Партнери улазе у Градску топлану у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Јавно комунално предузеће „Градска топлана” из Зрењанина добило је позитивно мишљење Комисије за јавно приватно партнерство за два своја пројекта.
gradska toplana
Фото: ЈКП Градска топлана Зрењанин

Првим пројектом, који је позитивно оцењен, предлаже се производња топлотне и електричне енергије из биогаса, односно употреба органских сировина пољопривредне индустрије, као и остатака и нуспроизвода из прехрамбене индустрије у његовој производњи. Други је предлог концесионог акта којим се предлаже поверавање обављања делатности производње, дистрибуције и снабдевање топлотном енергијом и дистрибуције и снабдевање природним гасом у Зрењанину и насељеним местима.

„„Градска топлана” је једно од ретких предузећа којима су одобрена два пројекта јавно приватног партнерства, а посебно смо поносни што смо оба пројекта урадили сопственим снагама. Напомињем то зато што многи за аплицирање користе специјалистичке фирме које одраде пројекте, наравно за новац“, каже извршни директор Дирекције за логистику у ЈКП „Градска топлана” Владимир Тешић.

Давање концесије на производњу, дистрибуцију и снабдевање топлотном енергијом могло би бити једно од решења за ЈКП „Градска топлана”.

„Познато је да „Градска топлана” има дуг од 600 милиона динара према „Србијагасу”, који је настао 2008. године. Тај дуг не може да се врати из редовног пословања, а угрожава то исто пословање. Посебан проблем су камате. Дуг се мора решити, а два су начина - једно је да мрежа пређе у руке „Србијагаса”, о чему је било речи у јавности, а друго концесија. И за једно и за друго решење добили смо сагласност оснивача, Скупштине града, а које ће на крају превагнути, видећемо“,  каже Тешић.

Уколико решење буде давање концесије, рок у ком ће приватни партнер обављати производњу, дистрибуцију и снабдевање топлотном енергијом је 20 година. Од приватног партнера очекује се повећање ефикасности, модернизација, квалитетно и сигурно снабдевање. Од концесионара не треба да страхују запослени у „Топлани” који су заштићени уговорима о раду и колективним уговором.

„Ни потрошачи немају разлога за бригу. Цене грејања одобрава локална самоуправа, а на основну јасних параметара које утврђује Влада Србије“, објашњава Тешић.

Уколико акт о концесији буде одабрано решење за дуг „Градске топлане”, ваља очекивати да у овој години буде расписан тендер за избор концесионара.

Ж. Балабан

branka
13.01.2018 • 14:55
Kakva tragedija...pa ne znam od koga više da strahujem od domaćih ili od stranih...skupo je da skuplje biti ne može.Za novembar dobili 11000 a za decembar 8000 za stan od 60 kvm...kojim logikom je novembar bio toliko skup ne znam ali non stop sebi i ponavljam da smo robovi toplane! Hvala državi kako nas štiti!
oldlala
14.01.2018 • 11:09
Nadam se da ce priblizavanje EU doneti i zakon po kom toplane nemogu naplacivati usluge koje nepruzaju,kao naprimer kad se neko odjavi sa grejanja.
Novi Sad
15.01.2018 • 12:21
Kakav bezobrazluk u ZR,to nema nigde.U Novom Sadu je pojevtinilo grejanje koje cele godine plaćamo,a u BG za stan od 120 m2 ne košta koliko u Zrenjaninu za stan od 60 m2,što sve govori da je Zrenjanin uvek bio u problemu,a nafta ses nalazi tamo.Gradski prevoz nije regulisan od moje prve godine života,zato su mnogi prodali stanove pa pobegli u NS koji je jevtiniji za život i bar ima ljudi.Zrenjanin nije uspeo još ni ime komunističkog grada da promeni kao što je to uradio Titogra,Jagodina i ostali normalni gradovi.Sve je nenormalno u komunističkom gradu,pa ZR je imao i logor što niko normalan nije imao...Šta su radili sa podunavskim Švabama komunjare,a tek sa mojim dedom Srbinom kome su otimali imovinu i čupali brkove....šta reći,a ne zaplakati,jad i beda....
EUR/RSD 118.3695
Најновије вести