Захариева оптужује Пендаровског да служи интересима Србије и Русије

СОФИЈА/СКОПЉЕ: Бивша министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захариева оштро је данас критиковала предлог председника Северне Македоније Стеве Пендаровског да се забрани улазак у земљу појединим држављанима Бугарске и оптужила га да, како је навела, "служи интересима Србије и Русије на Балкану".
b
Фото: Youtube Printscreen

Сматра да актуелна македонска власт превише добронамерно гледа на нападе на припаднике бугарске заједнице у Северној Македонији и истакла да извињења и обећања званичног Скопља нису довољна, те да је неопходна конкретна реакција званична Софије.

Захариева, која је сада председница Комисије за спољну политику у бугарском парламенту, сматра да својим изјавама македонски председник Стево Пендаровски не штити интересе државе, већ, како је навела, "служи интересима Србије и Русије на Балкану", као и да кочи развој односа Софије и Скопља.

"Бугарска мора да има врло дефинитивну и оштру реакцију на изјаву председника Пендаровског. Нажалост, ово није први пут да даје оштре изјаве које не помажу развоју билатералних односа. Силно се надам да македонска влада неће поштовати његов захтев, јер ће то много више ескалирати билатералне односе. То ће послужити оним бугарским политичарима који не желе да их пусте на територију РСМ. Неки од њих такође не помажу нормализацији односа", рекла је Захариева, пренео је скопски портал Слободни Печат.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести