Вучић: Тешко је, али ни Србији, ни Црној Гори не треба сукоб

ЈЕРУСАЛИМ: Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом разговора са председником Црне Горе, да није могао да се усагласи са својим саговорником по питању Срба и СПЦ у Црној Гори, али да су обојица разумели да ни једној, ни другој држави није потребан сукоб.
Predsednik Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

"Радим све што могу, лицним ауторитетом, који није тако мали како би многи желели, да побољшам позицију српског народа у Црној Гори", рекао је Вучић новинарима у Јерусалиму.

Разуме се, истиче, да је разговор био тежак."Када двојица кључних људи не могу да се усагласе и не могу да приближе ставове по питању Срба и СПЦ у Црној Гори", рекао је Вучић.Ми морамо, истиче, да будемо две пријатељске и братске државе и много тога морамо да урадимо заједно.

Председник Србије је нагласио да његов посао није да води лаке разговоре, већ да на одговоран и озбиљан начин ради на побољшању позиције српског народа у Црној Гори, подржавајући позицију СПЦ.

Вучић каже да је томе разговарао са патријархом Иринејем више пута и да су се договорили како да наступају.

"Нисам изабран на ову функцију због да бих водио лаке разговоре", рекао је Вучић и додао да је још синоћ приметио да како су коментарисали тај разговор и они који кажу да треба умирити цркву и пустити вернике да раде шта хоће, као и они који су критиковали како је лепо разговарао са Ђукановићем.

Вучић је и једнима и другима поручио:

"Мој посао је да бринем о позицији српској народа у реигону".

Вучић је напоменуо да је Црна Гора данас независна држава, као и да он личним ауторитетом који није тако мали жели на паметан начин да побољша позицију спрског народа у Црној Гори.

Каже да је лакши део разговора са Ђукановићем био онај који се тицао питања на који начин Београд и Подгорица виде однос према ЕУ и њихов према Србији и ЦГ.

"Не искључујемо могућност да све више зајендички тразимо бољу позцију за наше земље", рекао је Вучић и додао да су приметили да што смо више одмицали у евроинтеграцијама да су неки други постајали важниј и више се приближили ЕУ.


Вучић: Тадић би био одличан кандидат, верујем у победу нашег

Председник Александар Вучић рекао је да би Борис Тадић могао да буде одличан кандидат на председничким изборима 2022. године, иако је, каже, мислио да је он прошлост Србије, имајући у виду "оно сто је оставио иза себе".

Упитан да прокоментарише наводе појединих аналитичара да Борис Тадић жели да буде заједнички кандидат на председницким изборима 2020. године, Вучић је за Пинк тв рекао да је Тадић, који је једном победио, а једном изгубио на председничким изборима, одличан кандидат.

"Ја сам мислио да је он прошлост имајући у виду шта је оставио иза себе, али биће важан такмац некоме кога ми будемо предложили. Ја верујем у победу нашег кандидата 2022. године, јер имамо још много тога да понудимо и предложимо народу", рекао је Вучић.

Избори су, истиче, демократска утакмица и никада се не зна.


ВучићНије њима поента у митрополиту, већ тези да ћу издати Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му митрополит Амфилохије није никакав "трн у оку", а да такве оцене дају они људи који немају никакву политику, већ годинама само понављају оптужбу да ће он издати Косово или, у последње време, да се договарао са председником Црне Горе, о било чему, што су, истиче - бесмислице.

Вучић је тако одговорио на констатацију новинара у Јерусалиму да Млађан Ђорђевић каже да је "акција која се води против митрополита Амфилохија заједнички подухват њега и Мила Ђукановића, јер је митрополит Вучићу трн у оку".

"Митрополит Амфилохије ми није никакав трн у оку, али, он је његов кум и то је та политика Двери и Драгана Ђиласа, који су потпуно шизофрени и не знају ни шта да траже, ни шта да раде", рекао је Вучић.

Он је додао да никада није на увредљив начин одговорио на тешке речи и увреде.

"Сва се политика свела на то - издаћеш Косово. И то слушам, већ осам година, а на КиМ добијам око 90 одсто гласова, јер ти људи добро разумеју ко брине о њима и ко заступа њихове ставове", рекао је Вучић.

То му је, истиче, и највећа награда.

"А, на политичке бесмислице, попут тога да сам се договорио са Ђукановићем... то је толико глупо и бесмислено, да немам речи", рекао је Вучић.

Он је приметио да то кажу и раде људи који су немоћни и немају политику и који, када им избаците "карте лажи и неистина" из руку, остају без ичега и немају шта да кажу.

"Онда их ваљда изненаде догађаји. Кад их питате која им је политика о КиМ, не знају, о Црној Гори, не знају... Један дан би слали тенкове, другог дана би нас оптуживали што шаљемо тенкове. Да шаљем тенкове нећу, али да разговарам хоћу и морам", рекао је Вучић.

Како је рекао, договор је, без обзира што се са Ђукановићем није сложио ни око чега што се тиче српског питања у Црној Гори - да наставе да разговарају.

Вучић је додао да је поносан што је земљу извукао из банкротсва, што расту плате и пензије, граде се путеви, пруге, али и што је успео да са народом сачува мир и стабилност.

"И да наша деца не гину, не иду у сукобе и да не изгубимо ниједну територију и да нам нико не проглашава независност, нити се отцепљује од нас као што је био слуцај у време Ђорђевића, Ђиласа, Јеремића, Тадића и осталих", рекао је Вучић.

Људи, каже, на крају виде резултат, јер људе више занима колико је неко марљив, колико ради и колико се бори за земљу.


Вучић: Неће Ђилас на изборе,зна да има малу подршку

Драган Ђилас неће на изборе, "ни за шта на свету", јер ће му грађани показати колико мало гласова може да добије, изјавио је данас председник Александар Вучић поводом спекулација да евентуалним изласком покрета "1 од 5 милиона" уствари Ђилас жели на изборе.

"Неће он на изборе. Они увек хоће да говоре како они који истражују јавно мњење обмањују и не говоре истину, иако им увек додају мало", рекао је Вучић за ТВ Пинк из Јерусалима.

Како је рекао, у истраживањима се увек "пондеришу" резултати, а СзС увек добија мање подршке у истраживањима, него што истраживачи на крају прикажу.

"Али, ја волим кад нас потцене, а њих прецене. СзС нема стварно 8,6 одсто, већ око седам одсто. И како ће да изађу на изборе, и покажу грађанима да су их све ове месеце малтретирали, упадали у РТС, опкољавали Председништво, а не подржава их ни 10 одсто људи", рекао је Вучић.

Коментаришући сукоб Бошка Обрадовића и Драгољуба Мићуновића око става по питању бојкота избора, Вучић је рекао да не жели да улази у то.

"То је Ђилас рекао Обрадовићу, и то сви знају. Нисам се никада слагао са Мићуновићем, али поредити њихове интелектуалне капацитете, то је...", приметио је Вучић.


Вучић: Неопходно укинути таксе за економски напредак

Председник Србије Александар Вучић сматра значајном енергију и ентузијазам представника Вашингтона у циљу да се убрза наставак дијалога, али истиче да то не иде тако лако и да најпре морају бити укинуте таксе.

Вучић је, у Јерусалиму, на питање да ли специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел може убрзати разговоре Београда И Приштине, рекао да то не иде лако.

Казао је да цени огромну енергију Гренела и подсетио да је имао добре разговоре у Давосу и са саветником председника САД за безбедност Робертом О'' Брајаном. "Њихов ентузијазам је велики, добар и значајан. Свако побољшавање ситуације је важно, посебно што Гренел инсистира на економији. Али, не смете да имате таксе од 100 одсто ако желите да имате развој економије. Бесмислено је да причате о авио или возном саобраћају И свему другом, а да не можете да превозите робу“, објаснио је Вучић.

Констатовао је да би, ако би се роба превозила само авионом, имали пет карго авиона на дневном нивоу.

“Ја сам увек врло опрезан, али веома поштујем намеру И енергију Гренела“, додао је Вучић.

На констатацију да је прошли састанак у Београду био веома "енергичан", он је казао да није увек једноставно када се састану људи тог типа, али је, каже, разговор био добар.

Рекао је да Гренел показује посебну врсту страсти у политици.

Да би људи у Србији сагледали ситзацију ширег контекста истакао је да је наше да покушамо да укидамо баријере, јер наса економија напредује.

„Укидање свих баријера помаже И додатно јача српску екомију, и све друге. Морамо да будемо срећни ако сви око нас живе боље, јер и ми онда живимо боље. Ми јачамо брже од других у овом тренутку. Дајте да то искористимо, да не застанемо сада“, подвукао је он.

Вучић: Против сам забране рада недељом

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не разуме идеју о увођењу забране рада недељом.Вучић је, у Јерусалиму, указао да Србија треба да искористи то што њена економија брже јача од других у овом тренутку и да сада не застане.

"Не знам чија је то идеја. Видео да сам да су Црна Гора и Хрватска то усвојиле. Ја сам против тога. Сваки човек би хтео да има загарантовано слободно време. Али, можеш ти, али немој мене да тераш, ја хоћу да радим”, казао је он.Вучић је указао да се забрана рада недељом у Црној Гори и Хрватској није показала добром.

„Сада, када имамо раст економије треба да га подстичемо, да се хвалимо да радимо више, а не мање. Знам да нико не воли то да чује, али то је истина“, истакао је он.На констатацију да се грађанима не би свидело да не раде маркети недељом, Вучић је рекао да постоје и важнија предузећа за економију која треба да раде.

„Зна се како се плаћа рад недељом. Немојте да спречавате да се ради недељом", поручио је он.

Вучић је казао да ће после овог кренути да траже да не радимо ни петком, да не радимо од 7 до 16, касније од 9 до 17 и тако даље.

„Најбоље да не радимо ништа, а да плате буду велике. Не мислим да је то реално и никада нисам волео да обмањујем народ, такве одлуке не треба да доносимо", казао је он.

Истакао је да не разуме ни померање радног времена, и да то замера министру Зорану Ђорђевићу.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести