ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО - ПЕТАР ЂОРЂИЋ: Нада умире последња; ВУКАШИН ВОРКАПИЋ:  Идемо на победу

(Од специјалног извештача)
1
Фото: Петар Ђорђић, бек орлова, фото: EHF/Kolektiff

Изгубљен бод на волшебан начин против Исланда у првом колу и пораз од Мађарске у другом колу, закомпликовао је ситуацију Србији на Европском првенству у рукомету. "Орлови" и даље имају шансу за пролаз у Топ 12 имајући у виду је потребно да буду међу две екипе у Минхену. У последњем колу играју Србија - Црна Гора и Мађарска - Исланд. Рачуница која води Србију у наредну фазу је јасна - мора да победи Црну Гору, а истовремено да се нада победи Мађарске против Исланда.

Како и сам рече леви бек нашег националног тима Петар Ђорђић, ноћ после Мађарске је прошла, али није преспавана.

– Против Исланда смо имали више ватре у очима, били растерећеније, играли слободније. Борили смо се и против Мађара, који су високи, јаки, надмоћнији над нама. Имали смо проблема у одбрани, много проблема нам је стварао пивотмен, доста тога је кочило код нас. Дали смо сви све од себе, то нико не може да оспори, Мађари су се показали као добра екипа, са врхунским играчима и из врхунских клубова. Једноставно у том сусрету били су бољи – рекао је Ђорђић, који је међу ретким нашим бековима који је показао колико-толико у претходна два сусрета.

Много се више очекивало од бекова.

– Наш цео напад није био у кретњи, стално смо били под фаулом и полуфаулом, којих је било на претек, а када шутираш под пасивом онда је то много тешко. Нисмо долазили у ситуацију, небитно да ли бекови, крила, пивотмени, да у нападу имамо чисте шансе. Нисмо били у ритму, у тајмингу. Знали смо да ће да буде тешко јер су они друга врста екипе него што је Исланд, чији су играчи доста нижи и другачије су постављени.

Србију очекује меч истине, против Црногораца, који ће све да учине да јој узму меру.

– Биће то утакмица изузетно тешка. Два пута су изгубили несрећно, имали су последњи шут за нерешено. Чим су дошли на ЕП они ће учинити све да победе. Сваком играчи то много значи, хоће да се докажу како појединачно, тако и као репрезентација. Имају физички јаке играче, надам се да смо извукли поуке и да ћемо нешто да променимо. Треба да се концентришемо на своју игру, на оно што се од екипе и од појединца тражи и очекује. Најбитнбије је то да када завршимо утакмицу будемо свесни да смо дали максимум, па какав год исход да буде. Нада последња умире – истакао је Петар Ђорђић.

Фото: Вукашин Воркапић, крило Србије, фото: EHF/Kolektiff

Вукашин Воркапић против Исланда није био у протоклоу, али је зато сваки минут проведен против Мађара оправдао. Унео је свежину у игру орлова и постизао врло важне голове. И пред утакмицу са Црногорцима, он је истакао да сем победе нема друге опције.

– Црна Гора има јако добре индивидуалне играче попут Чавора, Борозана, Вујовића... Ради се о озбиљним играчима и морамо се озбиљно фокусирати и спремити за њих. Они су одиграли добар турнир, две озбиљне утакмице против Мађарске и Исланда, али нису имали среће у финишу. Без обзира на то, идемо на победу. Није све у нашим рукама, морамо да чекамо исход другог меча, где се надамо да ћемо ми славити над Црногорцима, а Мађарска над Исландом. Ако будемо имали мало среће, да идемо у другу фазу и да се у Келну даље доказујемо. Имали бисмо још четири јаке утакмице и прилику да Србију представимо у најбољем светлу – рекао је Воркапић.

Није могао крило Војводине а да се не дотакне претходно изгубљених бодова, Исланда један, Мађарске два.

– Против Исланда нисам био скинут јер је то била тактичка замисао тренера Ђероне, што максимално респектујем и поштујем, јер сматрам да је све погодио што је замислио, али недостајало нам је среће у завршници. Задовољан сам мојом игром против Мађара. Пет минута пре почетка утакмице речено ми је да сам ја у стартној постави уместо Радивојевића због стомачних проблема. И поред грчева у листу, осетио сам одговорност према момцима, држави и репрезентацији да дам све од себе.

Знали су орлови шта их чека.

– Имали смо проблема са њиховим пивотом Балнхидием и средњим беком Лекаијем, по мени, најбољем тандему на свету. У нападу смо били статични, недостајао нам је бековски шут споља, а самим тим имали бисмо шансу да се и пивотмени и крила разиграју. Нажалост, нисмо успели у томе. Баш смо имали великих потешкоћа у нападу.   

Јово Галић

НЕБОЈША СИМИЋ, ГОЛМАН ЦРНЕ ГОРЕ:  Србија има теоретске шансе за пласман у главну фазу, а ми за бољу позицију за бараж за СП

Каква су очекивања Црне Горе пред меч са Србијом, с обзиром да су елиминисани после два меча, питали смо њиховог голмана Небојшу Симића, који брани у Бундеслиги.

– Био је то велики удар за нас јер не само да смо елиминисани, него су буквално два гола одлучивала да ли ћемо да будемо први у групи или ћемо да пакујемо кофере. Мало је тешко помирити се с тим. Из визуре Србије, они имају теоретске шансе да се палсирају у главну фазу, а ми да имамо шансу за бољу позицију за бараж за СП. Систем такмичења је такав да је много велика разлика на којој си страни у баражу – сматра Смић.

Ово је треће првенство узастопно на коме су Црногорци учесници.

– Ако победимо Србију, имали бисмо велике шансе да одемо и на четврто узастопно првенство. Супротно, уместо да имамо лепу причу на овом ЕП, имали бисмо јако лошу, катастрофично.

Фото: Небојша Симић и Дејан Милосавлјев, фото: Дневник

Србија и Црна Гора најјаче су на позицијама голмана. Наспрам нашег Милосавлјева је Симић.

– Милосављев је међу најбољим голманима света. Србија има два изузетна голмана, ту је и Цупара, који доноси лепу енергију на терену и који је против Мађара утицао да се Србија врати у игру. Као највећа снага Србије су голмани, али и одлична одбрана са Пешмалбеком и Марснићем на челу. Мало која репрезентација може да се похвали са така два центархалфа у одбрани. Свестан сам да ће голман у нашем сусрету да донесе велику превагу. Радујем се таквом изазову да се такмичим с најбољима на терену. Једноставно, као спортиста, волим то. Имам велику мотивацију и радује ме сусрет са Србијом – јасан је Симић.  

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести