Живковић: Кандидат за председника да буде генетичар Стојковић

БЕОГРАД: Оснивач Нове странке Зоран Живковић изјавио је вечерас да би кандидат опозиције на предстојећим председничким изборима могао да буде генетичар Миодраг Стојковић из Лесковца.
Zoran Živković, predsednik NS  Foto: Tanjug/video
Фото: Зоран Живковић, председник НС Фото: Танјуг/видео

Живковић, који је вечерас заједно са новинаром Зораном Остојићем, био гост емисије Тв Танјуг "Тачно тако" у којој се између осталог водио разговор о предстојећим изборима у Србији, појаснио је да сматра да кандидат опозиције на председничким изборима треба да буде неко ко није лидер ниједне странке, већ човек из академског, културног или неког другог миљеа, неко ко је, како каже, спреман да жртвује себе и барем пет, шест, седам година своје будућности да за Србију уради нешто што треба да се уради.

"Још увек можемо да имамо кандидата", рекао је Живковић.

"Стојковић неко кога зна пола Србије, човек који је доказан на светском нивоу, који је нешто мало био и у политици. Довољно је да уђе у други круг. Не да победи, јер други круг није други круг - други круг против Вучића је референдум", каже Живковић који сматра да "онда Вучић губи".

Он сматра и да ако опозиција изађе заједно на изборе, Вучић парламентарне изборе "неће смети да распише".

Са друге стране, Остојић је става да је немогуће да опозиција на председничке и парламентарне изборе иде на једној листи зато што то, како каже, није ДОС.

"Већина опозиције мисли исто што и Вучић, само им смета Вучић. Мањина би имала другу политику", рекао је Остојић.

Остојић сматра да ће сигурно бити 15 кандидата за председника Србије и то оцењује као добро.

"Што више буде кандидата, то ће бити већи излаз. Што је већи излаз, Вучићу је теже да победи у првом кругу", сматра Остојић.

Када је реч о београдским изборима Живковић каже да је 12. маја ове године послао мејл лидерима опозиције у коме је, како каже, навео да на београдским изборима лако могу да победе, ако наступе заједно.

"Београдске по свим истраживањима добијамо олако, ако идемо заједно, јер су људи у Београду мало више информисани. Написао сам и како треба да изађемо заједно, по којим квотама...Наравно, пре гласања мора грађанима да се каже шта се ради бар прве две године и наравно на листи не треба да буду метузалеми, већ нови људи који ће да дају нову енергију за оно што треба да се ради, са јасним програмом", рекао је Живковић.

„Када је реч о београдским изборима, мишљења је да је ту логичније да опозиција има једног кандидата зато што, како каже, то није питање Косова, односа са Русима...већ се ради о локалним стварима, рекао је Остојић.

"По мом мишљењу најбољи кандидат је онај који је већ шест година био градоначелник Београда, Драган Ђилас. Уопште ми није јасно зашто Ђилас није кандидат онога што се сматра правом опозицијом", рекао је Остојић.

Саговорници су у разговору, који је трајао скоро сат времена, полемисали и о томе ко је данас права опозиција, па је тако Остојић навео да опозицију дели на политичку и персоналну.

Додао је да је већина опозиције персонална опозиција, односно они који су против Вучића, али су за војну неутралност, за "Косово је срце Србије"...док као правог политичког опозиционара Остојић види у лидеру ЛСВ Ненаду Чанку.

"У овом тренутку то је неспорно Чанак. Кад оде у Црну Гору и подржи оно што је подржао, да ли је то супротно ономе што је политика Владе Србије? Апсолутно јесте", рекао је Остојић и закључио да је опозиција оно што је супротно од оног што ради власт.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести