Жигманов: Претучена 3 младића хрватске националности у Сонти

СУБОТИЦА: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов изјавио је да су у месту Сонта у Војводини у недељу ноћу претучена три младића хрватске националности.
sonta
Фото: Dnevnik (arhiva)

Жигманов је новинарима рекао, а пренела хрватска агенција Хина, да је младиће после вербалних претњи при поласку кући из кафића “пребила група млађих људи” при чему су, како је рекао, “коришћени погрдни изрази с националном основом”. 

Он тврди и да та врста узнемиравања, које је сада резултирало физичким насртајем, траје дуже време, наводи Хина.

Реаговао је и председник Повереништва за праћење антихрватских инцидената у Србији при Хрватском националном већу, Дарко Баштовановић, рекавши да жртве овог напада не желе да излазе у јавност са својим проблемом.

Ако се ћути о оваквим случајевима, они се могу поновити а ми их не можемо решити. То ће с друге стране охрабрити оне који посежу за етнички мотивисаним насиљем, сматра Баштовановић. 

Младиће и њихове родитеље јуче су посетили Жигманов и отправник послова хрватске амбасаде, који су истакли да ће пратити решавање случаја, идентификацију и санкционисање починитеља, наводи Хина.

Агенција преноси и да је хрватска амбасада у Београду Министарству спољних послова Србије изразила забринутост због инцидента и затражила брзу службену информацију.

Представник хрватских институција посетио је и полицијску станицу у Сонти где је изразио очекивање да ће сви елементи инцидента бити расветљени. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести