Вучић присуствовао приказу наоружања и војне опреме у Нишу; представљен СИСТЕМ ЗА ЕЛЕКТРОНСКА ДЕЈСТВА „РЕПЕЛЕНТ”

НИШ: Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Ниш где  присуствује приказу наоружања и војне опреме Војске Србије, а овом приликом ће први пут бити представљен систем за електронска дејства Репелент намењен за борбу против беспилотних летелица.
a
Фото: Youtube Prinscreen/ TV Pink

Приказу војне опреме у комплексу Нишке тврђаве присуствују и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

У Нишу су изложени борбени и неборбени системи, бројно наоружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Посетиоци ће имати прилику да погледају и приказ борбених возила БРДМ-2МС, "Лазар", "Милош", МРАП и "хамер", затим беспилотне летелице и дронове, као и приказ рада са службеним псима.

Изложена су и пешадијска средства – "Корнет", "Фагот", БГА 30мм, средства за осматрање, заштитну и опрему за разбијање демонстрација коју користе припадници Војне полиције.

Припадници 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције приказаће стрељачко наоружање – аутоматске пушке, снајпере, пиштоље и пушке, четвороцикле КВАД, НТВ Застава ТЕРВО, као и даљински управљану електричну беспосадну земаљску борбену платформу средње величине „мали Милош“.

 У Дому Војске Србије у Нишу раније данас је отворена изложба Војног музеја поводом Дана државности под називом "Србија кроз време - 220 година државности".

Вучићу у Нишу представљен антидрон систем "Репелент"

Председник Вучић обишао је данас на приказу наоружања и војне опреме Војске Србије, у комплексу Нишке тврђаве, антидрон систем "Репелент", који је први пут представљен јавности.

Реч је о руском систему који може да сузбије или уништи ројеве извиђачких, шпијунских беспилотних летелица и дронова, на територији од 30 километара.

"Стигао је Репелент. Ово је Репелент. Није снажан као Красуха, али је одличан" истакао је Вучић.

Представници Војске Србије су истакли да је систем "Репелент" намењен за детекцију и извиђање беспилотних ваздухоплова, као и вршење статистичке обраде података, одржавање нивоа претње и евентуално ометање свих радиоканала управљања и канала сателитске навигације.

Том приликом је истакнуто да је циљ тог система одвраћање потенцијалног напада беспилотног дрона, као и да покрива простораод 30 километара. Реч је о сисистему који открива дронове, прати њихове сигнале и електронски сузбија пренос података беспилотних летелица.

"Репелент" је пројектован за електронско праћење беспилотних летелица на основу сигнала радио-електронских средстава и сузбијање њихових система управљања, а развио га је 2016. године Руски научно-технички центар за електронску борбу.

Систем је тежак више од 20 тона.

Полажем велике наде у дрон-камиказу "гавран", желимо га у употреби ВС

Председник Вучић рекао је да улаже велике наде у дрон-камиказу "гавран" који је производ српске компаније Југоимпорт и додао да ће држава платити колико год је потребно како би до маја или јуна следеће године ушао у употребу. 

"Ја имам велику наду да ово урадите. Гавран ми је велика жеља и нада. Платићемо колико год је потребно само да до маја, јуна следеће године уђе у употребу", рекао је Вучић у Нишу где присуствује приказу наоружања и војне опреме Војске Србије током разговора са представником компаније Југоимпорт.

Председник се током обиласка упознао са спецификацијама и могућностима дрона "гавран". 

"Дрон може одлетети до циља који је удаљен око 50 километара, а након тога може да кружи око десет минута око циља. За то време оператор може помоћу камере да посматра циљ. То је врло моћно средство које циљ погађа одозго и против њега практично нема заштите", објаснио је представник компаније председнику Вучићу.

Он је додао да "гавран" може уништити сваки циљ до 50 километара, да ће је план да се у неком наредном развојном периоду домет "гаврана" повећа на 150 километара.

 Вучић је рекао и да је фабрика "Слобода" Чачак тренутно најтраженија фабрика коју желе да купе сви странци, али да је Србија неће дати.

"Сви хоће да купе 'Слободу', ми је не дамо. Не постоји фабрика коју траже странци  као Слободу и сви би хтели да је узму", рекао је председник.

Вучић је додао да се и Застава поправља, што се квалитета тиче. 

У току улагање 300 милиона евра у ново домаће наоружање

Председник Вучић изјавио је данас на приказу наоружања и војне опреме Војске Србије, у комплексу Нишке тврђаве, да су у току улагања у нове производе домаће наменске индустрије који ће бити уведени у наоружање Војске Србије.

"Улажемо сада 300 милиона евра у производе домаће индустрије који улазе у нашу војску. Само у домаћу индустрију и производе", рекао је Вучић током обиласка, заједно са представницима Министарства одбране и Војске Србије.

Додао је да се ради и на новој генерацији артиљерије.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

"Сада идемо даље на артиљерију, нову генерацију артиљерије, прво највеће оруђе које ће то имати је Тамнава, са ракетама Оркан 2, НОРА 70мм", рекао је Вучић.

Питао је произвођаче када ће све то бити део наше војске и добио одговор да у Техничко оптини центар може да буде предат наредних месеца и да би све могло да буде завршено до краја године.

Вучић је током обиласка тенкова рекао да без обзира што се доста улаже у развој дронова да, ипак, ништа не може да се заузме док то није заузео тенк.

Током обиласка ваздухоплови Војске Србије надлетали су над Нишком тврђавом.

Захтеви за још 10 фабрика муниције

Вучић је напоменуо још једном да ће "Гвоздика" уз "Нору" и "Тамнаву" бити од великог значаја.

Кад будемо имали 100 "нора" моћи ћу да кажем да смо пристојно наоружани - казао је Вучић.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

Председник је рекао да постоје захтеви да се отвори још 10 фабрика и сви траже муницију.

- Јуче је немачки канцелар рекао да мора подићи производњу, да себе да чува и Украјини помаже. Једна мала Србија, 30 хиљада тих укупно преко 50, па да пробамо да дигнемо на 100 хиљада, да се такмичимо. Посао је посао. Није сваки леп, али мора да се зараде паре - казао је Вучић. Истакао је да су наше значајно јефтиније, али да многи сматрају и да је најефикасније.

"Нора, "гвоздика" и "тамнава" велика појачања за Војску Србије

Председник Вучић рекао је данас да су артиљеријски системи "нора", "гвоздика" и "тамнава" велика појачања за Војску Србије јер је у модерном рату артиљерија та која суштински побеђује.

 "Артиљерија је уз тенкове, мајка свих ратова. И то се сад види у Украјини. Можемо ми да волимо и дронове и хеликоптере, али артиљерија је суштински та која побеђује на фронту. И, ово су страшна појачања за нас," рекао је Вучић у Нишу где присуствује приказу наоружања и војне опреме Војске Србије.

Председник је додао да су нови артиљеријски системи значајна појачања за Војску Србије.

"Пре две године смо приказивали прототип Норе, а сада их имамо већ 24. Када убацимо "тамнаву" стићиће и "гвоздика" и то су стравична појачања за нашу војску", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Током обиласка председник се обишао и вишецевни артиљеријски систем "тамнава" које је  предвиђено да као највеће и најјаче оруђе артиљерије у мешовитој артиљеријској бригади замени систем оркан.

"Тамнава има већу ватрену моћ од "оркана", може да носи 96 ракета, 128 мм домета 50 км или оне главне 262 мм домета 70 км. То ће бити главно оруђе", објаснио је приликом обиласка председнику Србије помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

Председник Вучић је додао да је 30. јануара на састанку у Топчидеру, на коме су представљени резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину, направљени и нови планове и да је сада потребно напорно радити на њиховој релизацији.

Фото: Pink.rs/printskrin

„Ланцет” ни Путин не да никоме

Председник Србије Вучић коментарисао је напредак у изради беспилотних летелица у Србији за израду српског система „гавран” а потом се осврнуо на руску беспилотну летелици „ланцет” за коју је рекао да је председник Русије Владимир Путин не да никоме.

„Прво су се Руси мучили са беспилотним летелицама а онда су открили „ланцет” који је права револуција. Путин не да ни Белорусији овај систем. Показао се на ратишту као беспрекоран”, истакао је Вучић.

Сваки наш војник би за годину и по требало да има по једна дрон "комарац"

Председник Вучић најавио је да би сваки војник у Војсци Србије требало у наредних годину и по дана да има и по један дрон камиказу "комарац".

Вучић је у комплексу Нишке тврђаве, обишао и домаће беспилотне летелице као што је "пегаз", дронове "комарац", "осицу", "врабац" и друге.

Председник Србије је рекао да је дрон "врабац" већ у серијској производњи, али да је веома важно улагање у производњу дронова "комарац".

"Дрон комарац - покушаћемо за годину и по дана сваки наш војник ово има. Дакле, да сваки наш војник има овај комарац, са бојевом главом од 50 милиметара, која може да уништи и оклопна возила. Такође, прави  озбиљну пометњу у пешадијским редовима. И сваки војник би ово требало да има", рекао је Вучић.

Истакао је да би онда и на више километара од пушчаног домета сваки наш војник могао да погоди непријатељске снимаче.

Вучић је обишао и дрон "комарац 2".

Србија значајан произвођач артиљеријских пројектила у Европи

Председник Србије изјавио је данас да је Србија са производњом од више од 50.000 артиљеријских пројектила великог калибра значајна на европском нивоу.

На приказу дела наоружања Војске Србије у Нишу, Вучић је рекао да је ће Србија покушати да достигне производњу артиљеријског пројектила од 100.000 комада годишње.

"Јуче је Шолц рекао да ће покушати да дигне немачку производњу на 200.000 комада таквих најважнијих артиљеријских пројектила, обично до 155 милиметара. Ако може Немачка 300.000, ми ћемо 100.000 направити", поручио је Вучић.

Он је нагласио да је са таквом производњом, Србија значајан играч на европском нивоу.

"Наши производи су значајно јефтинији и  многи људи мисле да су наши најефикаснији. Зато што је наше ракетно пуњење сигурно добро и код нас ту нема промашаја. Сви то хоће да купе", нагласио је Вучић.

Додао је да је велика тражња за муницијом и оружјем уопште, и да нико не може да произведе довољно.

"Да отворимо још 10 фабрика, толико људи воле да се бију по свету, да је то чудо.  Сви само траже муниције. Свима фали муниције. Јуче је немачки канцелар реаговао и рекао да мора Немачка да подигне да би могла себе да чува. Наравно је да Украјини помаже. Посао је посао, знате, није сваки посао леп и лаган, али мора се зарадити паре, мора се живети од тога", констатовао је Вучић.

Председнику је приказан модернизовани Огањ М17, а он се посебно занимао код произвођача да ли могу да унапреде и убрзају производњу ракетне артиљерије, и добио је одговор да, уколико се фокусирамо само на производњу Тамнаве, може да се дуплира у року од годину дана.


Сви желе последњу верзију оклопног возила "Лазара 3М"

Председник Вучић изјавио је да сви желе да купе трећу, односно, последњу верзију оклопног траснспортера под називом "Лазар 3М".

"Сви хоће тројку да купе, нико не жели прву верзију. Као што желе и продужену верзију 'Милоша' због већег транспорта војника", рекао је Вучић.

Вучић је главним контсрукторима поручио да жели више иновативних решења.

"Хоћу више да се борите, да пратите шта се збива на ратиштима широм света и да нам кажете шта да урадимо како бисмо боље заштитили нашег војника", рекао је Вучић.

Истакао је да је циљ Војно-техничког института да задржи људи и окупи нове.

"Желим да ми на Војно-техничком институту 'купујемо' људе од других, а не да други узимају људе од нас", казао је Вучић. 


Председнику су затим приказане нове генерације термобаричних ракета са два пута повећаном пробојношћу.

"Видео сам да Руси не могу да користе превише те термобаричне, ваљда једно по једно. Да разумијете о чему се то ради, зато што су оне унаприједили то оружје и то кад погоди, није питање да ли ће да вас погоди или не. Можете да будете у машини, али оно излаже кисеоник на минуту времена и може да вам побије посаду, а да погодак не буде ни близу. То је врло компликовано, врло незгодно наоружање", рекао је Вучић.

Њему је затим показана стара и нова верзија БОВ М86. То су возила која су била у мировним мисијама и које ће бити замењена Милошем. Нове верзије БОВ имају повећану заштиту и од муниције калибра 20 мм са бочне стране.

Фото: Танјуг/Димтрије Николић

Затим је председнику приказана модернизована Стрела 10, као део трупног ПВО.

Она има ракету нове генерација са 30 одсто већим дометом и намењена је тактичким дроновима као што је Барјактар.

Војници су председнику представили и последњу генерацију ПАСАРС-а са топом од  40 мм и противокотном ракетом 2Т, а опремљен је да може да гађа и циљеве на земљи и циљеве у ваздуху.

Агресија на Србију попут оне '99. године не би била више технички могућа

Председник Вучић изјавио да када би неко покушао да изведе агресију на нашу земљу каква је била 1999. године, технички не би могао да спроведе на исти начин.

"Када би неко покушао да спроведе агресију на Србију као што је то било 1999. године, технички не би могао да је изведе на исти начин. Морали би да туку споља, из даљине, из Јадранског или Медитеранског мора, крстарећим ракетама. Да се појаве на 11 километара висине са лакоћом, то више није могуће", рекао је Вучић.

Вучи је имао прилике да обиђе и систем за детекцију и извиђање беспилотних ваздухоплова Репелент, за који је наведено да врши статистичку обраду извиђаних података, класификацију и одређивање нивоа претње, као и евентуално ометање канала сателитске авијације.

Како је речено, циљ овог система је одвраћање потенцијалних напада непријатељског дрона.

Председник Вучић питао је припаднике Војске Србије да ли су задовољни радом система и пожелео им срећан рад.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести