ВУЧИЋ У ДНЕВНИКУ РТС: Немамо ништа вредније од наше деце, мајки, сестара ПУТЕВИ и ПРУГЕ страшно важни, баш као и МАМОГРАФИ, БОЛНИЦЕ...

Председник Србије Александар Вучић гостује вечерас у Дневнику 2 на Првом програму РТС.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Он је рекао да неће да пребацује кривицу на неког другог, већ да се труди да сагледа грешке.

- Када преузмете вођење земље, у којој је 500.000 људи изгубило посао, и у којој јавни дуг расте, када имате сваког дана питање КиМ које вам виси над главом, у таквим условима као председник бавите се увек великим темама, а немате довољно времена да чујете све потребе грађана - рекао је он.

Он истиче да немамо ништа вредније од наших мајки, сестара, супруга, деце...

- Страшно су важни путеви и пруге, то доноси новац и убрзава кретање, али је важно да обезбедимо мамографе, да се одмах решавају ти проблеми и сачува живот. И данас, око Амбер алерта, заиста смо 1.440 мостова изградили, не хвалимо се сваким појединачним. Али, један живот једног детета, је свакако важнији од свих тих мостова - рекао је председник.

Он је додао да је Србија једна од најбезбеднијих држава у Европи.

- Посебно у овој ситуацији готово религиозних сукова у свету. Овде ће ускоро Макаби да дође да игра, и то је велики изазов. У овој земљи нико не мрзи Арапе или Јевреје, али ми морамо да водимо рачуна како ћемо даље да радимо. Морамо развијати сваки механизам који чува животе деце, жена, спречава вршњачко и породично насиље - истиче председник.

О дијалогу у Бриселу: Већ знам шта да очекујем

Вучић је, говорећи о разговорима у Бриселу, рекао да ће се састати са Шарлом Мишелом, Борељом, Лајчаком и Макроном, Шолцом и Мелонијевом.

- Њих шесторо ће бити, ја ћу бити сам са наше стране. Већ знам шта да очекујем. Петорка је донела свој предлог за ЗСО, ми смо дали своје сугестије. Не могу да откријем детаље, али смо спремни да причамо о томе - рекао је он.


За неколико дана на рачун лежу веће пензије и плате

Председник је рекао да за неколико дана пензионери примају повишицу од 5.5 одсто, а одмах после тога стиже једнократна исплата од 20.000 динара.

- Сиромашним пензионерима, људима са мањим пензијама, морамо додатно да помогнемо. Моји родитељи имају пристојне пензије, од којих могу много лакше да живе у односу на неке друге људе. Који нису много мање од њих радили. Већ је друга ствар какав нам је систем био у прошлости. Од 1. јануара иде додатно повећање пензија - рекао је Вучић.

Он је казао да ће примаоци социјалне помоћи бити олакшано пријављивање, и да ће држава помоћи онима који лошије живе.

- Што се тиче плата у јавном сектору, ви знате да је минималац порастао. Оно што је битно за све људе у јавном сектору, стиже значајно повећање плата, биће двоцифрено. Само ћемо видети тачне бројке, и о томе ћемо обавестити јавности - поручио је Вучић.


Председник је истакао да очекује да ће разговори протећи у доброј атмосфери.

- Али неће бити лако, ту нема ни лепих ствари ни лаких састанака. Увек једва чекам да се вратим из Брисела у Београд, као што они једва чекају да не гледају ни мене ни Куртија. Мој посао је да чувам грађане наше земље, и да бранимо права нашег народа - рекао је Вучић.

Он је, коментаришући Коњуфцину изјаву да ЗСО неће бити тема у Бриселу, запитао: "Шта ће онда бити тема".

- Користиће се Бањска и све друго да би покушали да изједначе кривицу, као што је то рађено око неких других ствари на простору бивше Југославије. Али, не мислим да европски лидери могу да буду слепи и глуви на покушаје Куртија да сакрије чињеницу да неће да формира ЗСО - рекао је председник.

Вучић истиче да ће Албанци наћи безброј разлога да одбију иницијативе Срба за одржавање избора.

- Морам уверити наш народ да имају озбиљно руководство, и доносићемо најбоље одлуке, како бисмо сачували Србију и интересе наше земље - додао је он.

Ситуација је за нас драстично отежана после Бањске, као и од стране Албанаца и одређених фактора у међународној заједници, као и од неких у Београду, рекао је председник.

- Чак и када ништа не знају, говоре само крив си Вучићу. И да није било Бањске, нашли би нешто друго. Како год они тобож осуђивали Куртија, они су признали независно Косово. То никада неће повући - рекао је он.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести