Фронт кратког метра у КЦНС од 24. до 27. октобра

НОВИ САД: Под окриљем 17. Међународног фестивала краткометражног филма Филмски Фронт, који ће се одржати од 24. до 27. октобра у Културном центру Новог Сада, биће приказано укупно 70 остварења у два главна такмичарска програма - „Србија/регион“ и у „Међународној селекцији“.
filmski front
Фото: Ilustracija

Селектор, редитељ Филип Марковиновић, имао је нимало лак задатак да направи избор из чак 1.000 филмова, колико их је пристигло на конкурс из целог света од Хрватске до Нигерије, а неколико остварења, која су уврштена у програм, имаће управо на Фронту своју светску или регионалну премијеру. О наградамау селекцији „Србија/регион” одлучиваће жири који творе редитељке Иване Тодоровић, монтажерке Александре Миловановић и драматуршкиње Катарине Тодоровић, победника Међународног програма бираће новосадска публика, док ће специјално признање доделити учесници Фронтове радионице филмске критике.

Иначе, планиран је и пратећи програм, па ће тако, рецимо, бити одржана и Фронтова филмска радионица, на којој ће се едуковати нове наде филмске продукције. Ове године у оквиру програма „Нови Сад представља“, првог фестивалског дана, биће приказани филмови аутора из града-домаћина, ДокуФронт ће обухватити сет краткометражних документарних филмова, а посебно ће бити занимљив „Киноплов“, замишљен као шетња кроз архиву Кино Клуба Нови Сад.

Поред тога, на програму „Фронтић“ биће приказани анимирани филмови за најмлађе, а ту је и ХорорФронт са краткометражни хорорима. Улаз на фестивал, као и учешће на радионицама је бесплатно.

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести