"Боемска рапсодија" у Кини цензурисана, гледаоци збуњени

ПЕКИНГ: "Боемска рапсодија", филм о Фредију Меркјурију награђен Оскаром, премијерно је приказан у Кини, али без делова о његовој сексуалној оријентацији и помињања да је преминуо од сиде.
e
Фото: Youtube Printscreen

Пенг Јанци, велики фан легендарне групе "Квин", док је боравио у Великој Британији прошлог октобра пожурио да види "Боемску рапсодију", биографски филм о покојном певачу те рок групе.

"Био је то дирљив филм који ме јако расплакао", изјавио је Пенг, а када је пожелео да га други пут погледа у свом родном граду Гуангџоу, схватио је да је верзија коју је видео протеклог викенда била значајно другачија од оригиналне, преноси АП.

Филмски гледаоци у Кини, од којих су многи остали збуњени јер бројни делови филма нису имали смисла, кажу да су цензурисане кључне сцене у којима се помиње сексуална оријентација Меркјурија, као и дијагноза сиде.

"Избачене сцене заиста утичу на филм", рекао је Пенг, који је и кинески активиста за ЛГБТ права. "Филм говори о томе како је Меркјури постао то што је био, а његова сексуалност је важан део тог постајања."

Сцене које су избрисане укључују ону у којој Меркјури открива својој тадашњој девојци да није хетеросексуалац, а у делу филма у којем Меркјури говори бенду да има АИДС, дијалог се емитује без тона.

Последњих година, власти у Кини су покренуле кампању за уклањање садржаја који се сматра неприкладним, а кинески медији подржавају ту одлуку.

Почетком године, кинеска телевизија Манго, која је преносила доделу Оскара, изменила је део изјаве Рамија Малика, глумца који игра Меркјурија, са "специјална група", иако је глумац заправо рекао "хомосексулаци"

Манго ТВ је цензурисала и два ЛГБТ-тематска наступа током прошлогодишњег такмичења за Песму Евровизије, због чега је Евровизија прекинула партнерство са том кинеском телевизијом током самог такмичења, наводи агенција.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести