Вујовић: Протести не решавају еколошке проблеме

БЕОГРАД: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да се еколошки проблеми не решавају протестима, већ капиталним зеленим пројектима на којима држава интензивно ради и оценила да су тзв. еколошки устанци политички протести.
irena vujovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Протести не могу да унапреде стање животне средине, већ то можемо да урадимо кроз зелене пројекте. У наредним годинама променићемо еколошку слику Србије, јер ће механизација која је претходних година градила аутопутеве и коридоре, болнице и школе, на које се чекало 50 година, сада радити на капиталним еколошким пројектима", навела је Вујовић.

Она је рекла да ће у Србији бити изграђено стотине километара канализационе мреже, постројења за пречишћавање отпадних вода, регионални и рециклажни центри, што је од изузетног значаја за квалитет живота грађана.

"Наставићемо и са пројектима за бољи квалитет ваздуха, које већ увелико спроводимо широм Србије - у Крагујевцу, Смедереву, Ваљеву, Косјерићу, Новом Пазару, Ужицу и другим градовима и општинама. Средства за замену котларница у јавним установама и домаћинствима определили смо и за следећу годину, као и средства за субвенционисање куповине електричних и хибридних возила и пројекте пошумљавања", рекла је Вујовић.

Министарка је навела да представници бившег режима у Србији док су били на власти ништа нису урадили на пољу заштите животне редине, а данас позивају на тзв. еколошке устанке, за које је, додала је, свима јасно да су политички протести.

"Грађани Србије одлично виде ко се бори за њихове интересе, а ко покушава лажном бригом за екологију да оствари личне политичке амбиције. За разлику од оних који су их пљачкали, ми грађанима не обећавамо оно што не можемо да испунимо. Као што смо решавали проблеме у економији, подизали и градили нашу земљу, тако ћемо да решавамо и еколошке проблеме. Изградња зелене инфраструктуре, чиста и здрава Србија је наш циљ за будућност који можемо да остваримо", поручила је Вујовић, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести