Одржана српска премијера филма "Изгубљени заувек"

БЕОГРАД: Другог дана Мерлинка фестивала, данас је српску премијеру имао шведски филм "Изгубљени заувек" Давида Фардмара, у којем једну од улога тумачи и српски глумац Немања Стојановић.
Glumac Nemanja Stojanović  Foto:promo
Фото: Глумац Немања Стојановић  Фото:промо

Реч је о филму који на горко-сладак начин приказује болно време након завршетка дуге везе када живот двоје људи мора да крене испочетка.

О инспирацији за ово остварење, редитељ филма Давид Фардмар је рекао да му је намера била да једноставно сними филм о раскиду, љубави и романси, покушају да наставите живот без онога кога волите.

"Хтео сам да прикажем различите фазе тог процеса без фокуса на сексуалност ликова, јер су сва та осећања и раскиди потпуно универзални. Ту су и сцене у којима ликови сањају како имају децу. Само зато што сте стрејт, то не значи нужно да је лако постати родитељ. Сви смо исти, сви имамо исте снове и осећања. Сви смо хомо сапиенси", казао је Фардмар.

Српски глумац Немања Стојановић рекао је да је срећан што је био део овог филма и додао да се у овој дирљивој драми могу пронаћи сви, без обзира на сексуалну оријентацију.

"Био сам јако срећан када ми је Давид понудио улогу у филму, коју сам прихватио без размишљања. Давида сам познавао већ неко време и он је заслужан за мој први корак за улазак у шведску кинематографију. Јако сам срећан што сам део овог остварења и мислим да је филм урађен одлично, са одличним кастингом и деликатно прецизном драматургијом. Ова драма је јако дирљива и мислим да ће многи моћи да препознају себе и неке личне љубавне страсти и турбуленције, без обзира на то да ли су геј или стрејт", казао је Стојановић.

Српске премијере имали су и други филмови из Главног такмичарског програма, међу којима бразилски "Музика за сломљена срца" Рафаела Гомеса, чилеански "Смрт ће доћи и имаће твоје очи" Хосеа Луис Тореса Ливе и аргентински "Емилија" Сесара Содера.

Премијерно ће у Србији бити приказани и документарци "Жене са обале: Лезбејски живот и љубав у Источној Немачкој" Барбаре Валбраун и "Мариа Луиза" Марсела Дијаса.

Трећег дана фестивала, сутра (субота), 5. децембра, од 12х до 17х одржаће се ревија кратких филмова у Клубићу Дома омладине Београда.

Том приликом ће публика имати прилику да гласа за најбољи ултра кратки филм до пет минута. У оквиру селекције кратких филмова биће приказан и српски "Матура" Гвоздена Илића у којем главне улоге тумаче Павле Менсур, Павле Чемеркић и Ивана Зечевић.

Главни такмичарски програм обележиће пројекције играних филмова "Нечујан" Ијана Вотсона у 12.30 и "Лето 85" Франсоа Озона од 14.30, који ће бити приказани у Великој сали Дома омладине Београда, док ће у Сали Американа бити приказани документарци "Трансформери" (Цхад Хахне) у 13.00, и "Секс, грех и 69" у 15 сати.

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести