Вучић: За пуну равноправност мушкараца и жена

ФРУШКА ГОРА: Председник СНС Александар Вучић поручио је данас младим чланицама странке да је први задатак да се ради на повећању животног стандарда свих грађана, али и да се успостави потпуна равноправност жена и мушкараца, што, приметио је, још није постигнуто.
 Predsednik SNS Aleksandar Vučić  Foto: Tanjug/video/printskrin
Фото: Председник СНС Александар Вучић Фото: Танјуг/видео/принтскрин

Вучић у разговору са полазницама Академије младих лидера СНС, које су кандидаткиње за народне посланице, приметио да су направљени велики помаци у броју жена у скупштини, влади, на најважнијим местима у земљи, али да то још није довољно, јер је и даље више мушкараца који имају и виша примања.

"Радећи са свима, неретко сам могао да видим да су жене брже, марљивије, посвећеније и, на крају успешније", констатовао је председник.

Он је рекао да сви морамо да још много да урадимо, посебно у заштити жена од насиља мушкараца, чланова породице и свих других.

"Наша је обавеза да се жене осећају сигурно и да им гарантујемо нормалну државу и пристојну будућност", поручио је Вучић.

Он је са младим дамама, са којима је разговарао у сусрет 8. марту, разговарао у друштву премијерке Ане Брнабић, али и селекторке женске кошаркашке репрезентације Маарине Маљковић.

За Марину је рекао да је "генијални тренер", која данас тренира наше девојке, а сутра може и мушкарце у Евролиги и НБА, на сваком месту, јер су, каже, њена памет и посвећеност на европском нивоу.

"Прославила је нашу кошарку и српско име у Кини, на томе сам посебно захвалан", рекао је Вучић подсетивши да Марина Маљковић тренира и женски тим у Баошану, у Шангају.

Вучић: Имаћамо најбоља вина од Беча до Истанбула

Председник СНС Александар Вучић посетио је данас винарију Деурић у Малој Ремети на Фрушкој гори, која има најсавременију опрему, и том приликом поручио да српски винари треба да престигну словеначке по пенушавим винима.

"Бићемо по тим винима најбољи од Беча до Истанбула", истакао је Вучић.Вучић је пробао пенушаво бело вино из 2015. које је направљено од црног грожђа, али шампањ методом.

Винарија користи француски храст за барике у којима држе вино минимум шест месеци, а увезли су и мађарски храст за ту намену.Просторије у којима је ускладиштено вино су стерилисане.Вучић је истакао да та винарија има савременију опрему од словеначких винарија и честитао им на томе.

Затим је "тестирао" директно из бурета црно вино мерлот из чилеанског и француског барика и приметио да му се више допада француски.Вучић је рекао да је та винарија на понос целој Србији, с обзиром да је обишао многе винарије широм света, али мало где је видео то што има винарија у Малој Ремети, која је позната по пенушавим винима.

Он је, иначе, винарију обишао са Аном Брнабић, која је однедавно чланица СНС.

Након тога се састао са 19 кандидаткиња за посланице српског парламента са листе ''''Александар Вучић - За нашу децу'''' на предстојећим парламентарним изборима 26.априла, са којима је разговарао у сусрет Међународном дану жена, а присуствовала је и кошаркашки теренер Марина Маљковић.

О настанку винарије Деурић и њеним капацитетима председника СНС упознао је власник Митар Деурић.

Винарија Деурић, која је 2017. проглашена за српску винарију године, налази се на јужним обронцима Фрушке горе, недалеко од бање Врдник, на 250 метара надморске висине.

Винарија има 20 хектара винограда и почела је са радом 2014. године, а извози у Велику Британију и сандинавске земље.


Вучић: Најбоље да ме ставе у изолацију до 26. априла...

Најбоље би било за неке да будем стављен у изолацију до 26. априла, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом чињенице који су се медији, па и политичари обрадовали томе што је објављено да су најмање две особе, које су присуствовале недавном скупу АИПАЦ, позитивне на корона вирус.

"Јуче је један политичар рекао - хајде да одложимо изборе. А, онда, ''ако би могло Вучић да умре...", Али, то не смеју, јер није пристојно да се каже, али би решило проблем. Или, ако би могли Вучића да стрпамо у карантин, бар до 26. априла и то би нам решило проблем"..., приметио је Вучић одговарајући на питања новинара на Фрушкој Гори.

Он је додао да, према истраживања јавног мњења, која је добио, његовим политичким противницима ни то не би донело добре резултате, што је заправо прави разлог њихових предлога да се избори одложе.

"Не вреди, људи, неће вас народ...", рекао је Вучић.

Он је пренео новинарима да су данас они који су имали и 20 одсто, па пали на 13-14 процената, сада "сви заједно немају 8 одсто".

"Неће људи претње да слушају, већ хоће план и програм", констатовао је Вучић.

Како је рекао, изненадио се када је видео како неки други напредују, што му показује да ће бити интересантна утакмица.

Он сам ће, понавља, да се бори врло озбиљно за земљу, те да озбиљно схвата и претњу корона вирусом.

"Али, у политичке игранке, неозбиљне и неодговорне, не могу да улазим. А, што се тиче нечијих жеља да неко страда или да неко буде болестан... то много више говори о тим људима, него о мени", закључио је Вучцих.

Иначе, лидер Двери Бошко Обрадовић запитао је да ли ће власт забранити предизборне скупове, а и скупове опозиције која бојкотује изборе, због појаве првог случаја коронавируса у Србији.

За одлагање избора нису због короне,већ "стрмоглавог пада"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би неки у земљи волели да се избори не одрже наводно због корона вируса и поручио им да демократија не може да се одлаже и да грађадни треба да искажу свој став.

На питање новинара Н1 да ли он и власт реалативизују опасност од корона вируса и да ли ће бити збрањена јавна окупљања, пошто је у току предизборна кампања, Вучић је рекао нема речи о релативизацији пошто се држава веома одговорно понаша и због тога добија све похвале од Светске здравствене организације.

"То није релативизација, а податке које сам износио (у Панчеву) су чињенице без обзира да ли се некоме не свиђају, као Шолаку, Ðиласу и другима, који би волели избори не буду одржани. Демократија не може да се одлаже, осим ако је угрожена безбедност грађана или ако немамо велику заразу и слично. Демократија није за одлагање", поручио је Вучић.

Такође, Вучић је приметио да је 2009. године, када је била слична ситуација у Србији умрло 137 људи, као и да бивша власт тада није забранила ни спортске манифестације.

"Али, никада нисам рекао како су они криви за смрт тих људи", рекао је Вучић и додао да се и по томе види разлика између тадашње и садашње власти.

Каже да корона вирус служи као покриће за одлагање избора онима који имају "стромглави пад".

Упитан да ли ће бити забрањена јавна окупљана као што је то урађено у Италији, Вучић је рекао да Србија нема жариште као Италија, где има на стотине мртвих и оболелих и да не разуме такво поређење.

На питање новинара Н1, да ли ће се тестирати на корона вирус, јер су домаћини недавне конференције у Вашингтону на којој је био, због двоје заражених тражили од учесника да поштују проткол, Вучић је рекао:

"Ви бисте желели да се тестирам на корона вирус надајући се да ће нешто да се дести, је ако се не деси онда ћете да причате народу како имам короан вирус. Даћу све од себе да послушам савет Н1, ја сам дил мејкер, само под условом да још два пута репризирате тај генијалан филм Владац. И, ако сам негативан, онда да ме пустите да водим кампању до 26. априла, односно да не измислите да ме ударио меорит током ноћи и слично", поручио је Вучић.

Два пута репризирајте Владаоца и одмах идем на тест, "понудио" је још једном.

Нагласио је да је Србија поступила врло озбиљно и одговорно по питању корона вируса и урадеила све просторије за карантин и изоалцију, у свим болницама и ифективним клиникама.

"Реч је о озбиљној свари и то није релативизација, већ су то чињенице у вези са корона вирусом", истакао је Вучић и додао да ће држава на најбољи начин бринути о својим грађанима.

Држава је све припреме око корона вируса одлично обавила, истиче, као и да се ништа не крије, с обзиром да има земаља у којима се намерно не раде тестови.

Вучић је изразио чекивање да ће Србија ту ситуација са короном успешно савладати и да ће покрити економску штету.


Приштина окреће леђа САД,залеђину тражи у две европске земље

Приштина све јасније окреће против америчког председника Доналда Трампа и његових људи, рекао је председник Србије Александар Вучић поводом ауторског текста Аљбина Куртија за Франкфуртер алгемајне цатунг (ФАЗ).

Не мисли, додаје, да је то паметан избор.

Вучић је, у изјави новинарима, казао да је пажљиво анализирао Куртијев текст за ФАЗ,као и да пажљиво прати шта се дешава у Немачкој и САД, и шта је то што бисмо морали да направимо и покушамо да предвидимо, односно анализирамо даље догађаје.

Курти је, према његовим речима, отвореним и нескривеним нападом на изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, напао и друге Трампове људе, као што је и О''Брајен.

„То што неће са Бароом да се чује, показује да склониште и скровиште за своје намере покшуава да нађе у администрацијама две велике европске земље. Начин на који аналитичари промовишу Куртија јасно показује о којим земљама је реч“, подвукао је он.

Веома важним сматра то што су се Американци поставили врло рационално и принципијелно по питању односа према укидању такси у Приштини.

Указао је да поједини европски партнери од Србије траже да похвали делимично укидање такси, и казао да је то као да имате насилника у кући који туче жену песницама и ногама сваког дана, а онда каже једног дана да се умирио и да ће је само шамарати, а онда би жена требало да каже да је то диван знак пажње.

„То би неке европске земље волеле, јер подржавају Куртија зато што је антиамерички оријентисан, односно они га гурају против САД, због сукоба који евидентно постоје између различитих западних сила“, подвукао је он.

Вучић је истакао да ће Србија да чека да Приштина укине таксе, а глупости око реципроцитета неће ни да коментарише.

„Нећемо им рећи хвала када укину таксе, већ ћемо рећи колико су нам противправну штету направили. Потоћемо ћемо наставити да радимо да у будућности штета буде мања. Да захваљујемо онима који су рушили економију, слодан проток људи, робе, услуга не пада ми на памет“, нагласио је он.

Вучић је најавио да ће имати следеће недеље пуно разговора, а за седам, осам дана и у Берлину, о Косову, који неће бити лаки

„Наша позиција је јасна, чврста и рекао бих не само непоколебљива, већ је позиција чиста. У њихову аргументацију када улазите тешко да можете да разумете смисао“, рекао је он.

Упитан у вези одбијања Куртија за разговорима о статусу Косова, констатовао је да не зна ни о чему он упште жели да разговара.

„Човек не мора да разговара. Није ни до сада. До сада је само мало претио, псовао, моју ћерку је помињао у контексту у којем часни људи не би никада, ја га разумем“, додао је он.

Упитан до када ће Гренел толерисати његово понашање, рекао је да је Гренел човек огромне енергије, великог поверења Трампа, који ради заједно са осталим људима у Белој Кући.

„Ја ни месну заједницу да управљам не бих волео да је доведем у такву ситуацију у какву неки други доводе неке одређене територије. Ствар је добре или лоше процене“, казао је он.

У праву је Курти,не може под притиском, још мање-силом отето

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је потпуно сагласан са изјавом Аљбина Куртија да ништа донесено под притиском не вреди, али подсећа косовског премијера да још мање вреди све што је резултат директне силе, као што је било у случају отимања Косова Србији агресијом НАТО.

Курти је у тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг рекао да потпис испод нечега или сагласност на нешто што је добијено претњама или присилом не може да важи и нема валидност, легитимност, а Вучић додаје:

"Једино у томе се слажем са Куртијем".

Он је рекао да ће ту изјаву Куретија да понавља свуда, јер, како је објаснио, она подразумева да исто тако, још мање, вреди све што је добијено силом:

"Курти мора да води рачуна да све што је силом постигнуто, и агресијом против Србије, страшном агресијом 19 земаља против Србије, што је више од претње и директно је присила, мора да има још јаснији отклон, него према нечијим изјавама и нечему што не представља присилу...", рекао је председник Вучић.

Вучић: Желим да чујем став Меркел,то неће бити лаки разговори

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је његова посета Берлину и сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел од највечег значаја за Србију, али ти разговори, истакао је, неће бити лаки.

"Сваки пут у Берлин је од највечег значаја и сваки разговор у Берлину за Србију је најзначајнији", нагласио је Вучић и подсетио да трговинска размена Србије са Немачком чини 13 одсто укупне српске размене.

Нагласио је, међутим, да Берлин има у свему супротан став када је реч о питању КиМ.

"Имамо добре и коректне односе, али разговори са Меркеловом по питању КиМ неће бити лаки", казао је Вучић одговарајући на питање шта очекује од посете Берлина.

Казао је да је спреман да чује њене ставове и предлоге по питању КиМ и подсетио да он поштује немачку канцеларку и да цени њен рад.

Вучић:Молим Н1 да више пута емитују Владаоца током кампање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас данас да би волео да Н1 још неколико пута емитује филм Владалац током предизборне кампање, пошто тај филм из два дела види, како истиче, као бесплатну рекламу.

"Ако могу да не платим да ми поновним емитовањем током кампање направе бесплатну рекламу и да људи виде како изгледа када вас неколи толико мрзи, а да не уме ништа да аргументује било чиме, већ је кључни аргумент да сам негативно рођен, болестан, зао и луд. . . ", рекао је Вучић.

На питање новинара како коментарише то што је ЕУ уплатила несто мање од 94. 000 евра на рачун фирме за потребе продукције филма Владалац, рекао је још да је сваки девизни прилив добар за Србију и замолио ЕУ да још таквог новца уплаћују Србији.

"Сваки новац који они уплате било коме у нашој земљи је добар, јер је то девизни прилив и радујем се што су Лекић и сви други добили тај новац од ЕУ. То је за мене позитивна вест. Честитам људима из ЕУ и молим их да ЕУ више таквог новца уплаћује, не питам за које потребе, нити ме то интересује", рекао је Вучић.

Србија сувише озбиљна земља,пребродиће све кризе,и мигранте

Србија може да затвори границе, не све, али из правца из које евентуално долазе мигранти, готово херметички и припрема се за то, изјавио је данас председник Александар Вучић.

“Припремамо се за то да кроз техничке мере И кроз ангажман војске И полиције, реагујемо на сваки начин. Не можемо све наше границе да затворимо, али из праваца из којег долазе мигранти, у зависности од терена, како то одлуче надлежни органи, до војске И полиције, то можемо да урадимо готово херметички”, рекао је председник Вучић новинарима на Фрушкој Гори.

Поручио је грађанима да не треба да брину о томе, а уколико безбедност на било који начин буде угрожена, спремни смо, каже, да је пребродимо.

“Србија је озбиљна држава, која на озбиљан начин функционише И спремна је да преброди највеће кризе. Успели смо да излечимо српску економију од оних који су пљачкали држву И уништавали је на сваки начин, довели је И до банкротства, да бисмо данас имали оваквих дивних места као што је ово И многа друга”, рекао је Вучић.

Све то је било најтеже, каже, а све друго ћемо лакше да савладимо.

“Сувише је Србија озбиљна земља да не би могла да изађе на крај са мигрантском кризом”, поручио је председник.

Вучић:Чинимо све да ојачамо војску, а да нема санкција

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија наставити снажење своје војске и да ће истовремено радити тако да не буде суочена са било каквим санкцијама због набавке наоружања.

Србија је, наглашава, суверена земља.

На питање да прокоментарише наводе америчке амбасаде у Београду да ће Србија бити суочена са санкцијама уколико настави да увози оружје из Русије, Вучић је подсетио да је по том питању већ разговарао са америчким партнерима, и у Пентагону, и да ће Србија наставити да ради све што је неопходно како би обезбедила свој суверенитет.

"Мислим да имамо добре, отворене и искрене односе са САД по том питању и разумевање. Али ми морамо да заштитимо наше границе и свеобухватну територију", казао је Вучић.

Он је закључио да је битно да се страсти спусте и да односи Београда и Вашингтона буду отворени како би се, како је навео, "ствари гурали напред".

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести