Филмско бдење душе од 12. октобра у Карловцима

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: “Филмско бдење душе”, 11. по реду манифестација посвећена филмовима и ауторима који се баве историјом, културом и духовношћу Србије и Срба ван Србије, биће одржана од 12. до 15. октобра у Сремским Карловцима, најавило је продуцентско предузеће “Фикс Фокус”. 
film, freeimages
Фото: Freeimages

Биће приказано 17 филмова, од којих ће се 11 такмичити за признање “Бдење Јакова Орфелина”, а жири може доделити онолико признања колико сматра да је заслужено и сва су равноправна.

У званичном програму биће приказани филмови “Звона Саве Лозанића” Драгана Ћирјанића из Београда, “Живот иза завесе” Душана Стојановића (Београд), “Шајтинац” Бошка Милосављевића (Београд), “Свети краљ” Александра Антића и Бојана Воркапића (Београд), “Постоји ли резон због ког то не можеш” Александра Бундала (Бањалука).

На програму ће бити и “Нана-Боса” Јасмине Живковић и Жељка Јовановића из Пожаревца, “Нијеми крик” Милана Петковића (Бањалука), “Небо црвено” Николе Лоренцина (Београд), “Наод” Веска Бутрића (Београд), “Шајком небу под облаке” Снежане Миливојевић и Ђорђа Шибалина (Будимпешта) и “Бадњак” Љубице Попадић (Темишвар).

Ван конкуренције биће приказана остварења “Света мати Ангелина” Тибора Вајде (Нови Сад), “Катинка” Мирослава-Бате Петровића (Београд), “Црна дама бели краљ” Бранислава Тодоровића-Клинића (Ин мемориам) и “Кратак сусрет” Златка Дукића (Ин мемориам).

Публика ће моћи да погледа и филмове “Чаробњак из Мутња” Бранка Лазића из Бањалуке и “Перла Бесарабије” Циприана Никулауа, са фестивала “Светло светлости”, који се одржава у Румунији.

Карактеристика манифестације “Филмско бдење душе” је то што она само почиње у Сремским Карловцима, да би се до следећег издања филмови приказивали широм земље и у иностранству.

Манифестацију организују Удружење филмских и телевизијских радника Војводине и београдско продуцентско пресузеће “Фикс Фокус”. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести