Вулин: Ако се допусти велика Албанија, није крај несрећама Балкана

МОСКВА: Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је за руски државни канал "Русија 24", да свет  неће зауставити несрећу на Балкану ако допусти стварање "велике Албаније".
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane, arhiva

"Оно што дозволите Албанцима, мораћете дозволити и Србима. Ако хоћете да решавате албанско национално питање, и Срби ће решити своје национално питање. Ми другог пута немамо. Зато, када говорите о Косову, немојте га издвојити из целине српског питања. Ми морамо да решавамо целокупно српско национално питање, укључујући Косово и Метохију, а не без њега. Представници међународне заједнице морају да имају разумевања за српске проблеме", рекао је он.

Вулин је нагласио да и поред тога што у Србији не постоји консензус по питању Косова и Метохије, интерес Србије је да заштити Србе на Косову.
"Док су Срби на Косову и Метохији, можемо нешто да учинимо. Оно што је за нас врло важно, велике и моћне земље као што је Русија, морају да препознају да се ствара 'велика Албанија'", казао је Вулин.
Према његовим речима, сви Албанци, изузев две општине које су у централној Србији, налазе се у јединственом политичко-безбедносном окружењу НАТО пакта.

"Када Северна Македонија постане чланица НАТО пакта, а то се очекује већ у овој години, сви Албанци ће живети у јединственом политичко-безбедносном окружењу. Они траже формализацију свог простора границама. Све земље на које гледају ћуте. Црна Гора врло често напада Србију, али не и 'велику Албанију', иако она хоће да узме део њене територије. И Северна Македонија ће врло често нападати Србију, признаје Косово без икаквих проблема, а половина њене територије је на путу 'велике Албаније'. Сви ћуте, само Србија говори", изјавио је Вулин.

Упитан да ли Србија као војно неутрална земља ипак размишља о томе да буде члан НАТО, Вулин је одговорио да "док је председник Вучић врховни командант Војске Србије и док сам ја министар одбране можете бити сигурни да никада нећемо ући у НАТО пакт, макар били и последња земља у Европи која није чланица НАТО пакта".

"Ми смо самостална и слободна земља и одлучили смо да тако и остане. Срби кажу - за мир ћемо урадити скоро све, а за слободу ћемо урадити све. Ми смо прва српска администрација од 2000. године која се никоме не извињава зато што је Русија њен пријатељ. Ми не говоримо о нашим историјским и културним везама. Ми смо пријатељ Русије, будуће Русије - економски, војнички, политички јаке Русије, Русије која је пријатељ мог народа. Ми нисмо група ентузијаста заљубљених у историју, ми смо за заједничку будућност наших народа", поручио је Вулин.

Оцењујући тренутно стање у Војсци Србије, он је рекао да је боље него што је било захваљујући споразуму између председника (Александра) Вучића и (Владимира) Путина, који је нама отворио сва врата у Русији.
"И то говори колико су важни лични односи између људи, кад видите однос два човека која се разумеју, бескрајно поштују и верују један другом", закључио је Вулин.

Вулин је на позив руског колеге Сергеја Шојгуа учествовао на Осмој безбедносној конференцији у Москви.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести