ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО: Мађари надиграли Србију, Орлови сад далеко од друге фазе

(Од нашег специјалног извештача)
s
Фото: Tanjug (Peter Kneffel/dpa via AP)

Имајући у виду прву утакмицу против Исланда, много се више очекивало у другом мечу Ц групе на Европском првенству од рукометаша Србије, који су поражени од Мађарске 27:28. Са бодом из два меча, “орлови” су изабрали тежи пут за пласман у главну рунду, пошт осу у предности Мађари и Исланђани. Само победа Мађара над Исландом и “орлова” над Црногорцима оставља нас у игри, где ће пресудит и гол разлика између нас и “рибара” о опстанку на Шампионату уз наше северне суседе.

Имали смо од наших рукометаша превелика очекивања после одличне игре против Исланда, који су нас разочарали игром и поразом од северних суседа. Реално, „орлови“ су једном ногом закорачили на пут за повратак кући, него на стазу која води у Келн. Сем борбености у овом мечу ништа нисмо видели од „орлова“.


Ђорђић: Нада последња умире, Кукић: Тешко нам је али даћемо све од себе да се издигнемо из ове ситуације

– Дали смо све од себе, али они су од почетка били бољи. Нисмо имали решења за њихов напад са пивотменом. Пробали смо на све начине, али треба има честитати, били смо бољи. Пробали смо да играмо као тим, нажалост није било добро. Било је тешко носити се с мађарским бековима, они су јако високи, нисмо успели да дођемо у правом ритму, дођемо до залета, а онда је јако тешко. Док год шанса постоји ми ћемо да дамо све од себе. Хоћемо да победимо. Очекујем да Мађарска може да победи Исланд, они су фантастична екипа. Ми треба да се надамо, али није у нашим рукама – јасан је Ђорђић.

Средњи бек Србије, Лазар Кукић, видно је био разочаран поразом свог тима, али верује у своје саиграче, срећу и борбу до последњег атома.

- Богдан је вансеријски играч, било нам је жао што је који минут пре почетка ”отпао”, али комплетна смо екипа, Вукашин Воркапић је одрадио сјајан посао. Разочарани смо резултатом, нисмо били прави и нисам био прави. Тешко нам је али даћемо све од себе да се издигнемо из ове ситуације, да победимо и изборимо пласман даље. Надам се да ће нас и срећа мало погледати, а ми ћемо до краја остати екипа, фамилија и тим какав јесмо све ово време!


Србија је утакмицу почела са три нова играча Орбовић, Воркапић и Борзаш, где су последња два унели свежину игром и постизањем голова у првом делу сусрета. Дубоком одбраном „орлови“ су покушавали да бековску линију Мађара држи што даље од гола, али су зато њихови снажни и корпулентни пивоти Банхиди и Рошта држали превагу током првих 30 минута и константно вођство до три гола разлике. Било их је тешко задржати, поготово што су имали велики простор, чак ни наши одбранбени „специјалци“ Марсенић и Пушица нису могли да се носе са њима. Наш голман Милосављев није био на оном нивоу као у првом полувремену прве утакмице против Исланда, када је доминирао, али и поред тога давао је сигурност саиграчима.


Без помоћи Радивојевића

Иако је био у саставу, Богдан Радивојевић није могао да помогне саиграчима. Наиме, десно крило српске репрезентације је повраћао, пошто је имао стомачних потешкоћа. Наша делегација је тражила измену у саставу, међутим, ЕХФ није дозволио. За овај сусрет селектор “орлова” није скинуо Милоша Коса и Уроша Којадиновића.


У том периоду, изабртаници Тонија Ђероне биси су исувише спори у нападу, а томе је доприносио средњи бек Лазар Кукић, који је „давио и наше и њихове“. Уз то Мађари су чврстом и снажном одбраном тешко допуштали нашим бековима да се „размахну“. Једино је Борзаш с времена на време успевао у намери. И поред борбене, али слабије игре, „орлови“ су држали резултатски прикључак. Покушавали су наши бекови да изађу на крај с мађарском одбраном, да је пробију, али све је то тешко ишло. Остало је нејасно зашто Илија Абутовић није добио шансу у првом делу у одбранбеним задацима.


Ђерона: Физички нисмо могли да парирамо Мађарима

- Честитке тиму Мађарске и стручном штабу колеге Родригеза. Свесни смо били колико ће бити тешко играти против овакве екипе. Физички нисмо могли да парирамо, посебно у одбрани позиције пивота - рекао је селектор рукометаша Србије Тони Ђерона после пораза од Мађарске (28:27) на ЕП у Немачкој.

- Напад није био на нивоу који смо спремали. Нисмо били довољно брзи, али ни шутирали довољно снажно са дистанце. Могу да будем задовољан начином на који смо играли одбрану, поносан што нисмо одустајали до самог краја, али на крају то што смо били бољи само последњих пет минута није било довољно у овако физички тешкој утакмици - рекао је Ђерона.

Србија може у другу фазу под условом да у последњем колу убедљиво савлада Црну Гору, а Мађари добију Исланд.

- Знамо да ће Мађарска желети да пренесе два бода, али ми морамо да урадимо свој део посла против Црне Горе - поручио је Ђерона.


Када смо очекивали да ће у наставку, после предаха и савета стручног штаба, “орлови" заиграти квалитетније врло брзо смо се освестили, пошто су наши рукометаши и селектор Ђерона почели да лутају. Први минути наставка успели су наши момци да изједначе и поведу, али шанса је остала јалова.Када се чинило да ће Ђеронини изабраници кренути у општу офанзиву, начинили су неколико техничких грешака и промашили из нерезонских поизција. Мађарски тренер Родригез увођењем другог голмана преокренуо је потпуно резултат. Мађари су узвраћали одличним акцијама преко Матеа, Банхидиа, па су у 47. минуту стигли до вођства од пет голова разлике25:21.

Наша екипа деловала је одсутно, у нападу је била безидејна, а никада није била ближе да победи никад лошије Мађаре.

У понедељак је слободан дан, а у уторак Србија игра са Црногорцима од 18 часова.

Србија – Мађарска 27:28 (13:14)

МИНХЕН: Олипијска дворана, гледалаца: 7.500, судије: Јорум и Клевен (Норвешка), седмерци: Србија4 (4), Мађарска3 (2), искључења: Србија 12, Мађарска4 минута.

СРБИЈА: Цупара (6 одбрана), Воркапић 5, Абутовић, Борзаш 4, Милосављевић 1, Радивојевић, Н. Илић 5 (4), Пушица, В. Илић, Орбовић 2, Вејин 1, Кукић 2, Ђорђић 2, Пешмалбек 2, Марсенић 2, Милосављев (5 одбрана, 1седмерац).

МАЂАРСКА: Шипош 2, Бока 1, С. Краковски 1, Лигетвари, Мате 5 (2), Фазекаш, Банхиди 10, Сита 2, Анчин 1, Бодо 1, Илић, Рошта 2, Лекаи 3, Ханус, Палашич, Бартуц.

Јово Галић

Исланђанима драма против Црне Горе

У првој утакмици 2. кола групе Ц, Исланд је савладао ЦрнуГору 31:30 у врло неизвесном финишу.Стрелац одлучучујућег гола 46 секунди пре краја био је Гисли Кристјансон.У последњем нападуЦрне Горе, неколико секудни пре краја, шут Вука Борозана за реми одбранио је голман Исланђана Бјергвин Пал Густафсон.

За Црну Горуовај пораз значи и елиминацију из даље борбе за пласман у други круг (два најбоља из групе иду даље). Међутим у уторак, нема сумње, против Србије имаће додатни мотив да их победе, и ако су многи помислили да ће то бити утакмица за престиж.Србија против њих мора да игра императивом победе. Црногорци су у првој утакмици, такође врло узбудљивој и неизвесној, решеној тек у последњем минуту, изгубили од Мађарске (24:26).

Ц група

Црна Гора - Исланд 30:31

Србија - Мађарска 27:28

Standings provided by Sofascore

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести