Вучић: Београд највеће жариште, па Ниш и Ваљево, ускоро тамо нове мере

БЕОГРАД: Београд је највеће зариште вируса корона, а затим Ниш и Ваљево, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да ће држава гледати да ускоро изађе с новим мерама за та три града.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Београд је убељиво највеће жариште, затим Ниш и Ваљево. Кикинда је била с почетка највеће жариште, и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”, рекао је Вучић новинарима у Штарк арени.

Поручио је да ће надлежни гледати ускоро да изађу са новим мерама за Београд, Ниш и Ваљево.

"Надам се, немамо поуздане податке, али надам се да смо успели да зауставимо убрзани продор у Кикинди. А, ова три града, а посебно Београд сада су убељиво највеће жариште", рекао је Вучић.

„Данас први пут очекујемо драматични скок заражених“

Председник Србије је изјавио да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Како је рекао, за дестак дана тестираће се око 3000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

„Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима“, рекао је Вучић током обиласка волонтера у Арени где се пакују пакети помоћи за пензионере.

Како је рекао боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге.

„Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу“, рекао је Вучић.


„Вратило се 120 медицинских радника, бескрајно им хвала“

Вучић је изјавио да се 120 људи из иностранства, лекара и медицинског особља, вратило у Србији, како би помогли у борби против вируса корона.

На питање да ли Србија има довољно медицинских радника да се избори са вирусом, Вучић је рекао да увек има проблема, колико год здравствених радника да имамо и посебно захвалио онима који су се вратили из иностранства.

"Да захвалим лекарима и медицинском особљу, који су се вратили и ставили на располагање својој отаџбини. То су људи за пример. Њих је 120 и бескрајно им хвала. Неко би рекао само 120, а ја бих рекао много, јер то показује колико велико срце имају”, рекао је Вучић.


Карантин на Сајму олакшава посао

Вучић каже да је Београдски сајам изабран за лакше оболеле од корона вируса, по савету кинеских стручњака, јер је локација која олакшава посао.

Вучић је рекао да је протеклих дана био суочен са питањем многих политичара и министара, понајвише из сопствене странке, који су питали о стању на Сајму, где ће бити смештени пацијенти оболели од корона вируса са лакшом клиничком сликом и тражили да се људи сместе у хотеле, али је додао да је сајам, на савет кинеских стручњака, узет јер олакшава цео посао.

"Суштина да лакше оболеле не смештамо у хотеле није да ми није стало да имају највећи конфор болесници, јер ћете то бити ви, али и ја. Сви који су лакши случајеви мораће да иду на сајам. Ја вероватно не јер би био тежи случај због кардио-васкуларних проблема, високог притиска", објаснио је он.

Вучић је казао да ће свако морати на сајам, тако и његова деца, али и било ко други.

Рекао је да се наслушао разних глупости о логорима, додајући да му се чини да нико није служио војску.

Каже да је у касарни у Сарајеву имао 80 кревета, истих, на мањем простору.

"Зашто су Кинези изабрали сајам. Није случајно, већ што одговара због улаза и излаза, проходности. Постојала је идеја да се направи смештај у Студентском граду, али шта да радимо ако неко умре на четвртом спрату. Требало би онда пола дана да дезинфикујемо простор, и то нећемо моћи да изнесемо, као ни да укажемо помоћ. Сајам је узет јер олакшава цео посао", додао је Вучић.

У тој хали неко треба да проведе између 14 и максималних 21 дан.

"Много је важно да сачувамо живот оболелих и лекара. Ако то људи не могу да разумеју, него говоре како ће да се нашминкају и перу зубе четири пута дневно, не знам. Нећеш прати зубе четири пута дневно, већ једном, јер је живот важниији у овом тренутку", нагласио је он.

Указао је и да на почетку сваке кризе увек постоје људи који мисле лако ћемо, а како одмиче време они се повуку.

"Мали број људи остаје и има снаге да се бори после 20 дана и два месеца. Видим то по волонтерима. Први дан имали сте их на хиљаде, данас их је много теже пронаћи", казао је он.


„Више милијарди евра уложићемо у приватни сектор“

Вучић je најавио да ће држава обезбедити значајну помоћ привредницима и да се припрема озбиљан пакет мера, као и да ће бити уложено више милијарди евра у приватни сектор.

"Ми ћемо за 10 дана али и раније, изаћи са првим великим и значајним мерама, па ћемо да седнемо да видимо шта је то сто још можмео и шта шта можемо да очекујемо од вас", рекао је Вучић током посете волонтерима и привредницима који шаљу помоћ угроженима.

Вучић је истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану корона вирусом него друге земље.

"Имаћете значајну помоћ државе, то вам гарантујем", поручио је Вучић привредницима.

Вучић је захвалио привредницима што су много помогли и донирали своје производе у великим колицицнама, као и што су новац и за машине до којих се сада тешко долази.

"Показали сте не само одговорност већ и борбеност и љубав према сопственој земљи и на томе сам вам изузетно захвалан", поручио је Вучић.

Каже да и велике и успешне фирме осећају због ове ситуације проблеме и да зато држава за њих припрема велики и озбиљан пакет мера.

Вучић је напоменуо да не жели сада да им се додворава и говори оно што држава не може да испуни, али да ће свакако имати значајну помоћ.

Рекао је да скоро све друге земљле око нас иду на драстично смањење плата у јавном сектору, али да Србија то неће радити зато што боље стојимо по питању јавних финансија, као и да због тога држава може више да помогне.

Председник каже да ће се са привредницима разговрати и о корпоративним обвезницима и другим начинима како би држава могла да им помогне, како би се сачувао приватни сектор.

Напомено је да је, ипак, у овом тренутку здравље људи приоритет и замолио их да добро обезбеде раднике који и даље раде са заштитином опремом и да брину о њиховим животима.

Вучић каже да што се тиче мера, постоје два приступа по питању плата и пореза и да ће покушати да се нађе најбоље решење и за државу и послодавце.

Како је рекао, јавни сектор је у тешком стању тренутно, али у релативно добром ако се упореди са они у земљама у окружењу.

"Зато ћемо највећи део новца, огромно парче, удео који будемо издвајали, а тај пакет ће свакако бити више милијарди евра - уложити у приватни сектор, јер нећемо да јавни сектор поново буде привлачнији од приватног сектора".

Вучић је наласио даје управо супротно и да држава хоће да ојача приватни сектор.

"Још једном бескрајно хвала, хвала што сте без званичног позива државе одазвали да помогнете својој земљи. Ви као одговорни људи овим показујете колико бринете за људе, а ја да се не наљутите, зато сам преузео економски кризни штаб,мањи страх имам за то, донећемо добре мере, не кажем да ће неко моћи да покрива неликвидност, али да ће губици мањи него што се очекује у то сам сигуран", поручио је Вучић.


Нису нам проблем тестови већ лабораторије

Вучић је истакао је да Србији нису проблем тестови за корона вирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије.

Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице у питању бити укључене у борбу против корона вируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

"Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу", нагласио је он.

Указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама.

Са Кинезима договорена лабораторија за већи број тестова

Вучић је пренео да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

"Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број", рекао је Вучић новинарима у Штарк арена.

Како је рекао, надлежни се боре и настоје да раде брзо.

"Са Кинезима смо договорили једну велику лабораторију да се постави, која може, у краћем временском року, да обави 2.000 тестова у једном дану", рекао је Вучић.

Он је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи, али, истиче, то је можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију.

"Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи", рекао је Вучић.


„Пензионери не излазите напоље, неодговоран предлог СзС

Вучић је позвао пензионере да не излазе напоље и оценио да је предлог СзС да се омогући пензионерима да шетају један сат дневно врло неодговоран.

На питање новинара како коментарише предлог СзС да се пензионерима омогући да у периоду од 18 до 19 часова могу да шетају улицама, Вучић је рекао:

"Молим пензионере дан не излазе нигде и да не слушају ничије предлоге. Нећу ниједну реч да кажем, али ако драги пензионери послушате те предлоге неће нам бити довољни комплетно Лешће, Новог гробље, Централно и Бежанијско гробље, биће мало гробља да прими све нас, ако се такви савету буду слушали", поручио је Вучић.

Замолио је све да не излазе са таквим предлозима у јавност јер тако могу да наведу неког да то уради и позвао пензионере да само слушају своју државу.

Председник је упозорио да је сваки пензионер ако изађе опасност и за себе и за сваког другог човека.

"Молим вас да останете кући и слушате државу, а после тога гласајте за оне који су вам нудили лепши живот и са којима би вам било можда лакше,али ко би преживео. Само останите код куће, ко Бога вас молим", поручио је Вучић.


 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести