Вучић: Стиже гас из Бугарске и почињу радови на КЦВ

ЗАЈЕЧАР: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се на Вршкој Чуки код Зајечара, где улази Балкански ток у Србију, проверавају мерне станице и да би гас из Бугарске сутра требало да до Госпођинаца код Жабља у Војводини.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"Верујем да ће сутра да буде све у реду. Велики дан за Србију и у економском смислу, за становништво и индустрију", рекао је Вучић.

Он је рекао да се о том пројекту ћутало, да се радило под притиском, да је било тешко и извођачима коиј су радили под притиском последњих месец дана.

"Свима сам захвалан, свима који су радили у најтежим условима да бисмо ово завршили. Сад можемо гас да примамо из више различитих праваца, то је за Србију одлична ствар", рекао је Вучић и подсетио да су цеви постављене од Вршке Чуке до границе са Мађарском.

"То је пројекат за целу Србију и за Зајечар је веома важан", казао је Вучић.

Мора још, каже, много тога да се уради на секундарном гасоводу како би грађани имали енергетску безбедност и сигурност и у својим домовима најјефтиније гориво и све што је потребно.

Истакао је да је важна и секундарна гасификација Србије и да треба гас допремити у све тимочке градове, као и у борски округ, јер је то позив инвеститорима.

Вучић је рекао да ће се покушати да се у све градове у том делу земље, не само у Зајечар, већ и борском округу, у Бољевац, Соко Бању, Књажевац, Мајданпек, Кладово, Бор и Неготин, допреми гас.

Како каже, треба секундарни гасовод довести до Врања и Ваљева, јер то привлачи инвеститоре.

Сутра камен темељац за КЦ Војводина

Александар Вучић најавио је данас да ће сутра бити положен камен темељац за изградњу Клиничког центра Војводина.

Вучић је новинарима у Зајечару рекао да ће камен темељац поставити министар здравља Златибор Лончар и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Поред тога, председник је најавио да ће за који дан бити отворен и реконструисани крак Инфективне клинике у Београду.

Министар Лончар и извршни директор Конзорцијума "ГХ Холдинг " Грегор Јернејц потписали су крајем новембра ове године уговор о изградњи и реконструкцији КЦВ.

Радови у КЦВ обухватају реконструкцију и доградњу ламела Б и Ц Ургентно дијагностичког центра површине више од 33.000 квадратних метара, доградњу топле везе са постојећим клиникама у склопу КЦВ, као и техничких блокова са саобраћајницама и паркинзима.

У склопу ламела Б и Ц биће хируршки блок са 16 операционих сала, јединице интензивне и полуинтензивне неге и стационар са укупно 348 кревета.

Главни пројекат за тај клинички центар је завршен 2015. године, а грађевинска дозвола добијена октобра 2016. године.

За извођача радова на тендеру је изабран Конзорцијум "ГХ Холдинг" из Љубљане и Делта Инжењеринг из Београда.

Рок за завршетак радова је 29 месеци од потписивања уговора између инвеститора и извођача радова.

Спремни смо много да уложимо у хемијску зону Прахово

Александар Вучић поручио је данас да је држава спремна да уложи десетине милиона евра у изградњу хемијске индустријске зоне у Прахову.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да ће пуно новца бити уложено и у градњу путева у источном делу Србије.

"Завршава се пројекат за Дунавску магистралу која ће као брза саобраћајница ићи од Пожаревца до Великог Градишта, Голупца и Доњег Милановца. Ипак, за нас је од кључног значаја хемијска индустријска зона Прахово, где смо спремни да уложимо десетине и десетине милиона евра", рекао је Вучић.

Истиче да су за државу Неготин и Кладово стратешки важни градови, да је урађено 12 километара пута од Неготина до Зајечара и да ће на том правцу бити урађено још девет километара.

Вучић је казао да држава жели да покаже да то није заборављени део Србије и додао да је то предиван део наш земље и да ту људи треба да остану, због чега држава стално и повећава плате.

Желимо да поручимо да није тако лоше у Србији и да ће бити боље из дана у дан, нагласио је председник.

За месец дана бићемо убедљиво први по платама на Западном Балкану

Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија за само месец дана бити убедљиво права у региону Западног Балкана по просечним платама, пошто ћемо претећи Црну Гору са којом смо сада једнаки.

"Плате расту, а пре само неколико година били смо четврти по платама. Црна Гора је била убедљиво испред нас, за 150 евра су имали веће просечне плате. Али, за само месец дана имаћемо највеће плате.

БиХ је пре имала за око 60 евра веће плате, а ми смо били као Северна Македонија и мало бољи од Албаније", навео је он.

Вучић каже да ћемо сада бити убедљиво први.

"Имамо већу стопу раста него у Европи, нисмо богатији до њих, али брже идемо од њих", нагласио је председник Србије.

Вучић на Сервера: Не играм се бесмисленим изјавама

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се не игра бесмисленим изјавама и да нема ништа ни да одузима, ни да додаје својој изјави да признања Косова неће бити док је он председник Србије.

Замољен да прокоментарише оцену Данијела Севера да та његова изјава наводно сведочи да је « одлучио да је једина награда која би га убедила да призна Косово чланство у ЕУ, које сигурно неће бити доступно током његовог актуелног мандата », Вучић је рекао да се, као озбиљан и одговоран човек не игра бесмисленим изјавама.

"Знам кроз шта смо прошли у Бриселу, кроз шта пролазимо сваког дана и радостан сам што ме данас неко оптужује што саљемо вакцине и лекове, а не тенкове”, подвукао је он.

Вучић је истакао да Београд жели сарадњу са Приштином и лекове.

“Ми желимо политику мира и стабилности, штитећи истовремено наше националне интересе“, закључио је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести