ЗА НЕСТАНАК, ХАПШЕЊА, МУЧЕЊА И ЛИКВИДАЦИЈЕ ВИШЕ ОД 100 СРБА Линта огорчен, Жупанијски суд изрекао срамотно малу казну Главашу и сарадницима

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је Жупанијски суд у Загребу изрекао, како је рекао, срамотно малу казну Бранимиру Главашу и његовим сарадницима за масовне и планске ратне злочине и зверства над Србима у Осијеку 1991. године.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Он је навео да је за убиство седам српских цивила Бранимир Главаш у поновљеном поступку, осуђен на свега седам година затвора, Гордана Гетош Магдић на четири, а Дино Контић је добио три године затвора, као и Здравко Драгић.

"Породице страдалих и прогнани Срби су дуги низ година огорчени радом хрватског правосуђа  када је у питању процесуирање ратних злочина где су жртве српски цивили и ратни заробљеници. Поред тога, пресудом је обухваћен само мали број убијених српских цивила у Осијеку као и мали број одговорних лица за ратне злочине", рекао је Линта, а саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта наводи да је Главаш одговоран за нестанак, хапшења, мучења и ликвидације више од 100 Срба током 1991. и 1992. године и касније.

Жупанијски суд у Загребу данас је на поновљеном суђењу у случајевима "селотејп" и "гаража" неправоснажно осудио Главаша, бившег посланика у хрватском парламенту и ратног команданта одбране Осијека, на седам година затвора за ратни злочин над осијечким Србима 1991.

Данас изречена затворска казна за годину дана је нижа од прве изречене пресуде, која је поништена, а суђење обновљено. Иначе, Главаш је до сада одслужио пет година и три месеца затвора.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести