Злочини из мржње: Државе и цивилно друштво да ближе сарађују

ВАРШАВА: Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је данас податке о злочинима из мржње за 2016. годину, према којима је у протеклој години Србија пријавила 17 инцидената међу којима преовлађују предрасуде против других група у смислу сексуалне оријентације и родног идентитета.
oebs
Фото: Dnevnik.rs

Србија редовно пријављује ОДИХР-у податке о злочинима из мржње, наведено је у извештају објављеном на сајту Канцеларије.

Податке о злочинима из мржње, које су доставиле 44 земље учеснице ОЕБС, групе цивилног друштва и међународне органиазције, ОДИХР је на свом сајту објавио поводом Међународног дана толеранције, истакавши да најновији подаци - први пут - могу да буду исцрпно претражени, филтрирани и преузети са сајта, саопштила је Служба за односе с јавношћу ОДИХР у Варшави.

"На Међународни дан правде, ово је наш допринос подршци важној борби против нетолерације и дискриминације у региону ОЕБС", рекао је директор ОДИХР Ингибјерг Солрун Гисладотир.

Према његовим речима, ОДИХР жели да се земље учеснице позабаве свим чиновима и манифестацијама мржње, укључујући злочине из мржње, и то енергично и озбиљно.

"Спремни смо да им помогнемо и што више пријављују податке о злочинима из мржње ОДИХР-у, то ћемо боље моћи да им помогнемо, било унапређењем начина регистровања, обраде и издвајања података о злочинима из мржње, или путем других програма изградње капацитета за полицију и тужиоце", рекао је он.

Нагласио је да су инциденти које пријављује цивилно друштво битан елемент извештавања ОДИХР.

Према подацима објављеним на сајту ОДИХР, о зличинима из мржње за 2016, у Србији је пријављено шест инцидената везаних за предрасуде против других група у смислу сексуалне оријентације или родног идентитета, што подразумева насилне нападе на људе и претње.

Такође су пријављена четири инцидента везана за расизам и ксенофобију, што подразумева насилне нападе на људе, нападе на имовину и претње.

Пријављена су два инцидента везана за предрасуде против хришћана у смислу напада на имовину као и два инцидента везана за предрасуде против Рома и Синта у смислу претњи и насилних напада на људе.

Пријављен је и један инцидент везан за предрасуде против муслимана у смислу напада на имовину и два инцидента везана за антисемитизам, такође у смислу напада на имовину.

Од 17 инцидента колико је из Србије пријављено ОДИХР-у за 2016, девет је регистровала полиција, за један је покренуто кривично гоњење, а за два су изречене пресуде.

Поређења ради, на основу података за годину 2015. који су из Србије пријављени ОДИХР-у, полиција је регистровала 79, за седам је покренуто кривично гоњење, док су за 19 изречене пресуде, наведено је у извештају на сајту ОДИХР.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести