Вулин: Плате и пензије ће бити повећане до краја године

БЕОГРАД: Министар за рад Александар Вулин каже да ће због добрих фискалних резултата плате и пензије бити повећане до краја године, да ће бити укинути пенали на пензије после 65 године и повећана минимална цена рада.
vulin Tanjug
Фото: Танјуг (Димитрије Гол)

"Када председник Владе каже да ће бити повећање плата и пензија то је тако. Ми смо сада у овом буџету омогућили да обезбедимо средства да то буде до краја године. Врло брзо ће се знати и колико ће то повећање бити", рекао је Вулин гостујући на РТС.

Он каже да је премијер (Александар Вучић) најавио да је Влада Србије спремна да се повећа минимална цена рада на основу фискалних резултата, процене колико ће напредовати привреда, колики ће бити раст БДП. 

Предстоје им , како каже, разговори са послодавцима и синдикатима, а рок за завршетак договора је 15. септембар како би се нова минимална ценара рада почела примењивати од наредне године.

Говорећи о укидању пенала за пензионере који су отишли у пензију са пуним радним стажом, али пре 65 године, Вулин каже да премијер пре годину дана издао упутство његовом министарству да почну преговоре са ММФ-ом око укидања пенала и да се ти преговори сада приводе крају.

Пензионери су због тих пенала, појашњава могли да имају умањење и до 20 одсто. То ће сада бити укинуто, те са навршених 65 година пензионери ће моћи да примају пун износ пензија.

Вулин каже да ће се морати ићи на измену закона, која ће бити завршена до лета, те да ће законом осим пенала бити обухваћено и укидање привремених решења за пензије , као и да се реши проблем пољопривредних пензија.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести