ВУЧИЋ УПОРЕДИО БРОЈКЕ Једино што је код БИВШЕ ВЛАСТИ било веће су СТОПА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ и ЈАВНИ ДУГ У Србији се данас живи ВИШЕ ОД ДВА ПУТА БОЉЕ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да грађани, када виде резултате у бројкама које се односе на висину девизних резерви, резерви злата, плата, пензија, колико је изграђено пруга, путева, болница, могу да виде да ту нема лажи када се говори колико је актуелна власт учинила у поређењу са претходном.
v
Фото: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Када се ствари тако чисто поставе ту нема лажи, навео је председник гостујући на ТВ Хепи, када је рекао и да је претходна власт имала веће цифре само у негативном контексту и то у случају незапослености и стопе јавног дуга.

Има једна ствар у којој су шампиони - 25,9 је био ниво незапослености, у томе су шампиони а ми смо на 9,2, прецизирао је Вучић и подсетио да је стопа јавног дуга, када је постао председник владе, била 79 одсто према БДП а да је данас 51,4.

То је још један број у којем су били успешнији, рекао је Вучић.

Болница, домова здравља, здравствених објеката изграђено је 147 за време нашег мандата а у време њиховог - нула. Урадили смо 108 километара брзе пруге, они - нула. Реконструисали смо 807 километара пруге, они 31.5. Погледајте само те разлике. Имамо 445 километара завршених аутопутева, они 36,5 плус 6,1, што је 42,6 километара, прецизирао је Вучић.

Наследили смо девизне резерве од 10,9 милијарди, данас имамо 24,8 милијарди, два и по пута више, у еврима, златне резерве, 15 тона злата, а данас имао 39 тона, казао је Вучић.

Председник је подсетио да је просечна плата, тада била 329 евра, а да ће сада у децембру бити 820 евра.

Он је урачунао и инфлацију и рекао да зато то није три пута више, већ око 2.1 пута.

2,1 до 2,2 пута се боље живи него што се живело, рекао је Вучић и навео да је просечна пензија тада била 202 евра, а да ће сада са овим повећањем бити 309 евра.

Подсетио је да су  пензије у претходне две године порасле преко 56 одсто.

Минималац је био 15.000 динара, а сада 47.000 динара, рекао је он и прецизирао да је то некада било 150 евра, а сада 403.

Вучић је рекао да они одлуке не доносе на политичким одлукама, већ на тешким и озбиљним реформама, економским променама које су од суштинског значаја. 

Додао је да се увек питао како су, рецимо, социјалисти и демократе донели одлуку у 2008. да повећају пензије.

Па то је неозбиљна држава. То тако једноставно не иде, то не може. Није држава ћуп из којег вадите шта стигнете, рекао је Вучић.

Када људи виде ове резултате, када се ствари овако чисто поставе, а чисто се поставе, ту нема преваре, ту нема лажи, бројеви не могу да лажу, додао је председник.

Пензије ће пратити раст плата, до 2027. просечна пензија биће 620 евра

Председник Србије изјавио је вечерас да ће у наредном периоду пензије више расти, јер ће пратити раст плата и најавио да ће до 2027. године просечна пензија достићи 620 евра.

Вучић је најавио да ће до 2027. године просечна плата бити 1.400 евра, а минимална зарада 650 евра.

Пензије расту брже него икада, истакао је Вучић и навео да је просечна пензија била 2012. године 202 евра, док је сада 390 евра.

Вучић, упитан да прокоментарише то што из опозиције тврде да је то тада вредело више него сада, рекао да је то бесмислено.

Напоменуо је да је тачно да су трошкови скочили, али пропорционално можда до 280 или 290 евра, али не и до 390 евра, колико данас износи просечна пензија.

То је огромна разлика и тек ћемо ту разлику да правимо. И сада иде једнократна помоћ и за кориснике социјалне помоћи, око 1. децембра, уследиће додатна подршка од 10.000 динара, као и једнократна подршка за посебну негу, за дементна, слепа лица и старије са неизлечивим болестима, којих има око 51.000. Ових првих је 170.000, навео је Вучић.

На питање водитеља како кометарише то што је Драган Ђилас изјавио да ће, када дође на власт, пензионерима вратити оно што им је одузето, председник је рекао да је држава за разлику од претходне власти оздравила систем и пензионерима кроз једнократна давања већ дала скоро 100.000 динара о којима прича опозиција.

Вучић је рекао да је Аустрија данас званично ушла у рецесију и да је то лоша вест за нас, јер су наша тржишта повезана.

Казао је да, ипак, у томе има једна срећа, а то је да више наших људи размишља да се врати у Србију.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести