Вучић: Закон о статуту Трепче - отимање српске имовине 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић указао је на састанку са британским амбасадором Денисом Кифом да садашњи застој у дијалогу може бити превазиђен само када Приштина укине таксе на спрску робу и престане са провокацијама, какав је закон о статуту Рударског комбината Трепча, који је, како каже, ништа друго до отимање српске имовине.
vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Вучић је Кифу рекао да ће Србија увек бити опредељена за мир и стабилност у региону и захвалио на подршци Владе УК, указавши Кифу на штетност једностраних мера Приштине, које угрожавају дијалог.

Вучић и Киф су разговарали о билатералним односима и регионалној ситуацији, као и о процесу изласка Уједињеног Краљевства из Европске уније.

Председник Србије је изразио интерес Србије за снажење политичког дијалога и развој економске сарадње са Уједињеним Краљевством, са надом да се Брегзит неће одразити на билатералне односе наших двеју земаља.

Киф је упознао Вучића са свим што се, у сарадњи са ресорним министарствима, предузима како, после изласка УК из ЕУ, не би било препрека у билатералној сарадњи.

Он је додао да Влада у Лондону пројектима попут дигиталне трансформације и јачања е-Управе, финансиране кроз Фонд за добру управу, наставља подршку процесу реформи у Србији, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Амбасадор Киф је нагласио да његова земља жели да има позитивну улогу у региону и његовој европској будућности, као и да дели циљеве за постизање стабилности и напредак на Западном Балкану, што показује и кроз подршку Берлинском процесу.

Наставићемо да будемо конструктиван партнер РСС

Вучић је примио генералну секретарку Регионалног савета за сарадњу (РСС) Мајлинду Брегу и том приликом истакао да ће Србија наставити да буде конструктиван партнер РС С, јер и кроз рад Савета жели да доприноси јачању сарадње у региону и његовом напретку. 

Брегу је дужност преузела 1. јануара, а Вучић јој је пожелео много успеха у раду.

Он је истакао значај Вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор, који је у фокусу активности РСС, уз подршку Европске комисије, јер би стварање великог регионалног тржишта пружило много веће шансе за напредак свих на Западном Балкану.

Председник Вучић је позвао РСС да својим радом утиче на поштовање закључених споразума и договорених оквира регионалне сарадње од стране свих учесница.

Он је такође рекао да очекујемо наставак ангажмана РСС на имплементацији договора о регионалним инфраструктурним пројектима у саобраћају, енергетици и информационим технологијама.

Саговорници су разговарали о конкретним предлозима за већу мобилност и повезивање у региону, кроз укидање роминга и признавање диплома.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести