Вучковић: Опозиција да се врати у парламент, да иде на изборе

БЕОГРАД: Посланик Демократске странке Наташа Вучковић каже да јој се није допао покушај упада представника дела опозиције у парламент у суботу и смтара да је њена странка требало да се огласи тим поводом, јер то, како је рекла, доводи у питање метод демократске борбе.
natasa
Фото: Youtube Printscreen

Вучковић је, гостујући у емисији Фокус О2 телевизије, рекла да то нису кораци који могу да доведу до неких резултата, као и да се тако нешто не допада ни грађанима, који пре свега желе миран живот, не воле никакву врсту насиља.

То, према њеном мишљењу, опозицији није потребно и не доноси резултат.

''Таква порука није добра и није начин на који ће опозиција да прикупља и шири своју подршку'', рекла је Вучковић.

Вучковић је рекла да хоће да верује да је тај покушај упада у парламент у суботу био, како је рекла, ''један непланирани и недоговорени инцидент''.

У супротном, истакла је, ДС би требало да изађе из СзС, јер се никада није залагала за такав метод борбе.

ДС је требало да се огласи тим поводом и да изнесе свој став о том догађају и није довољно да то уради само један представник СзС, у овом случју био Драган Ђилас.

Вучковић је рекла и да јој се не допада то што се сматра да би за тај инцидент требало сви да сносе кривицу.

''Мени се чини да ДС није крива и не би требало да буде крива, али је самим тим требало и јасно да се дистанцира од такве врсте одговорности'', рекла је Вучковић.

Чини јој се, каже, да би ДС требало да има јаснију и гласнију позицију у СзС, будући да је та странка највише и жртвовала бојкотом парламента, где је имала највише посланика.

На констатацију да је лидер Двери Бошко Обрадовић, који бојкотује парламент, управо дан раније у парламенту примио делегацију Крима, а онда је сутрадан предводио упад, Вучковић каже да не жели да коментарише Обрадовића и његов покрет, већ да је занима само шта се догаађа у ДС-у и које су одлуке које се доносе.

Подсетила је да је ДС институционална странка, основана пре 30 година, која је увек учествовала на изборима.

ДС се увек, каже, опредељивала за рад и деловање парламента, а што се тиче бојкота избора, Вучковић каже да сматра да је задатак политичких странака да учествују у утакмицама и да се боре за резултат.

Ако ДС одустане од избора поставља се и питање да ли ће после тога моћи да се очува.

''Опстанак ДС није у интересу само за ДС, опстанак странке је пре свега важа ни треба да интересује оне грађане који желе да имају такву странку која ће их представљати'', рекла је.

Вучковић сматра да не треба препустити ризику да се ДС угаси само зато што се неће учествовати на изборима и додаје да све услове с тим у вези треба добро размотрити.

Говорећи о последњој седници Главног одбора ДС, коју су неки чланови напустили, Вучковић каже да не жели да говори о члановима ГО, већ о члановима странке, који, истиче, треба да утичу на то како ће изгледати политика ДС.

Она сматра и да ДС данас треба другачије да делује, тачније да мањина унутар странке треба да добије више простора, као и да се више разговара унутар странке.

''Да странка буде прагматичнија, али и добронамернија. Да што више разговарамо, а ако разговарамо доћићемо и до неких одлука'', рекла је Вучковић.

Она сматра да опозиција треба да се врати у парламент, јер, како каже грађани пре свега од ДС-а желе да чују како та странка види начин на који ће се реформисати ово друштво и ова економија.

''Опозиција би се боље чула да се врати у парламент, где треба да учествује и говори о свим законима, који се тичу грађана'', рекла је Вучковић и додала да јој је жао што у овом тренутку немају више доприноса по том питању.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести