Вујачић: Жеља САД за брзим решењем нема велике шансе

БЕОГРАД: Бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић оцењује да покушај Американаца да се дође до брзог решења за косовски проблем нема велике шансе.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Вујачић и недавни састанак Трампових сарадника у Вашингтону са председником Александром Вучићем и Хашимом Тачијем види као део настојања САД да дођу до релативно брзог решења односа између Приштине и Београда, па и споразума, али сматра да то није реално.

"Први разлог је што се Брисел такође пита о овом проблему", каже Вујачић за Танјуг.

Други разлог види у чињеници да спољно политичке иницијативе председника САД Доналда Трампа углавном наилазе на неуспех, јер он, каже Вујачић, покушава више да ради медијски, него на суштини.

Косовски премијер Аљбин Курти, с друге стране, каже Вујачић, одбија да учествује у америчким иницијативама, за шта има више мотива, а кључни је да чека да види исход председничких избора у САД, 3. новембра.

Курти сматра да има јачи легитимитет и кредибилитет од Тачија који му даје простор да спроводи другачију политику.

"Он је нов, има једну тврду линију и, друго, Курти нема баш много искуства у међународној политици и тек треба да га стекне, тако да је он заузео један чврст курс чекајући расплет у Америци, и играјући, вероватно, на карту Брисела да тај договор иде у неком другом правцу него што су Американци, па и Александар Вучић, вероватно замислили", каже Вујачић.

Коментаришући то што се у овом тренутку на известан начин воде два паралелна процеса када је реч о косовском проблему, један предвођен Сједињеним Државама, а други Европском унијом, Вујачић је нагласио да је "уједињење" ова два одвојена процеса могуће само ако Доналд Трамп не буде поново председник САД.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести