Вучић у Прокупљу: Градимо Србију, нећемо стати

ПРОКУПЉЕ: Председник Александар Вучић посетиће данас три општине, Прокупље, Блаце и Брус, а уочи доласка у Топлички округ објавио је фотографије на инстаграм налогу "будућностсрбије", уз поруку да се неће стати са изградњом Србије.
v
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Последње припреме за обилазак Прокупља, Блаца и Бруса. Градимо болнице, фабрике, аутопутеве, канализациону и водоводну мрежу и све то захваљујући вредним људима Србије. Нећемо стати, поручио је Вучић.

Председник ће у Прокупљу обићи радове на реконструкцији зграде Гимназије и Средње медицинске школе "Др Алекса Савић".

Затим је у Блацу предвиђен обилазак млекаре "Лазар", а у Барбатовцу ће најавити нови погон компаније „Јумко".

Вучић ће у Брусу обићи Дечије одмаралиште за које ће бити најављена реконструкција, компанију за прераду воћа и поврћа Вони-М и дестилерију „АС Гроуп" д.о.о.

Председник обишао радове на обнови Гимназије у Прокупљу

Председник Србије обишао је у Прокупљу радове на реконструкцији зграде Гимназије, вредне укупно око 305 милиона динара.

Радови на згради, у којој је смештена и Медицинска школа, почели су у јуну прошле године, и од данас ученици Гимназије и Медицинске школе, њих укупно 950, наставу похађају у згради Пољопривредне и у згради Средњетехничке школе.

Унутрашњи радови су при крају, биће завршени за пет дана, остаје до 25.септембра да се заврши фасада, рекао је за Танјуг градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Било је предвиђено да се радови заврше за 300 дана, али да су због додатних радова и одређених отежавајућих околности, везаних за фасадерске радове, продужени за око месец и по.

Вучић је зато констатовао да би радови морали да буду завршени до 25. септембра, јер су сувише важне обнове школе, у коју ђаци морају да се врате, да би се са радовима каснило.

Остаје да се ураде још две основне школе, "9.октобар" и "Ратко Павловић Ћићко" и онда смо све школе овде урадили, рекао је Вучић.

Домаћини су му пренели да 75 година у том граду није било озбиљне реконструкције школа, не рачунајући ситне поправке.

Зато је важно, много је важно да то радимо. Не само у Београду, већ свуда широм Србије, рекао је Вучић.

Позвао је председставнике локалне самоуправе да искористе то што је држава у могућности и жели да обнови школе, вртиће, домове здравља, болнице...

Вучић је рекао да је просечна плата у Прокупљу 2012. године била 275 евра, а данас је 464 евра.

То је раст од 69 одсто. Наравно, није довољно, људи су сиромашни, али је тај раст огроман, рекао је Вучић.

Он је констатовао да је гас најважнији и да је неопходно да се обезбеди општинама Топличког округа, јер без тога инвеститори неће да дођу.

Нас ће само целичне цеви да коштају 16-17 милиона евра, а онда тек долази пластика, која је најскупља, око 19 милиона за Прокупље, а још и за Куршумлију, Житорађу, Блаце, рекао је Вучић.

Али ће зато, указао је, Прокупље имати највећу шансу за јачање индустрије, што значи да ништа неће бити исто, и значиће ново лице Прокупкља.

Најавио је да ће у септембру да крене изградња државног пута од Мерошине до Прокупља и Куршумлије, који би требало да буде завршена до краја наредне године.

Уз аутопут, то ће да приближи и Луковску бању, Пролом, Куршумлијску бању, Ђавољу варош, све, рекао је Вучић.

Додао је да ће се радити и путеви ка Рибарској бањи и ка Јабланичком округу.

Нисам нисам срећан када видим да каснимо, онда се лоше осећам. Када видим да нисмо у стању на време да урадимо. Корона није и не мозе да буде оправдање. До 25. септембра? Ајде, да видим како ће то да изгледа..., рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће у фабрици Јумко, која ће бити отворена у Блацу бити запослено 75 жена.

Председника су испред школе дочекали челници Града, запослени у Гимназији и Медицинској школи и грађани Прокупља.

У том граду, реконструише се 5.000 квадрата зграде и да то подразумева целокупну унутрашњу реконструкцију подова, зидова, инсталација...

Аранђеловић је казао да 75 година није било већих улагања у школу у да је зграда била у лошем стању, а да је од 1997. године под заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Захвалио је Влади Србије и председнику Србије на томе што су издвојена средства за реконструкцију зграде у којој је последњих година више пута прекидана настава због неадекватних услова.

Град ће купити нову опрему за учцинице, за свечану биоскопску салу, рекао је Аранђеловић.

Зграда Гимназије саграђена је 1937.године године, а усељена 1941.године.

У обнову школе до сада није било већих улагања, а претходних година настава је више пута прекидана због лоших и неадекватних услова.

Радове финансира владина Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Нема повратка у прошлост, помозите да брже идемо напред

Вучић је најавио да ће државни пут од Мерошине до Мердара бити реконструисан за годину и четири месеци и оценио да Србија данас видљиво напредује, неупоредиво се економски брже развија и истовремено може да чува своје национално достојанство.

Видите да Србија иде напред, да се економски неупоредиво брже развија, али исто тако може да чува своје национално достојанство, да се не понижава, као када нам је највећи извозни посао било слање српског меса у кесама, када смо се хвалили какве велике реформе спроводимо и хвалили се испорукама наших грађана Хагу. Данас се хвалимо што извозимо у ЕУ добру робу, услуге, софтвер..., рекао је он.

Вучић је грађанимаговорећи о инвестиције државе у Прокупљу, указао да се реконструише Гимназија после 75 година, и да тако више нећее падати на децу и да се она више неће смрзавати, те истакао да ће се завршити друга фаза Здравственог центра, који ће бити опремљен скупом, најмодернијом опремом, што ће коштати до 50 милиона евра.

Прихваћено је, истако је и да се реконструишу и две основне школе „"Ратко Павловић Ћићко" и „9.октобар“.

Вучић се, осврнувши на аплауз грађана после најаве реконструкције школа, рекао да му је драго што види да људи цене и поштују када се раде школе и показује брига о деци и будућности.

Најавио је и изградњу још једног вртића.

Као посебно значајно је најавио је да ће за који дан, у септембру. почети комплетна реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара, а да ће радови бити завршени за годину и четири месеца.

Проширићемо га, у потпуности пресвући новим асфалтом. Радимо то да бисте имали тај пут и да мештани свих градова, села, на путу до Мердара имали користи а не губили изградњом ауто пута, поручио је он.

Вучић је указао да би крајем септембра, почетком октобра требало да крену радови на аутопуту Ниш-Мердарде, дугом 77 километара.

То су тешки радови јер ћемо на том аутопуту имати 85 мостова, али и 35 тунела. Читавих 18 километара биће кроз тунеле, што јасно показује који тежак посао чека наше неимаре, градитеље, објаснио је он.

Тај аутопут, пренео је коштаће 255 милиона евра, а с тим у вези захвалио се ЕУ која нам поклања 40 милиона евра.

Најавио је и „долазак“ гаса у Прокупље, наводећи да ће најпре бити развучене челичне цеви, а потом пластичне, које ће доставити гас домаћинствима.

То ће нас коштати 36 милиона евра само за Прокупље, али ће донети нове инвеститоре, како би Топлица била пуна људи, рекао је он.

Поред тога најавио је и изградњу канализационе мреже, са три постројења за пречишсћавање отпадних вода, пумпну станицу.

Тиме ће Прокупље добити све оно што има свако место у развијеним земаљама ЕУ, казао је он додајући да све то Прокупље добија после седам деценија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести