ПЛИВАЧ ОГЊЕН КОВАЧЕВИЋ представљао Србију у Израелу на Светском јуниорском првенству

Пливач Пролетера из Зрењанина Огњен Ковачевић био је један од четворо младих репрезентативаца који су представљали Србију на Светском јуниорском првенству у пливању, одржаном почетком септембра у Израелу. Првог дана такмичења, Огњен је наступио у дисциплини 100м леђно. Трку је испливао са временом 58,20 и заузео 29. место. Трећег дана првенства један од најбољих зрењанинских пливача се такмичио у дисциплини 50м леђно. Трку је испливао са временом 26,60, заузевши 25. место.
1
Фото: приватна архива

- Резултати су били солидни и задовољан сам како сам отпливао трке. Свестан сам да нисам био довољно спреман да постигнем неки већи успех, али сам свакако имао друге циљеве на такмичењу. Наиме, већ дуги низ година техника леђног пливања ми није била на свом месту и коначно смо мој тренер Милорад Радишић и ја почели да радимо на томе, што се и видело на Светском првенству. Сваки тренинг пре одласка у Израел је био посвећен томе – изјавио је Огњен Ковачевић за „Дневник“ по повратку у Зрењанин.

Осим што је технички био добар, и времена су била солидна с обзиром на његову физичку спрему и чињеницу да је месец дана био ван базена због прехладе.

- Циљ је био да при брзини остане исправна техника, као и да сам старт трке буде експлозивнији. Због моје висине и положаја у ком се стартује леђно пливање, нисам био толико експлозиван. Коначно смо и то средили. На Светском првенству сам имао најбржи старт до сада и најбољу технику – задовољан је наш саговорник.

Од већих овогодишњих такмичења он издваја и Европско јуниорско првенство одржано почетком лета у Београду. Огњен је пливао на 50 и 100м леђно.

- За то такмичење сам се апсолутно спремао и постигао сам најбоља времена у каријери. Презадовољан сам својим наступима – оцењује он.

Момку који ће 16. новембра напунити 18 година ово је последња година наступа у јуниорској категорији.

- У плану је да у октобру идем у Француску на велики пливачки митинг у малим базенима. Тамо ћу да јурим што боље време. Затим у новембру у Загребу планирам да јурим одређене норме, а у глави ми је норма за Европско сениорско првенство у малим базенима – наглашава Ковачевић.

Одмах по повратку у родни град, овај ученик четвртог разреда Зрењанинске гимназије се посветио школским обавезама. 

- Није ништа ново за мене да уклапам школу и тренинге. Просто сам навикао на то јер већ 13 година тренирам пливање. Чим добијем распоред часова одмах правим распоред тренинга. Засад је све у реду, само још да уђемо у базен, који је тренутно затворен због реновирања – каже Огњен Ковачевић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести