Вулин: Србија је у 2019. била острво стабилности и мира

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин и начелник генералштаба Милан Мојсиловић приредили су поводом новогодишњих и божићних празника пријем, а Вулин је поручио да је 2019. године свет постао још небезбеднији, да су велики још мање водили рачуна о томе шта мисле или желе мали, а да су Србија и њена Војска биле острво стабилности, мира и сигурности.
vulin
Фото: Танјуг (Видео)/Александар Вулин

Пријем је почео извођењем химне "Боже правде", након чега је приказан филм о достигнућима Министарства одбране и Војске Србије у 2019. години.

Међу званицама били су Милорад Вељовић као изасланик председника Александра Вучића, министри у Влади Небојша Стефановић и Зоран Ðорђевић, потпредседници Скупштине Србије Верољуб Арсић и Владимир Маринковић, некадашњи начелник Генералштаба Љубиша Диковић, представници војске и полиције, верских заједница, као и представници дипломатског и војно-дипломатског кора.

Вулин је казао да се претходне године Војска Србије опремала и јачала и истакао да су напади због тога показали да је на добром путу јер, како је рекао, свако јачање Војске Србије је порука и пријатељима и непријатељима, а свако сам нека изабере шта ће бити.

Према његовим речима, пријатељима је мило када виде да је Србија јача и сигурнија, јер то је знак да ће и Балкан бити сигуран и миран, а непријатељима не може бити ни мило, ни драго зато што је Србија јача и спремна да заштити свој народ где год да живи.

"Наш врховни командант је у неколико историјских и тешких момената изговорио реченицу која се понавља у Војсци Србије - никада се више неће поновити ни Јасеновац, ни Олуја, ни мартовски погром. И нека свако буде убеђен да су речи нашег врховног команданта речи сваког припадника Војске Србије", подсетио је Вулин.

Година која је иза нас је била година у којој се Србија без своје воље и кривице неколико пута нашла на ивици сукоба, скоро отвореног рата, казао је министар и додао:

"Неразумна, неодговорна политика шиптарског руководства, упади на север Косова изазивали су страх, несигурност, не само на северу КиМ, нити само у Србији, већ на читавом Балкану."

Како је навео, и у тим тренуцима извршавана су наређења врховног команданта ВС Александра Вучића и када је наредио да се војска стави на највиши ниво борбене готовости изашли су тамо где им је речено да изађу и нико није рекао да неће.

"Било је тешко сваком грађанину Србије да помисли да ће се зло сукоба поновити, али сви смо могли да будемо сигурни у своју Војску и сваког њеног припадника", истакао је министар.

Како је навео, тешко је разумети да неко види претњу у томе што је речено да ће Србија чувати српски народ где год да је.

"Одбијам да поверујем да у времену у којем живимо некоме може да падне на памет да понови Олују или мартовски погром. Немогуће је да би било коме пало на памет да промени и погази Дејтонски споразум, укине или умањи Републику Српску. Зашто би се било ко на нашем напаћеном Балкану играо миром. Србија и српски народ се никада неће играти ни својим, ни туђим миром", казао је.

Србија је показала током историје да увек изабере праву страну, навео је Вулин истичући да много великих и моћних народа у великим историјским искушењима нису поступили на исти начин.

У 2019. години Србија се сећала и периода од пре 20 година када је остављена потпуно сама, за време НАТО бомбардовања.

"Још увек видамо ране и не заборављамо ни једног мртвог - ни једног цивила, војника, полицајца, ни једно дете", додао је.

Како је навео, чврсто опредељење Србије да буде војно неутрална потиче и од тога што смо пре 20 година били потпуно сами, као и од тога што не жели да зависи од било кога, већ жели да сама доноси одлуке, да се радује и истоку и западу, да сарађује са ким мисли да треба да сарађује.

Додао је да је претходна година послужла и за то да припадници Војске Србије осете захвалност своје државе, колико она брине о њима и колико јој је стало до њиховог материјалног положаја.

У претходној години смо сазнали и потврдили неке ствари које су Срби знали, али други нису желели да чују, казао је министар додајући да смо тако од великих земаља и сила чули да страшни догађаји у Сребреници нису били онакви каквим су до сада приказивани.

"Можда је 2019. година и година истине", додао је.

Уз жељу да се једна генерација у српском народу роди, одрасте и напусти овај живот, а да не спозна рат и сукобе, министар Вулин пожелео је свима срећну Нову годину и Божићне празнике.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести