност за пожаревачки крај, цео Браничевски, али и Борски округ”, рекао је Вучић и на мапи показао куда ће тачно проћи нова брза саобраћајница.

Указао је да пут неће водити уз обалу Дунава, већ се пут од Великог Градишта до Голупца скраћује, а притом се иде преко оних места која су заборављена, у којим је мало људи остало.

“Овим им дајемо гаранцију за будућност, да можемо да доводимо инвеститоре, а подижемо и све туристичке капацитете “, рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Додао је да се тиме што пут не иде уз Дунав, штити животна средина.

Захвалио је кинеским партенрима, амбасадорки те земље у Србији Чен Бо, као и кинеском председнику Си Ђинпингу, на свој досадашњој подршци.

“Не кријемо пријатељски однос према Кини, поносимо се тиме и желимо да наставимо да развијамо нашу земљу, као и наше билатералне односе”, рекао је Вучић.

Вучић је и почетком јуна разговарао са делегацијом компаније "Shandong Hi-Speed Group" о текућим пројектима, као и о потенцијалима и плановима за будућу сарадњу.

Посебна пажња у разговорима тада је посвећена пројекту изградње брзе саобраћајнице Ваљево-Лајковац, на Коридору 11, а извршни директор компаније Менг Јан је обећао да ће радови на тој деоници бити завршени до краја новембра 2022. године, што је, како је наведено, више од годину раније од предвиђеног рока.

Иначе, та компанија је раније изградила више од 50 километара у пуном профилу на Коридору 11, деонице Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг.

Компанија "Shandong Hi-Speed Group" је, такође, изразила интересовање и за пројекат изградње ауто-пута Београд (Борча)-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад у дужини од 110 километара, као и за пројекте изградње обилазница око Горњег Милановца, Пожеге и Ужица.

 Референце компаније Шандонг Хај спид су одлучиле

Александар Вучић истакао је данас да су референце компаније Сандонг Хај спид са којом је потписан уговор о изградњи деонице брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд-Ниш до Голупца одличне, јер су радили више путева у Србији, и то фантастичном брзином.

“Њихове референце су да су одлично урадили неколико путева у Србији, да фантастичном брзином раде на путу Лајковац-Ваљево упркос наших грешака. Два најважнија елемента су важни за добијање посла, а то су цена и начни финансирањја, и разуме се и квалитет изградње путева. У сва три елемента ова компанија је била најбоља”, објаснио је Вучић одговарајући на питање које су референце кинеске компаније.

Навео је и да је за 70 милиона била боља њихова цена.

"Тако се озбиљна држава понаша. Не са намештеним тендерима, где видите унапред ко ће добити посао. Нико није знао која је апроксимативна цена и они увек раде с пуно домаћих извођача. Они ангажују увек српске компаније и то ће учинити и овог пута. Да ли ће бити потребна кинеска радна снага не знам, али је добродошла”,истакао је он.

Вучић је, на питање да ли инспекције могу да контролишу кинеске компаније, рекао да наше инспекције имају право да врше надзор и обављају свој посао над свим запосленима, и свим правилима и прописима који постоје на територији Србије.

Заменик директора компаније “Шандонг Хај Спид” Сијам Менг указао је да је та фирма на српском тржишту већ 11 година.

Рекао је да компанија сарађује са домаћим предузећима и то не само у процесу извођења радова него и пројектовања те да компанија има одличне односе са српским фирмама.

“Наша компанија се развија у веома стабилној ситуацији, и постигли смо веома добре резултате. Треба да захвалимо председнику Вучићу и влади Србије која нам је пружила велику подршку“, закључио је он.

Уговор о изградњи пута до Голупца потврда пријатељства Србије и Кине

Потпсивање уговора о изградњи брзе саобраћајнице Пожаревац-Голубац са кинеском компанијом Shandong Hi-Speed Group је још једна потврда пријатељске сарадње Србије и Кине, изјавио је данас заменик директора компаније China handong International Economic and Tećnical Group Сјан Менг.

Он је истакао да је Влада Србије том одлуком одала признање и указала поверење кинеском предузећу које послује од 2013. године у Србији.

Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Менг је после потписивања уговора о изградњи те деонице у Председништву Србије, у присуству председника Александра Вучића, рекао да је почаствован што ће та компанија радити на пројекту изградње брзе саобраћајнице на Дунавској магистрали Пожаревац- Голубац.

''Изузетно смо почаствовани, а истовремено осећамо велику одговорност'', рекао је Сјан.

Изразио је уверење да ће завршетак тог пројекта у великој мери допринети развоју различитих области индустрије дуж целе Дунавске магистрале што ће, како је рекао, довести до новог развоја економије. Србије.

''Обећавам да ће нашса компанија наставити са професионалном односом прмеа послу и да ће користити техничке предности и на тај начин реализовати у складу са стандардима квалитета и допринети јачању инфарструктуре у Србији'', казао је Сјан.

Захвалио је Влади Србије на подршци и указаном поверењу тој компанији уз оцену да се последњих година област инфратсруктре развијала јако брзо под руководством председника Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Додао је да је то предузеће од 2013.године, од када послује у Србији, инстистирало на активном учешћу у јачању инфраструктуре у Срији и пословању заснованом на специјалозавној технологији и високом степену друштвене одговорности.

Сјан је навео да је та компанија 2019. успешно завршила деоницу Обреновац-Љиг на аутопуту Милош Велики, а да су прошле годинепочели радови на брзој саобраћајници Ваљево -Лајковац.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо четитала је на потписивању уговора и истакла да је то нови важан резулатат сарадњедве земље у области инфраструктуре.

Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Захвалила је председнику Вучићу што, како је рекла, придаје велику пажњу сарадњи Кине и Србије и додала да се две земље и у тешким условима пандемије ковида-19 залажу за економски развој и да су постигле видљиве резултате изразивши наду да ће и даља заједничка сарадња допринети развоју две земље.

Амбасадорка је казала да је компанија Shandong Hi-Speed Group заједно са српским партнерима успешно завршила пројекат деонице аутопута Милош Велики и зграду Кинеског културног цетра у Београду.

''Та компанија има све више искуства у пословању у Србији и сигурна сам да ће испунити све обевезе из уговора и успешно завршити пројекат'', рекла је Чен Бо.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести