Вулин и Фабрици: Србија поуздан партнер у изградњи одбране 

БЕОГРАД: Активности које Министарство одбране и Војска Србије предузимају недвосмислено потврђују да Србија жели да буде поуздан партнер у изградњи безбедности и одбране, а наши представници укључени су у рад преговарачких група за 20 преговарачких поглавља, рекао је министар одбране Александар Вулин у данашњем разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем.
Vulin i Fabrici  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вулин је поменуо и учешће Војске Србије у четири операције за управљање кризама ЕУ, као и исказану намеру за учешће у борбеној групи ХЕЛБРОЦ, коју предводи Грчка и то почев од 2020. године. 

"Кроз процес евроинтеграција, Србија изражава спремност да изграђује капацитете и способности система националне безбедности и одбране у складу са стандардима и обавезама које произилазе из Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ", навео је Вулин који је шефу Делегације ЕУ пренео и да је Министарство заинтересовано за унапређење и лакши приступ фондовима ЕУ, оценивши да би било корисно индиректно ангажовати Министарство одбране у наредним ИПА пројектима од ширег друштвеног значаја.

У разговору о сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, саговорници су се сагласили да она носи потенцијал за унапређење војних и одбрамбених способности, које се, пре свега, односе на јачање домаће наменске индустрије и истраживачких потенцијала српских института.

Министар Вулин истакао је одличну сарадњу Војске Србије и КФОР-а и изразио очекивање да на Косову и Метохији неће бити смањено присуство УНМИК-а и КФОР-а. Такође, министар одбране је рекао да Влада Србије очекује спровођење Бриселског споразума, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина.

Амбасадор Фабрици је упознао министра Вулина са делокругом рада Делегације Европске уније у Београду, као и са досадашњим напорима у подршци политичким и економским реформама и раду на убрзању европског пута Републике Србије. Он је изнео уверење да ће се и у наредном периоду наставити са активностима у овом правцу и понудио сву могућу помоћ у оквиру учешћа Србије у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Приоритетне активности у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, иначе, подразумевају ангажовање у операцијама за управљање кризама ЕУ и у Концепту борбених група ЕУ, као и сарадњу са Европском одбрамбеном агенцијом.Припадници МО и ВС тренутно су ангажовани у операцијама ЕУ НАВФОР Аталанта, ЕУТМ Сомалиа, ЕУТМ Мали и ЕУТМ РЦА.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести