Одложен Фестивал европског филма Палић

Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одложено је због нових мера Владе Србије о забрани окупљања.
palicki festival
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Претходно најављени датуми одржавања били су од 8. до 14. августа. Како је саопштено, нови термин одржавања једне од најважнијих филмских манифестација у региону биће накнадно објављен - наравно, у складу са развојем епидемиолошке ситуације у земљи.

– Услед нових мера за спречавање ширења епидемије, принуђени смо да померимо датум одржавања нашег фестивала. Свој део посла смо завршили, имамо сјајан програм, а филмови су договорени и разврстани у програмске целине. По побољшању епидемио - лошке ситуације објавићемо нови термин. И сигурни смо да ћемо овога лета омогућити гледаоцима да уживају у филмовима под сјајем звезда, уз примену свих мера превенције и социјалног дистанцирања”, изјавио је Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала.

По његовим речима, грађанима, суоченима са свим изазовима које је донела пандемија потребан је не само Палићки фестивал, него и сви културни садржаји које је могуће организовати у овим околностима.

– Уосталом, то је показало и велико интересовање за дешавања на Летњој позорници у овом кратком периоду епидемиоплошког предаха током јуна и јула. Јер, културна дешавања су важна за бодрење и подизање духа, што је свакако важан фактор и у процесу излечења. Стога се надамо се да ће ускоро и наш фестивал улепшати и олакшати живот свим љубитељима филма – поручује Могоровић.

Подсетимо, планирано је било да Фестивала европског филма Палић буде отворен 8. августа премијером новог филма Дарка Бајића „Име народа”. Ово остварење, настало по сценарију Милована Витезовића, заправо је биографски филм о Светозару Милетићу, једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века, али је то истворемено и историјска сага која приповеда и о другим знаменитим пречанским Србима, који су својим радом, али и својом жртвом, ударили темеље модерне српске Војводине. 

Планирано је био и да током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици буде представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од тих остварења требало је да имају своју српску или регионалну премијеру управо на Палићу. Између осталог, у главној селекцији, коју коју чини 13 европских остварења, нашли су се и један од најзначајнијихсавремених италијанских редитеља Матео Гароне са филмом „Пинокио”, потом познати француски аутор старије генерације Филип Гарел са новим филмом „Со од суза”, као и ветеранка пољског и светског филма Агњешка Холанд са остварењем „Шарлатан”.

По речима селектор овог програма Ненада Дукића, најконтроверзнији филм селекције биће без сумње „Наташа”, важан чинилац обимног пројекта ДАУ руског редитеља Иље Хржановског. Један од најособенијих немачких редитеља Кристијан Пецолд требало је да представи нови филм „Ундин”, док је из званичне селекције неодржаног Канског фестивала одабрано пољско-шведско остварење „Зној” Магнуса Вон Хорна. Преостале филмове Главног такмичарског програма потписују млађи или мање познати редитељи из Данске, Норвешке, Бугарске, Мађарске.

Поред главног програма, ни ове године, бар у предепидемијским плановима, нису изостали ни најангажованији источноевропски филмове у селекцији Паралеле и судари. Није згорег напоменути да су лане са великим успехом и сјајним реакцијама публике уведене и две нове селекције - Великани европске кинематографије, која је посвећена најновијим филмовима мајстора седме уметности Старог континента, и селекција Нови европски документарни филм. И те две селекције би такође требале да буду важан сегмент фестивала, кад се стекну услови за његово одржавање, баш као и Омаж програм, који би традиционално требало да буде приређен у част добитника награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији - а ове године је то глумица Мирјана Карановић.       

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести