Вучић: Иницијатива Кине - пројекат мира и толеранције 

ПЕКИНГ: Србија је од почетка подржала иницијативу "Један појас - један пут" и главне речи којима би ми описали ову иницијативу су повезаност и веза, а кад то кажем мислим на нове инфраструктурне пројекте, аеродороме, мостове, и како да успоставимо боље односе између наших земаља, рекао је премијер Србије Александар Вучић на Округлом столу лидера у Пекингу.
Vučić na Okruglom stolu lidera u Pekingu Foto: Tanjuf/video
Фото: Tanjug

На округлом столу лидера, у оквиру Форума Појас и пут за међународну сарадњу, Вучић се обратио шефовима држзава и влада 28 земаља и три шефа међународних организација. 

"Ова иницијатива је пројекат мира и толеранције. Односи међу људима су најважнији и морамо чешће да размењујемо посете, успостављамо боље везе, а наши парламентарци такође треба чешће да путују", рекао је премијер и изабрани председник Србије на скупу под покровитељством председника Кине Си Ћинпинга.

Вучић је рекао да је овај форум омогућио учесницима да се боље упознају:

"Има пуно простора за унапређење сарадње наших академија уметности, привредних комора, медија. . . морамо да унапредимо "бушинес то бусинеш" везе". 

Зато је, истакао је српски лидер, јако важно да инвестирамо у јачање веза међу људима, јачање веза и у иновационим технологијама, да размењујемо идеје, да поштујемо различитости...

"Данас у модерно доба зависимо једни од других и не моземо људе да разликујемо по религијама, културама", додао је Вучић. На крају говора, цитирао је председника Кине:

"Закључићу реченицом коју сам јутрос од Вас чуо, председниче Си: ''Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама''", рекао је премијер Вучић.

Председник Кине честитао Вучићу на изборној победи

ПЕКИНГ: Председник Кине Си Ђинпинг и лично је данас честитао изабраном председнику Србије Александру Вучићу на успеху на председничким изборима.

"Стигли смо доста далеко у нашим односима", рекао је Си Вучићу након обраћања српског премијера на Округлом столу светских лидера, у оквиру Форума Појас и пут за међународну сарадњу.

"Србија је доста развила културни и образовни сектор. Србија је и снажна сила у спорту. Културна размена наше две земље је одлична, имамо и споразум о визним олакшицама и у нашим односима смо стигли доста далеко", рекао је кинески председник. 

Он је захвалио Вучићу након што је српски премијер, на крају свог обраћања, цитирао његову реченицу - "јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама". 

"Хвала и честитам на успеху на изборима", рекао је Си. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести