ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ 15. ОПШТИНСКОГ КОНКУРСА „КОВАЧИЧКИ МОЗАИК” Оцењено 156 литерарних радова

КОВАЧИЦА: И ове године је одзив на 15. општински конкурс „Ковачички мозаик” био изванредан те је Општинска библиотека у Ковачици, која је организатор, доделила по две награде за освојено прво, друго и треће место, а пристигло је укупно 156 радова.
a
Фото: screenshot youtube / light2tube

Према речима директора Библиотеке Слободана Стевановског, било је око 130 учесника који су послали 156 радова, што је за литералну манифестацију изванредан број.

-  Библиотека има и задатак да подстиче креативно писање, посебно младих у дигиталном добу, у чему и успевамо, судећи по интересовању - појаснио је Стевановски. - Нажалост ове године није било радова на румунском и мађарском језику. Надам се да ће се то наредне године променити, јер ћемо покушати да мотивишемо припаднике тих националних заједница да конкуришу са својим делима и обогатимо такмичење.

У селима нема библиотекара за румунски и мађарски језик, објашњава Стевановски, те у томе види један од разлога што није било радова на тим језицима.

- Уколико подвучемо црту, и овог пута смо изузетно задовољни одзивом. Овог пута су наставници изабрали које радове деце ће проследити на конкурс, па смо тако добили на квалитету - истиче саговорник.

У првој категорији (ученици до четвртог разреда, радови на српском језику) пристигао је 21 рад, а прво место освојиле су Касија Вјазма Раковић из Црепаје и Сара Врговић из Уздина, друго Андреа Ненић из Црепаје и Хелена Верешан из Уздина и треће Филип Перић из Црепаје и Стефан Стреховски из Падине. У првој категорији (ученици до четвртог разреда, радови на словачком језику) пристигла су 32 рада, а прво место освојиле су Ноема Грнчова и Тијана Котвашов из Падине, друго Андреа Дишпитер и Софиа Сианта из Ковачице, док је треће припало Габриелу Стану и Мартину Бабки из Ковачице.

У другој категорији (ученици од петог до осмог разреда, радови на српском језику) послато је 17 радова. Прво место освојила је Сара Болерац из Ковачице, друго Милица Путник и Соња Марков из Самоша, а треће Матеја Худец из Ковачице. На словачком језику пристигло је дупло више дела – 35, а за најбоље су изабрани радови Бобана Митевског из Падине и Тијане Дудашове из Ковачице, потом Ивана Бовђиша и Теје Полиак из Ковачице, док су треће место освојиле Аријана Јурицова и Луциа Валовцова.

Фото: ОБ Ковачица

Библиотека има и задатак да подстиче креативно писање, посебно младих у дигиталном добу, у чему и успевамо, судећи по интересовању (Слободан Стевановски)

Када је реч о одраслима на српском језику је било укупно 23 рада. Прво место су освојили Душан Валента из Падине и Ива Михаела Бабкова из Ковачице, друго Невена Пауновић из Црепаје и Кристина Тодоров из Ковачице, а треће Дарко Бошњак и Марко Петков из Црепаје. Нешто више, 28 радова, послато је на словачом језику, а прво место додељено је Андреји Ломеновој Сабовој из Падине и Јану Шпрингељу из Ковачице, друго Јану Фаркашу из Ковачице и Весни Хуђец из Падине, а треће Леји Брезиновој из Падине и Ержики Фаркашовој из Ковачице.

С. Ковач

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести