Вулин: Бесплатни прегледи за жене у војним болница

БЕОГРАД: Министарство одбране Републике Србије од данас организује бесплатне лекарске прегледе намењене женама за рано откривање рака грлића материце и рака дојке у Војномедицинској академији и Војним болницама у Нишу и Новом Саду, саопштено је из тог министарства.
Aleksandar Vulin, ministar odbrane Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Министар одбране Александар Вулин данас је обишао новосадску Војну болницу где се врше бесплатни прегледи и истакао да ће то министарство подржати напоре Владе и председника Александра Вучића да се "добије" борба са белом кугом, односно повећа наталитет. 

"Управо због тога смо позвали све заинтересоване суграђанке да дођу и провере се на питања рака грлића материце и рака дојке", рекао је Вулин и изразио задовољство због великог одзива.

Он је најавио да ће акција трајати дуже од једне седмице, како је првобитно било планирано и додао да треба омогућити бесплатан преглед у свим војним установама које се баве медицинском заштитом. 

"За наше припаднице је одређен обавезни преглед на рак грлића материце и рак дојке и то је нешто што ћемо радити сваког дана. Али и за све остале наше жене, за све остале суграђанке ћемо у нашим војним објектима радити на превенцији и чувати здравље сваке од наших жена", рекао је Вулин.

Навео је да је од 1. јануара до данас у Војсци Србије исплаћено 253 солидарне помоћи за рођење детета у висини једне републичке просечне зараде и подсетио да ће Војска Србије плаћати четири покушаја вестачке оплодње. 

"Померили смо старосну границу са 42 на 44 године, омогућили смо паровима без деце добију још једну прилику да добију дете, па чак и оним паровима који имају децу, али желе даље да добију децу овим путем и њима је омогућена вештачка оплодња", рекао је министар. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести