У Каштелу “Ечка” фестивал младих талената

Први “Франц Лист фест”, фестивал младих талената у класичној музици, одржаће се данас у Каштелу “Ечка”, под покровитељством АП Војводине и Града Зрењанина, а у организацији У Каштелу “Ечка” фестивал младих талената, Удружења пословних жена “Софиа” и У Каштелу “Ечка” фестивал младих талената-а.
Promo
Фото: Као специјална гошћа наступиће пијанисткиња Елиса Томелини

Улаз је бесплатан, а програм почиње у 16 часова представљањем младих талената Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина и Музичке омладине Београда. Затим следи наступ младих пијаниста који ће извести најзначајнија Листова дела, а за крај програма предвиђен је наступ специјалне гошће „Франц Лист феста“ - италијанске пијанисткиње Елисе Томелини.

Као пијанистичко чудо од детета, Елиса је била хваљена од истакнутих музичара, побеђивала на међународним такмичењима и одувек је била атипична музичарка, опирући се догмама и академском контексту. Редовно сарађује са занимљивим уметничким личностима из света музике, али и шире. Елиса је, кажу музички познаваоци, изузетна уметница која свој приступ класичној музици настоји да модернизује, одводећи музику на неконвенционална места и локације, често веома далеко од концертних дворана и позорница. Тако ће бити и овог пута, јер ће наступити у прелепом Каштелу “Ечка”, надомак Зрењанина.

Властелин Лазар Лукач, наиме, купио је на лицитацији банатску земљу са три села - Ечку, Клек и Јанков Мост 1781. године. Седиште свог имања сместио је у Ечку и ту изградио свој дом. Дворац „Каштел“ почетком 19. века подигао је Лукачев син, Агоштон Лазар, и он је најзаслужнији за његово отварање августа 1820. године. На свечаном отварању свирао је Франц Лист, тада деветогодишњи дечак, касније славни композитор. Отварању је присуствовао и чувени гроф Естерхази, најбогатији и најугледнији властелин у Угарској. Уочи 200. годишњице од тог догађаја, одржаће се први „Франц Лист фест„, а млади таленти у класичној музици наступиће у Каштелу “Ечка”, и вратити Ечку и Зрењанин на мапу Европе и света.

– Лист је у своје доба, иако није било интернета ни тог начина комуникације, био прави европски уметник и обожавали су га љубитељи музике. Имао је врло развијену каријеру за оно доба и стигао је и овде, што је врло лепо, јер је ставио ово место на културну мапу коју ми данас тако вредно градимо и покушавамо да фестивале из Србије убацимо на ту европску мапу. И надам се да ће „Франц Лист фест„ већ у наредне две године постати део европске мреже фестивала „Европа за фестивале, фестивали за Европу” – рекла је пијанисткиња и селектор фестивала Јованка Вишекруна Јанковић, најавивши програм у којем ће бити највећа клавирска дела Листовог стваралаштва, у извођењу младих пијаниста.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести