За четири године 300 милиона динара у путеве Бачког Петровца

Бачки Петровац је већ на првим конкурсима ове године које додељује Покрајинска влада добио новац за наставак изградње путева на територији општине, што је капитални пројекат и ове године.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Председник општине Бачки Петровац Срђан Симић каже за “Дневник” да су добили 64 милиона динара у пројекту који Општина суфинансира с милион динара, а реч је о наставку рехабилитације коловозне конструкције у Бачком Петровцу, пројекти започети прошле године уз помоћ Управе за капитална улагања АПВ.

– Посао у првој половини прошле године стајао је 60 милиона динара, а сада настављамо те радове да бисмо завршили пројекат дужине 10,5 километара – каже Симић. – Прошле године је урађено 7,5 километара, док ће ове бити урађено још три и свеукупно обновљено је 20 улица. Лане је урађено 18 улица, док ове радимо још две, један локални пут у Индустријској зони и правац ка месној заједници Гложан и тиме ће бити решени сви путни правци од Бачког Петровца ка осталим месним заједницама.

– До прве половине ове године, рачунајући уназад четири године, у Бачком Петровцу биће заокружен један инвестициони циклус изградње, односно рехабилитације коловозних конструкција дужине око 18 километара, што је значајно за комплетну путну инфраструктуру – истиче Симић. – Имамо у плану да даље радимо улице у насељеним местима, пре свега у Бачком Петровцу и Кулпину, јер путеви нису толико добри као у Маглићу и Гложану, те је неопходна њихова реконструкција.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић
Председник општине Срђан Симић каже да су за две године имали доста нерешених имовинскоправних односа, али и даље трају исплате за месни самодопринос који су становници ове општине плаћали

Он истиче да је урађен велики посао, јер 18 километара урађених путева за Бачки Петровац није мало, и без подршке Покрајинске владе и Владе Србије, Општина Бачки Петровац не би могла изнети велике пројекте.

– Реч је о инвестицији вредној више од 300 милиона динара, а имајући у виду да је наш буџет дупло већи, само на ту инвестицију морали бисмо да издвојимо половину нашег буџета, што је изузетно велико улагање само у путну инфраструктуру од 2016. године – напомиње председник општине Бачки Петровац.

Кад је реч о реконструкцији двеју школа, о којима је „Дневник” већ писао, остало је да се дефинишу ствари с ЕПС-ом, тврди Симић, док је комплетна пројектна документација завршена.

Симић додаје да су за две године имали доста нерешених имовинскоправних односа, али и даље трају исплате за месни самодопринос који су становници ове општине плаћали.

Претходни председник општине је тужио Општину Бачки Петровац за повраћај самодоприноса, а управо они су на Скупштини општине донели одлуку о његовом увођењу, наводи Симић

– Ми смо од 2016. године до данас исплатили више од 240 милиона динара грађанима, за главницу, адвокатске и судске трошкове, што је планирано и буџетирано и за ову годину, а сматрам да ће бити у буџету и за 2021, те 2022. Реч је о великом оптерећењу општинског буџета, а од 240 милиона динара, Влада Србије нам је помогла с 20 милиона из текуће буџетске резерве за ту намену, на чему смо захвални – напомиње Срђан Симић. – То је практично трећина нашег буџета. Одлуке о увођењу месног самодоприноса нису никако биле добре за општину Бачки Петровац, а претходни председник општине је тужио Општину Бачки Петровац за повраћај самодоприноса, а управо они су на Скупштини општине донели одлуку о њрговом увођењу, користили те новце и довели Општину у такву ситуацију да данас мора да исплати два, три или четири милиона евра за накнаде штете. Не можемо знати коначни износ јер сваки грађанин може тужити општину, а и не мора.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

До сада је више од 2.000 грађана добило повраћај самодоприноса, који је Бачки Петровац од ове године почео да плаћа и пољопривредницима.

– Добро је што су пољопривредници дошли у општину с мирним решавањем спора, без адвоката и судских трошкова, те се људима враћа само главница тада узета, док нам највећу муку стварају судски процеси, где се стварају дупли трошкови, од камате, адвоката, вештака, те судских трошкова – каже Симић. – Претходни председник општине није дошао на мирно решавање спора, већ се одлучио да тужи Општину, где се тачно наводи да је месни самодопринос прво плаћао као народи посланик, а касније и као председник општине.


Спомен-паркови у Гложану и Маглићу

У Гложану је у плану да се направи споменик поручнику Божидару Жугићу, који је трагично изгубио живот у Другом светском рату у Гложану, наводи Симић, те су МЗ Гложан и удружење грађана које негује историју, покренули иницијативу, а Општина одредила новац из буџета да се направи спомен-парк с партерним уређењем и прилазном стазом.

– Прошле године је у Маглићу отворен Меморијални парк нашем чувеном репрезентативцу Жарку Петровићу, а сада се парк прави једној за нас историјској личности, на коју мештани Гложана чувају сећање, али је отишло на виши ниво јер је МЗ Гложан с МЗ Новаковић, општина Жабљак у Црној Гори, потписала меморандум о сарадњи, где постоји братство Жугића, њих око 300, а све у сећање на поручника који је био војник краљеве војске и изгубио живот у Гложану – каже Симић.


У овој години, одлуком о буџету Бачког Петровца дефинисани су пројекти које ће локална самоуправа сама урадити или тражити подршку виших нивоа власти.

– Тиме пре свега мислим на реконструкцију објеката који су у власништву Општине Бачки Петровац. То су домови пензионера и Удружење жена у центру Бачког Петровца, које желимо да реконструишемо за потребе тих удружења јер се у тим објектима окупља велики број људи, што старијих, што млађих, а најбројнији су као удружење и жене и пензионери и заслужују боље услове за функционисање и рад, од ручних радова до простора за дружење и окупљање, и одлучили смо да им омогућимо да то још боље функционише – истиче Симић. – Реновираћемо објекат у Маглићу, као и у Бачком Петровцу за пензионере и један објекат за Удружење жена у Бачком Петровцу, који се налази у центру и то ће бити финансирано из буџета.

Рок за завршетак реконструкције цркве у Маглићу је 5. април, а радови су у току. Реч је о инвестицији вредној 16 милиона динара, која је подржана од Министарства.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести