Вучић о расплету косовског чвора: Даћу све од себе

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће дати све од себе да реши проблеме који постоје у нашој земљи већ 100 година.
1
Фото: Tanjug

– Од вас ћемо тражити коначну пресуду да донесете, а даћу све од себе јер мени није циљ да постанем богат за време мандата – рекао је Вучић грађанима на постављању камена темељца хотела „Меркур палас” у Врњачкој Бањи, поводом 150. годишњице туризма у том граду. – Да ли ћемо успети у свему томе, остаје да се види. Тешко је ухватити се у коштац с косовским чвором. Неки ће рећи да не ваља шта год да урадимо, али ако оставимо овако, само ћемо да крваримо сваки дан и да губимо.

Рекао је да „нећемо бити кукавице, већ желимо да будемо храбри и да проблеме не остављамо нашој деци”. Указао је на то да нема поверења у „оне из Приштине и оне који су им у послу разарања Србије помагали, али да то не значи да се неће борити и дати све од себе да тај проблем реши”.

Истакао је да ће грађани да одлуче о томе може ли Србија у будућност или не. Председник је подсетио на то да су „многи ликовали и радовали се када смо кренули у фискалну консолидацију, очекујући да пропаднемо, да као Грчка смањујемо 15 пута плате и пензије”.

– Сада када ћемо имати највеће пензије и плате икада, показаћемо да смо умели да гледамо у будућност, верујемо у тешке мере, а не лака решења – подвукао је он. 

На постављању камена темељца хотела „Меркур палас”, новог објекта специјалне болнице „Меркур”, рекао је да је и овде видео много лекара, медицинских сестара који раде свој тежак посао, да је посебно фасциниринан послом који обављају медицинске сестре, и поручио им да могу ускоро, за три – три и по месеца, очекивати значајно повећање плата. Обећао је да ће учинити све да остану овде, да остану у својој земљи, да раде и да се неправда неисплаћивања довољних плата за оне који обављају најтеже послове у будућности исправи. Навео је да убудуће, наставком рада, реформи, медицински радници неће маштати да одлазе у развијеније земље, попут Немачке, већ да ће и Бања изгледати као што изгледају бање у тој земљи, а и плате неће бити пет-шест пута ниже него тамо већ ће се та разлика смањивати. Он је оценио и да промене које се виде у Врњачкој Бањи најмање примећују мештани, али зато највише они који у њу долазе, наводећи да се и сам изненадио колико се бања мења, напредује... колико је фасада нових, ту је и фонтана, амфитеатар, променада...  Како је рекао, министар Љајић воли да каже да је Врњачка Бања „усисивач” за паре, али и да се све што се уложи – добро и искористи.

Фото: Tanjug

– Сви ћете у свакој години осећати бољитак јер данас смањујемо јавни дуг, нећу децу да оставимо у дуговима, хоћу да им оставимо чисту касу – рекао је Вучић, констатујћи: – Волим да дођем у Бању и у подне и у поноћ.

Из специјалне болнице „Меркур” кажу да је то значајан тренутак за Врњачку Бању јер ће обележити почетак стварања новог туристичког комплекса какав у Бањи још не постоји. Визија болнице је, наводе, да постану лидери у пружању услуга здравственог туризма, не само у земљи већ и у региону, а томе ће, кажу, изградња тог модерног и луксузног објекта допринети.

Тешко је ухватити се у коштац с косовским чвором. Неки ће рећи да не ваља шта год да урадимо, али ако оставимо овако, само ћемо да крваримо сваки дан и да губимо

За реализацију тог пројекта, како се наводи, добијена је подршка државних институција, што указује на његов значај за државу Србију.

Министар Расим Љајић је казао је да у години јубилеја нико не може да верује како се Врњачка Бања из годину у годину мења набоље. За само три године, по његовим речима, број ноћења је повећан 40 одсто те је, у складу с порастом туризма, држава помогла Бању са 150 милиона динара.


Ауто-путеви и Коридор 10

Вучић је најавио да ће врло брзо почети и градња ауто-пута од Појата до Прељине.

– Недељама и месецима разговарамо с онима који треба да инвестирају у овај део Србије. Разговарамо о градњи ауто-пута Појате–Прељина, који ће повезати Чачак, Краљево, Трстеник, Крушевац, Ћићевац... и ускоро крећемо и у те радове и брзо ћемо завршити – рекао је председник.

Предочио је да ће тај ауто-пут бити урађен баш као што ће бити завршен ауто-пут Београд–Чачак, као и до краја године Коридор 10, од Ниша до Македоније и Бугарске.


– Све је у знаку 150 – приметио је он, истичући да је 132 милиона динара одвојено само за инфраструктурне пројекте у Врњачкој Бањи, али да је у плану да се ураде још две битне ствари. – Реконструкција Црквеног брда, правимо нову површину, нови плато, и реконструкција великог тунела из Другог светског рата, који ће постати нова туристичка атракција.

Сви ћете у свакој години осећати бољитак јер данас смањујемо јавни дуг, нећу децу да оставимо у дуговима, хоћу да им оставимо чисту касу

Министар здравља Златибор Лончар и директор болнице Дејан Станојевић поставили су камен темељац, а присуствовали су и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор „Коридора Србије” Зоран Бабић, који је из тог града. Лончар је изразио задовољство што је у месту које има толико дугу традицију у лечењу пацијената, као и да о успеху у привлачењу туриста говоре сами резултати те српске бање. Истакао је, међутим, да је све више бања у целом свету, а да бисмо били конкурентни, морамо да улажемо у наше бање да би биле модерне и задовољиле потребе модерног пацијента. Подвукао је да је реч о великој инвестицији која ће се вратити грађанима Врњачке Бање јер ће након изградње објекта тај центар посећивати и инострани гости.


Хотел на 6.500 квадрата

Будући хотел, чија ће изградња коштати око четири милиона евра, простираће се на површини од 6.500 квадратних метара, а садржаће 58 соба и апартмана. „Меркур палас” биће намењен пружању услуга здравственог туризма те ће у свом комплексу садржати и велнес и спа центар – с отвореним и затвореним базеном, масажама и третманима, фитнес-центар, естетску медицину, мултифункционалну салу, медицински блок с комплетном дијагностиком и терапијама.


Директор Станојевић је подсетио на то да је пре 94 године направљена вила „Сплендор” и да је тиме Врњачка Бања дефинисана у Србији као туристичко место. Истакао је да ће се нови хотел градити по светским стандардима који ће задовољити све потребе модерног госта, али који неће запоставити традицију.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести