Вујовић: Реална стопа раста у 2018. биће 3,5 одсто

БЕОГРАД: Буџет за 2018. планиран је на основу пројекције да ће реална стопа раста у идућој години бити 3, 5 одсто, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић. 
tanja valič
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

На седници скупштинског Одбора за финансије на којој је образложио предлог буџета за 2018, Вујовић је рекао да је простор за повећање плата и пензија у идућој години утврђен као награда за оно што је остварено у последње три године реформи.

Учешће зарада у буџету за 2018. остаће на 8,3 одсто БДП и поред њиховог повећања у бруто износу од 35 милијарди динара и то за повећање од 10 одсто запосленима у јавном скетору и пет одсто у администрацији, рекао је Вујовић. 

Он је навео да повећање пензија за пет одсто у 2018. неће утицати на веће учешће опште потрошње у БДП, а наводећи да је у овој години суфицит у буџету био рекордан, дефицит низак, а раст реално два одсто, Вујовић је оценио да је, осим простора за вецге плате и пензије, у идућој години обезбеђено и више новца за инвестиције. 

У том је смислу навео да је у 2018. предвиђено 128,2 милијарде динара за инвестиције, што је око 2,7 одсто БДП. 

Како је рекао, за капиталне инвестиције предвиђене су 128,3 милијарде динара, од чега је највише - 54 милијарде намењено инфраструктури. 

Субвенције из буџета у наредно години имаће развојни карактер, па ће тако преко Министарства за инфраструктуру ићи субвенције за Железницу, Путеве Србије и учешће у капиталним кредитима, који су наслеђени. 

Ефекти фискалне политике се, рекао је Вујовић, најбоље виде на смањењу камата, те ће свако ново задуживање бити под много повољнијим условима чак и у приватном сектору. 

"Сви уживамо у позитивној страни фискалне консолидације", закључио је Вујовић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести