Милчо Манчевски на челу жирија Главног програма Феста

БЕОГРАД: Главни такмичарски програм 46. Феста чини 16 остварења из Мађарске, Данске, Ирана, Кине, Аргентине, Либана, Грчке, Хрватске, САД, Русије, Италије и Швајцарске, а о најбољима одлучиваће интернационални петочлани жири којим ће председавати македонски редитељ, сценариста, фотограф и уметник Милчо Манчевски који живи и ради у Њујорку.
milco mancevski
Фото: Youtube Printscreen

Најбољи филм из ове селекције понеће признање Београдски победник, а биће додељене и награда жирија, награда за најбољу режију, сценарио, главну мушку улогу, главну женску улогу као и најбољи деби. 

Манчевски је са својим дебитантским дугометражним филмом „Пре кише“ (Пред дождот, 1994) био номинован за награду Оскар, а освојио је Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији, као и награде Фипресци и Independent Spirit и још 30 других признања. 

„Њујорк тајмс“ укључио је ово остварење на листу „1000 најбољих филмова икада снимљених“. 

Манчевски је режирао још четири дугометражна филма - Бикини Мун (2017), Мајке (Мајки, 2010), Сенки (2007) и Дуст (2001), једну епизоду серије The Wire (ХБО) и 50 кратких форми, укључујући учешће у пројекту Venice Feature Reloaded (2013) сегментом под називом „Thursday“. 

Његов последњи филм, Бикини Мун, биће приказан у оквиру селекције Фест представља.

У жирију су још и редитељ Јован Јовановић (Србија), драматург и један од оснивача Сарајево Филм Фестивала Елма Татарагић (БиХ), редитељка Мила Турајлић (Србија) и глумац Гордан Кичић (Србија).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести