Драгана Милошевић на отварању Фестивала уметности и толеранције „Лабина“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је свечаном отварању другог Фестивала уметности и толеранције „Лабина“, у граду Лабину у Истарској жупанији, који и ове године, од 18. до 20. маја, представља богат уметнички програм културних делатника из целог региона.
с
Фото: Покрајинска влада

„Желим да изразим задовољство што смо као партнери Фестивала заједно успели у намери да створимо традицију неговања важних вредности, попут толеранције, али у исто време и снажно да промовишемо све уметнике и културне посленике два региона“, изјавила је Драгана Милошевић.

Истичући радост због великог броја уметника из Републике Србије, она је нагласила да ће у наредним данима трајања Фестивала својим наступима они приказати наше културно богатство – попут Позоришта младих из Новог Сада, новосадских ликовних уметница, оперских уметника из Српског народног позоришта, као и издаваштво, о којем ће говорити директор Народне библиотеке Србије Владимир  Пиштало и директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ Ненад Шапоња.

„Овај фестивал, који је празник музике, позоришне и ликовне уметности, само је још једна потврда добрих односа наша два региона које негујемо већ годинама. Прошле године, када смо га заједно основали, остварили смо сан једног малог града и учинили да Лабин данас, већ након једне године, постане велики културни простор у региону. Као ресорни секретар, поносна сам што овај сан не би постао јава да није било храбрости у његовом идејном творцу, жени која је првакиња Драме и заменик управника Српског народног позоришта – наша Соња Дамјановић, која је и уметнички директор Фестивала“, истакла је Милошевићева.

У име Града Лабина, присутне је поздравио градоначелник Валтер Главичић, истичући да ће током наредна три дана бити промовисана права уметност и култура две регије, које су умногоме историјски сличне и представљају светионике доброг разума и праве примере простора у којем вековима живе у толеранцији и поштовању бројне националне заједнице.

Он је изразио срдачну добродошлицу покрајинском секретару Драгани Милошевић, уметничкој директорки Фестивала Соњи Дамјановић, као и глумици, кантауторки и певачици Елис Ловрић, која је, као овогодишња „Лабина“, и отворила Фестивал.

Начелник за културу Истарске жупаније Владимир Торбица рекао је да би толеранција, као реч која се често употребљава, требало да значи прихватање и разумевање, а управо то и јесте део овог фестивала, јер је толеранција оно најбоље у нама, што култура најбоље уме да покаже.

„Интеркултуралност, коју представљају Војводина и Истра, опет се види данас у Лабину, а то је заједнички живот и суживот уз велико поштовање како сличности, тако и различитости“, навео је Торбица.

Уметничка директорка Соња Дамјановић нагласила је да фестивал који на најбољи уметнички начин представља Нови Сад, Лабин, Војводину и Истру.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести