Заседа Скупштина Новог Сада, на дневном реду углавном урбанистички планови

Новосадска скупштина данас ће, након летње паузе, поново заседати, а дневним редом од 45 тачака доминирају урбанистички планови различитих нивоа.
skupstina grada
Фото: skupstina.novisad.rs

Чак 18 тачака односе се на предлоге нових планова и измена и допуна постојећих, а још пет тачака заправо су предлози за израду нових планова или измена постојећих. Од осталих тачаака, по значају се издваја измена Програма одржавања објеката путне привреде, који ће бити увећан за 800 милиона динара које је Покрајина пребацила у градску касу.

Међу новим плановима по значају се издваја предлог плана генералне регулације (ПГР) Петроварадина, у којем је сада уцртан део Фрушкогорског коридора, централни пречистач отпадних вода, ботаничка башта подно Тврђаве, пешачко-бициклистички мост на стубовима некадашњег Моста Франца Јозефа, као и источна обилазница паралелна с пругом која ће спајати друмско-железнички мост, с новим мостом преко Дунава на Фрушкогорском коридору. Већина предлога за измену осталих планова односе се на појединачне локалитете, као што је полицијска станица у Улици Бате Бркића на Новом насељу, плац „Дневника“ на Булевару ослобођења те Дечија болница, где се омогућава проширење и адаптација постојећих зграда.

Ту је и предлог плана детаљне регулације (ПДР) Мишелука 1, ПДР викенд зоне Артиљево-Поповица, ПДР Главице, док ће се новосадски парламент изјаснити и о налозима за израду ПДР-ова за СЦ „Стрелиште“, Ширине 2 у Петроварадину, али и ПДР-а Салајке, где би требало да се мења стратегија снабдевања топлотном енергијом на скоро 30 хектара овог дела града.

Што се тиче Програма одржавања објеката путне привреде, са поменутих 800 милиона из покрајинске касе, он је сада „тежак“ 2,15 милијарди динара. Додатни новац намењен је за одржавање  и поправку 20 километара новосадских улица. 

Поред тога, Скупштина ће гласати и о предлогу одлуке којом се прецизира начин учешћа Новог Сада у заједничком пројекту са Покрајином за уређење око 23 хектара Алмашког краја, као просторне културно-историјске целине. Ова одлука омогућава „свеобухватно урбанистичко архитектонко уређење Алмашког краја“, и то у две фазе: једна током ове године, док би груга требало да започне најкасније крајем 2024. године, стоји у скупштинском документу.

Одборници ће саслушати и информацију о степену усклађености планираних и остварених инвестиција и активности јавних градских предузећа за прво полугодиште текуће године, као и извештај о извршењу градског buyeta за исти период. Овај последњи извештај, показао је да приходи и примања износе 13,364 милијарде динара или 84,7 одсто у односу на полугодишњи план, док је на расходе отишло 12,958 милијарди динара, то јест 68,1 одсто у односу на полугодишњи план. Известилац додаје и да је овај проценат потрошње за 20,8 одсто већи него у истом периоду прошле године.

На дневном реду наћи ће се и предлог о постављању спомен-обележја новосадским Јеврејима који су учествовали у НОП-у и погинули у антифашистичкој борби између 1941. и 1945. године. Обележје у виду усправне гранитне плоче на постољу с именима палих бораца на српском, хебрејском и енглеском језику, биће постављено у дворишту Синагоге. 

На крају заседања, Скупштина ће бавити и усклађивањем управних и надзорних одбора са новим Законом о култури, што би практично значило да ће у УО сад бити пет, уместо седам чланова, уз уважавање заступљености жена у овим органима.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести